ΤΟΠΙΚΑ

Αρχαιολογικά ευρήματα στην Κάρλα

αρχαιολογικά-ευρήματα-στην-κάρλα-593565

Πολύ σημαντικά ευρήματα ήρθαν το τελευταίο διάστημα στο φως στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, στη διάρκεια σωστικών ανασκαφών που διενήργησε η ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, από τον Σεπτέμβριο του 2012, έως τον Αύγουστο του 2013.

Συγκεκριμένα ΙΕ ΕΠΚΑ διενήργησε ανασκαφές, στο πλαίσιο του υποέργου κατασκευής των υπολειπόμενων εργασιών έργου επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, σε τέσσερις αρχαιολογικές θέσεις, στην περιοχή εντός του Συλλεκτήρα Σ3.

Τα πολύ σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, περιλαμβάνουν μια μεγάλη αγροικία των ελληνιστικών χρόνων (2ο αι. π. Χ.) με εικοσιέξι δωμάτια και πολλά κινητά ευρήματα, στη θέση Τσέρλη. Τα πλούσια κινητά ευρήματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 500 περίπου αγγεία, δύο λίθινα πιεστήρια και χάλκινα νομίσματα. Στη θέση Αμυγδαλή 1 αποκαλύφθηκε νεολιθικός οικισμός και στα ευρήματα της ανασκαφής περιλαμβάνονται κεραμική και τμήματα ειδωλίων της νεώτερης νεολιθικής περιόδου.

Στη θέση Αμυγδαλή 2 αποκαλύφθηκε τμήμα οικοδομήματος των ελληνιστικών χρόνων, που πιθανότατα ήταν αγροικία ή πανδοχείο, και στη θέση Αμυγδαλή 3 ήρθε στο φως θέση της Μέσης Εποχής Χαλκού. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε το ΝΑ τμήμα ενός ορθογώνιου λιθόκτιστου περιβόλου και κατά μήκος του ανατολικού χώρου του περιβόλου βρέθηκαν επίσης ακτέριστοι κιβωτιόσχημοι παιδικοί τάφοι με τοιχώματα και κάλυψη από λίθινες πλάκες. Ενας ακόμη ανάλογης κατασκευής ακτέριστος κιβωτιόσχημος τάφος ανασκάφηκε στα ανατολικά του ανατολικού τοίχου του περιβόλου. Στα ΝΔ του περιβόλου εντοπίστηκε επίσης η ισχυρή λιθόκτιστη θεμελίωση μιας ορθογώνιας κατασκευής, οι τοίχοι της οποίας σώζονται σε μέγιστο ύψος 0,84 μέτρα.

Τα παραπάνω ευρήματα και η διατήρησή τους συζητήθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη διάρκειας της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης όπου έγινε δεκτή η εισήγηση της ΙΕ ΕΠΚΑ.

Αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, η διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη της μεγάλης ελληνιστικής αγροικίας στο θέση Τσερλί. Τα αρχαία λείψανα βρίσκονται στην παρυφή του Συλλεκτήρα Σ3 και κοντά στο νεολιθικό οικισμό στη θέση Παλαιόσκαλα, στον οποίο διενεργούνται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Από τα υπόλοιπα, θα αποσπαστούν και θα μεταφερθούν σε κοντινή περιοχή ο κεραμικός κλίβανος των ύστερων κλασικών-πρωίμων ελληνιστικών χρόνων στη θέση Τσερλί και η ορθογώνια κατασκευή της Μέσης Εποχής του Χαλκού, που αποτελεί σημαντικό εύρημα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου, Προϊσταμένη της ΙΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, επισημαίνει ότι: «πρόκειται για πάρα πολύ σημαντικό εύρημα και γι’ αυτό το λόγο καταθέσαμε, άλλωστε, την παραπάνω εισήγηση.

Η αγροικία, ειδικότερα, τονίζει η ίδια, αποτελεί πολύ ωραίο και ολοκληρωμένο σύνολο και βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο νεολιθικό οικισμό της Παλιόσκαλας, που ήδη αναδεικνύεται ως έργο του ΕΣΠΑ και θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο. Τα παραπάνω ευρήματα, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ωραίο σύνολο».

Παράλληλα, η προϊσταμένη της ΙΕ ΕΠΚΑ υπογραμμίζει ότι: «πέραν αυτού σχεδιάζουμε όλες οι εφορίες, σε θεσσαλικό επίπεδο, έναν περίπατο, μια φυσιολατρική διαδρομή περί τη λίμνη Κάρλα με όλους τους οικισμούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος αρχαιολογικός – πολιτιστικός πυρήνας για την περιοχή».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου