ΤΟΠΙΚΑ

Γυαλιά μυωπίας… μόνο επί πληρωμή

γυαλιά-μυωπίας-μόνο-επί-πληρωμή-594217

Το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι ασφαλισμένοι εφεξής για να αγοράσουν γυαλιά. Η αιφνιδιαστική και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αλλάξει τις διαδικασίες χορήγησης γυαλιών, βρίσκει αντίθετους τους οπτικούς, που αποφάσισαν σύσσωμοι να μην υπογράψουν νέα σύμβαση με τον οργανισμό.

Με λίγα λόγια, όσοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ έχουν συμπληρώσει την 4ετία και δικαιούνται να φτιάξουν καινούργια γυαλιά οράσεως, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να μην υπογραφεί καμία σύμβαση θα καλούνται πλέον να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Στέλιος Παπαδόπουλος: Μας ζητάνε να δίνουμε τα προϊόντα μας, όπως σκελετούς και κρύσταλλα, τα οποία τα τελευταία χρόνια πληρώνονται μετρητοίς, και να παίρνουμε λεφτά συνολικά μετά από 120 ημέρες

Σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις που ζητά ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει εντελώς η διαδικασία χορήγησης γυαλιών. Όπως τόνισε ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ταμίας του Συλλόγου Οπτικών – Οπτομετρών Ν. Μαγνησίας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στη… νέα κατάσταση «θα έρχονται οι ασφαλισμένοι με τη συνταγή, δεν θα πληρώνουν και εμείς θα κάνουμε μια λίστα στο τέλος του κάθε μήνα με τα γυαλιά που φτιάξαμε. Σε 90 ημέρες θα παίρνουμε τα λεφτά μας αφού θα έχουμε καταθέσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δηλαδή μας ζητάνε να δίνουμε τα προϊόντα μας όπως σκελετούς και κρύσταλλα, τα οποία τα τελευταία χρόνια πληρώνονται μετρητοίς, και να παίρνουμε λεφτά συνολικά μετά από 120 ημέρες».

«Σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις κλείνουν ή μία μετά την άλλη και τα λουκέτα δείχνουν να παίρνουν διαστάσεις επιδημίας, καλούμαστε να υπογράψουμε μία σύμβαση υποτέλειας, γεμάτη κυρώσεις και υποχρεώσεις, και να συνεργαστούμε με έναν αποδεδειγμένα αφερέγγυο ασφαλιστικό φορέα που απαιτεί να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα. Με τα δικά μας όμως χρήματα με πίστωση 90 ημερών, ενώ την ίδια στιγμή δεν δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού πληρωμής του ΦΠΑ προς το Δημόσιο», σημειώνει εξάλλου σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Οπτικών – Οπτομετρών Ν. Μαγνησίας που διαμαρτύρεται έντονα, ενώ τα μέλη του δεν θα υπογράψουν τη σύμβαση, καθώς τη θεωρούν καταδικαστική για τον κλάδο τους.

Στο Βόλο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Οπτικών – Οπτομετρών αριθμεί 22 μέλη. Ο ΕΟΠΥΥ για τον κλάδο θεωρείται ούτως ή άλλων «κόκκινο πανί», καθώς έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους οπτικούς τόσο στη Μαγνησία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως εκτιμούν, το νέο καθεστώς θα παγώσει την τοπική αγορά από ρευστό, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι πολλοί θα δυσκολευτούν να πληρώσουν πλέον τους προμηθευτές και τις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κανονισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οι ασφαλισμένοι έπαιρναν παραπεμπτικό από τον γιατρό, πήγαιναν στον οπτικό και πλήρωναν για τα γυαλιά τους. Στη συνέχεια προσκόμιζαν παραπεμπτικό και απόδειξη αγοράς στον οργανισμό, και όταν γινόταν εκκαθάριση έπαιρναν τα λεφτά πίσω.

Ο ΕΟΠΥΥ όμως, όπως καταγγέλλουν οι οπτικοί, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για την παροχή γυαλιών όρασης στους ασφαλισμένους του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου