ΤΟΠΙΚΑ

Εθελοντές, ορειβάτες του ΕΟΣ και ομάδες φυσιολατρών καθάρισαν 1.000 χλμ. μονοπατιών

εθελοντές-ορειβάτες-του-εοσ-και-ομάδε-594907

Αποτυπώθηκαν και ηλεκτρονικά 90 πεζοπορικές διαδρομές

Εσμιξαν την πεζοπορία με την εθελοντική δράση. Αφησαν τις μαγκούρες κι έπιασαν τα τσαπιά και τα κλαδευτήρια και συνδυάζουν την περιπλάνησή τους σε μονοπάτια με τον καθαρισμό και την ανάδειξή τους.

Η αγάπη τους για τη φύση, δεν περιορίζεται σε πεζοπορικές εξορμήσεις καθώς εδώ και πέντε χρόνια, ομάδες εθελοντών στο Πήλιο, από το Κεραμίδι μέχρι το Τρίκερι, έχουν καθαρίσει και αποτυπώσει, με τις κατάλληλες σημάνσεις, 90 πεζοπορικές διαδρομές, συνολικού μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η πεζοπορία στο Πήλιο, σε μοναδικά φυσικά τοπία, μόνο βαρετή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα τελευταία όμως χρόνια, παντρεύτηκε τον εθελοντισμό και αναπτύχθηκε ένα νέο είδος περιπατητικού τουρισμού που συνδυάζει πεζοπορία και εργασίες στη φύση όπως καθαρισμός μονοπατιών από βλάστηση, απομάκρυνση εμποδίων, σηματοδότηση με ξύλινες πινακίδες κ.α.

Καλντερίμια καλοφτιαγμένα από έμπειρους μάστορες της πέτρας, (Κουδαραίοι κιοπρουλήδες όπως τους αποκαλούσαν από τη συνθηματική τους γλώσσα (κούδα = πέτρα), μονοπάτια και γιδόστρατα, σχηματίζουν μοναδικές διαδρομές οι οποίες κάποτε εξυπηρετούσαν τις καθημερινές μετακινήσεις και τις εμπορευματικές μεταφορές.

«Ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια, μαζί με κάτι αλλοδαπούς φίλους στο Νότιο Πήλιο και φτιάξαμε το Σύλλογο οι Φίλοι των Καλντεριμιών», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυρ. Σταθάκης, ο οποίος είναι και έφορος ορειβασίας στον Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου. «Η καλή πρακτική από το Σύλλογο στο Νότιο Πήλιο, μεταφέρθηκε στις ομάδες του ΕΟΣ Βόλου και κάθε Σάββατο του χειμώνα, κάνουμε εξορμήσεις για τον καθαρισμό μονοπατιών σε όλο το Πήλιο, από το Κεραμίδι μέχρι το Τρίκερι. Δουλεύουμε από 10 πμ. έως 2 μ.μ., ομάδες των δέκα – δεκαπέντε ατόμων και χρησιμοποιούμε εργαλεία που έχει ο Σύλλογος όπως αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά και εργαλεία χειρός όπως κλαδευτήρια, τσάπες κ.α. Ενδιάμεσα κάνουμε διαλλείματα ξεκούρασης, πίνουμε έναν καφέ, κολατσίζουμε και συνεχίζουμε με πολλή καλή διάθεση σε φιλική ατμόσφαιρα. Ξέρετε, δεν είμαστε από εκείνους που περιμένουμε το Δήμο ή το κράτος να καθαρίσει ένα καλντερίμι, να αποκαλύψει μια ωραία χτιστή βρύση, απομακρύνοντας βάτα και αγριόχορτα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, τοπικοί Σύλλογοι όπως στη Ζαγορά, στη Μακρυρράχη κ.α. έρχονται δίπλα μας και καθαρίζουμε μονοπάτια της περιοχής».

Ξαναδίνουν ζωή σε καλντερίμια

Οι παραδοσιακές διαδρομές, άλλες με καλοχτισμένα καλντερίμια, άλλες με χωμάτινα μονοπάτια, ξαναζούν και γίνονται και πάλι χρήσιμες. «Σήμερα αυτά τα δίκτυα δεν εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν καθώς οι ανάγκες των κατοίκων, καλύπτονται από το οδικό και κυρίως το αγροτικό δίκτυο. Εμείς, καθαρίζοντας τις διαδρομές, δημιουργούμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον περιπατητικό τουρισμό καθώς αποτυπώνουμε με χάρτες και φωτογραφίες κάθε διαδρομή και τις έχουμε αναρτήσει όλες στον ιστοχώρο «Περπατώντας στο Πήλιο» (http://walking-pilion.blogspot.gr/). Εχουμε χιλιάδες επισκέψεις και από χώρες του εξωτερικού, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, από κόσμο που ενδιαφέρεται για περιπατητικό τουρισμό και αναζητάει έναν πλήρη οδηγό διαδρομών. Εμείς συνεχώς εμπλουτίζουμε τον ιστότοπο με νέες διαδρομές και θα ξεπεράσουμε τις 100 διαδρομές οι οποίες ποικίλουν και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μήκος της διαδρομής, το χρόνο που απαιτείται για την κάλυψη κ.α.».

Σε ερώτηση του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» αν Δήμοι ή τουριστικοί φορείς όπως η Ενωση Ξενοδόχων, ενδιαφέρθηκαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να αναπτύξουν συνεργασίες για τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος, ο κ. Σταθάκης απάντησε αρνητικά.

«Υπάρχει σε τοπικές κοινωνίες και μια καχυποψία. Εκεί όπου κάποτε υπήρχε αναπτυγμένη η ιδέα της κοινωφελούς εργασίας, εκεί όπου οι κάτοικοι του χωριού σχεδίαζαν και υλοποιούσαν πάνδημες δράσεις για το χωριό τους, σήμερα υπάρχει αδιαφορία. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μονοπατιών, εντοπίζουμε καταπατήσεις, άλλοι προσπαθούν να θέσουν εμπόδια για να μην γίνουν λειτουργικά τα μονοπάτια καθώς δεν θέλουν πεζοπόρους να διέρχονται δίπλα από τα κτήματά τους. Κάποιοι μας βλέπουν περίεργα, καχύποπτα αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Πρόσφατα, στον Αγ. Λαυρέντιο, συγκεντρωθήκαμε 80 άτομα, φίλοι που ήρθαν στην περιοχή μας από Αθήνα και Λαμία και μετά τη διαδρομή Χάνια – Αγ. Λαυρέντιος, καταλύσαμε στο χωριό για να συνεχίσουμε τις δράσεις καθαρισμού και σήμανσης των μονοπατιών με κίτρινα ξύλινα ταμπελάκια ή με κόκκινες μπογιές σε πέτρες και κορμούς δέντρων. Γενική ήταν η αίσθηση ότι δεν υπήρξε κάποια θετική αποδοχή της προσπάθειάς μας αν και εξαιτίας της, τονώθηκε η τοπική οικονομία. Εμείς συνεχίζουμε και είμαστε ευτυχείς καθώς οι παρέες μας μεγαλώνουν», καταλήγει ο κ. Σταθάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου