ΤΟΠΙΚΑ

Φονικότερο το τρίτο κύμα της πανδημίας στις μικρότερες ηλικίες στη Μαγνησία

φονικότερο-το-τρίτο-κύμα-της-πανδημία-594191

Συνολικά 258 θάνατοι είναι ο τραγικός απολογισμός του COVID-19 έως τώρα στη Μαγνησία, σε διάστημα 14 μηνών, από πέρυσι τον Μάρτιο έως και χθες. Το τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο χρονικά οριοθετείται από τον Μάρτιο 2021, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως το πιο φονικό σε μικρότερες ηλικίες. Συνολικά έχουν χαθεί 81 ανθρώπινες ζωές τους τελευταίους μήνες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μεταξύ των θυμάτων, που έχασαν τη ζωή τους, 17 πολίτες, ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, που μάλιστα δεν αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα.

Συγκεκριμένα κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού 9 άνδρες, ηλικίας από 43 έως 59 χρόνων και 8 γυναίκες, ηλικίας από 36 έως 56 χρόνων. Ο αριθμός θεωρείται αρκετά υψηλός, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ο πέμπτος μήνας από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Οι θάνατοι από COVID-19 αφορούν σε ασθενείς που χαρακτηρίζονταν πολύ βαριά περιστατικά, μη αναστρέψιμα και με υποκείμενα νοσήματα. Η πλειονότητά τους δεν είχε εμβολιαστεί», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ι. Κόκορης, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων και εντατικολόγος στο Αχιλλοπούλειο.

Επιπλέον, όπως εξηγεί, ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται σαφώς και από τη φάση στην οποία βρίσκεται η πανδημία. Ειδικότερα, αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση γίνονται εισαγωγές ασθενών που εκτιμάται ότι σ’ ένα ποσοστό θα χρειαστεί προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Εμείς, στα νοσοκομεία, θα χαλαρώσουμε όταν θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι εμβολιασμοί», τονίζεται επίσης.

Αυτό που καταγράφεται ξεκάθαρα είναι ότι για τους άνω των 60 ετών και για τους άνω των 80 ετών το ποσοστό είναι πλέον λιγότερο από το 4% από τους συνολικούς θανάτους και από όσους έχουν νοσήσει σοβαρά είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Υπάρχει ένα ποσοστό όμως που είχε το δικαίωμα να πάει να εμβολιαστεί και δεν πήγε.

Και όμως, νοσούν βαριά οι νεότεροι

Οι νεότεροι δεν είναι στο «απυρόβλητο» του κορονοϊού επισημαίνουν επίσης οι γιατροί, για αυτό και προτρέπουν σ’ όλους τους τόνους να εμβολιαστούν όλοι χωρίς «φόβο και πάθος».

«Οι νέοι και κατά τεκμήριο υγιείς έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι είναι άτρωτοι. Δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα περάσουν τη νόσο στο πόδι», επισημαίνει επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος.

«Ενώ παλιά πιστεύαμε ότι για να νοσήσει βαριά ένας νέος ασθενής υπάρχει συνοσηρότητα, τώρα βλέπουμε και υγιείς να νοσούν βαριά. Σ’ αυτό το κύμα οι ασθενείς αποφεύγουν έως την τελευταία στιγμή να αποταθούν στο νοσοκομείο Βόλου, ώστε να έχουν τη βέλτιστη προσοχή και αυτό είναι καταστροφικό», προσθέτει.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας τις οποίες παρατηρούν οι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο, «οι ηλικίες που βλέπουμε πλέον είναι μικρότερες σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί στην πλειονότητά τους και είναι πλέον πιο προσεκτικοί ως προς τη συμπεριφορά τους και την τήρηση των μέτρων προστασίας. Αντίθετα, οι νέοι έχουν εξοικειωθεί με τον κίνδυνο και δεν προσέχουν τόσο.

Ενα επιπλέον στοιχείο είναι ότι σε αυτό το κύμα οι ασθενείς βιώνουν τη νόσο πιο βαριά, με μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας και σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εξάρσεις της επιδημίας χρειάζονται διασωλήνωση.

Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και με τη χώρα μας να έχει αντιμετωπίσει τρία επιδημικά κύματα, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο, είναι πλέον σαφές ότι η νόσος δεν δικαιολογεί απροσεξία από κανένα, και ήδη από την ηλικία των 30 ετών και άνω, καθώς ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται εκθετικά. Σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα πλέον είναι άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών για αυτό και συστήνουμε άμεσα εμβολιασμό.

Τελευταία μελέτη του ΕΟΔΥ για τη θνησιμότητα

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ για τους θανάτους ασθενών με COVID-19 που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, έως το τέλος του 2020, η θνησιμότητα ήταν μηδενική στις ηλικίες έως τα 19 έτη.

Στις ηλικίες 20 έως 24 ετών είχαν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στους 25 έως 29 ετών εννέα θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Από την ηλικία των 30 ετών και μετά, η εικόνα αλλάζει.

Ετσι, στην ομάδα 30 έως 34 ετών καταγράφηκαν 23 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στους 40 έως 44 ετών 46 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στους 45 έως 49 ετών 94 θάνατοι ανά εκατ. πληθυσμού.

Από την ηλικία των 50 και άνω, η αναλογία αλλάζει δραματικά ξεκινώντας από 222 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (50 έως 54 ετών) και φτάνοντας στους 3.474 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στους άνω των 80 ετών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου