ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 27% στα περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες

αύξηση-27-στα-περιστατικά-βίας-με-θύματα-594430

Μεγάλος αριθμός σπάει τη σιωπή και προχωρά δυναμικά, υπογραμμίστηκε χθες σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο

Η δυναμική παρουσία και ο κομβικός ρόλος της γυναίκας υπογραμμίστηκαν στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Π.Θ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν αύξηση κατά 27% στα περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Φορείς διοργάνωσης το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) –Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Η Ελένη Ρ. Μετσοβίτου αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ανέφερε ότι «οι γυναίκες βρίσκονται σε συνεχή αγώνα, δίνοντας καθημερινά εξετάσεις στον περίγυρό τους. Εχουν γίνει τεράστια βήματα και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα πιστεύω», είπε. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα της κακοποίησης, λέγοντας ότι «πάντα υπήρχαν γυναίκες κακοποιημένες, αλλά πλέον το δηλώνουν πιο εύκολα. Σπάνε τα ταμπού, σπάει η απομόνωση» ενώ σημείωσε ότι «βρίσκει καλύτερη ανταπόκριση στο νομικό πεδίο» μετά τη θέσπιση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας.

Η Ιωάννα Λαλιώτου αν. καθηγήτρια, αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδωσε το δικό της μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι «η μέρα της γυναίκας είναι μια αφορμή για κριτικό αναστοχασμό, για να σκεφτούμε κριτικά, τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και τι δεν έχουμε πετύχει, με στόχο πάντα την ισότητα στις έμφυλες σχέσεις, που είναι προς το καλό της κοινωνίας».

Η Βάσω Κυριαζή αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος, στην εισήγησή της ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, όπως η ανεργία, η έμφυλη βία, η κακοποίηση, οι υποστελεχωμένες δομές πρόνοιας. «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εμφανιζόμαστε ως τα μοναδικά θύματα, διότι δεν είμαστε. Εχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για μια νέα κοινωνική συμφωνία με επίκεντρο την πραγματική ισότητα στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, την προσωπική και οικογενειακή ζωή», τόνισε.

Στα προβλήματα της τρίτεκνης γυναίκας μητέρας αναφέρθηκε από την πλευρά της η Κερασία Βακουφτσή πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», γραμματέας Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία έκανε λόγο για «ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επιδεινώνεται στα χρόνια της κρίσης».

Στατιστικά στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών παρέθεσε η δημοσιογράφος Κατερίνα Τασσοπούλου, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. «Σε 56 περιστατικά βίας, που έλαβε γνώση και παρενέβη η Αστυνομία το 2018, τα 50 κατέληξαν μέσω της ποινικής διαμεσολάβησης και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για παρακολούθηση. Σε σύγκριση με το 2017 η αύξηση καταγράφηκε στο 27%», ανέφερε. Διαφορετική νότα στη χθεσινή εκδήλωση προσέδωσε η Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, η οποία αναφέρθηκε σε γυναικείες προσωπικότητες του Βόλου που έλαμψαν την περίοδο του Μεσοπολέμου. Παραθέτοντας στοιχεία, που κατέγραψε από τα αρχεία των ΓΑΚ Μαγνησίας, αναφέρθηκε σε γυναίκες που σφράγισαν την πόλη, έγραψαν τη δική τους ιστορία και απέδειξαν με τη στάση ζωής και τη γενικότερη δραστηριότητα που ανέπτυξαν ότι είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις της γυναικείας ψυχής.

Στη χθεσινή εκδήλωση, που συντόνισε ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Χαλέβας, εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Ως επωδός καταγράφεται η δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστου Στρατηγόπουλου ότι «οι γυναίκες είναι πρωταγωνίστριες της ζωής» και η επισήμανση του Σταύρου Κουτσιουμπέλη γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ ότι «πρέπει να δώσουμε μάχες για να κατακτήσει η γυναίκα τη θέση που της αξίζει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου