ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για τις Πανελλαδικές από 10 βουλευτές της Ν.Δ.

καμπανάκι-για-τις-πανελλαδικές-από-10-βο-594330

Μεταξύ τους ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

Για καθυστέρηση της προετοιμασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων κάνουν λόγο ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος και άλλοι 9 συνάδελφοί του και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι 10 βουλευτές της Ν.Δ. ρωτούν ποιοι είναι οι λόγοι της μεγάλης καθυστέρησης στην προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεκινούν στις 18 Μαΐου 2015, και αν αυτή οφείλεται στη διαφωνία για τα κριτήρια επιλογής των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Η ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά, αναφέρει ότι «εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας παρατηρείται μια πρωτόγνωρη και ανησυχητική καθυστέρηση στην προετοιμασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και της οργάνωσης των βαθμολογικών κέντρων» ενώ «αυτές οι διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν ήδη από αρχές Μαρτίου».

Μάλιστα, «το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καν προχωρήσει στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι οι επόπτες των εξετάσεων και οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή τους σε κάθε Περιφέρεια. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά επίσης γεννά ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας δεν ολοκληρώνει την επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης».

Οπως επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, αν και «ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει α) πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) 15ετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και γ) σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα», εντούτοις «από σχετικές αναφορές των ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι αιτία της καθυστέρησης αποτελεί η διαφωνία του Υπουργού Παιδείας με τον Αναπληρωτή υπουργό του, και ο λόγος της διαφωνίας είναι τα κριτήρια επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πιέσεις για τις θέσεις αυτές να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία πρόσκεινται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι δεν διαθέτουν τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσόντα».

Οι δέκα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν με την επισήμανση ότι «η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφορά δεκάδες χιλιάδες μαθητές, όπως και τις οικογένειές τους, καθώς σε αυτές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των παιδιών τους» ενώ «ο χώρος της Παιδείας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο προώθησης μικροκομματικών επιδιώξεων και κομματικών ή προσωπικών επιλογών».

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές: Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Στύλιος και Αννα Καραμανλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου