ΤΟΠΙΚΑ

Στα μυστικά της παραδοσιακής υγιεινής διατροφής

στα-μυστικά-της-παραδοσιακής-υγιεινή-593455

Μυήθηκαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο προγράμματος Αγωγής Υγείας

Μπήκαν στα εργαστήρια και μύρισαν, δοκίμασαν, δημιούργησαν παραδοσιακά τρόφιμα, γλυκά και λιχουδιές με καθαρά παραδοσιακό τρόπο και με βάση τις τελευταίες αντιλήψεις περί ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. Ολα αυτά πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας το οποίο είχε θέμα «Αρώματα και γεύσεις από την παράδοση».

Μοναδική εμπειρία χαρακτήρισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας τη διαδικασία να πλάσουν οι ίδιοι παραδοσιακά κουλουράκια, να ετοιμάσουν ζύμη τραχανά και να «δέσουν» το σιρόπι.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τους συνεταιρισμούς: «Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαλμάδα» στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης και «Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμωτού Κυψέλης» στο Καλαμωτό Θεσσαλονίκης. Εκεί ενημερώθηκαν για τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων, τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών συγκράτησης τόσο των γεύσεων και των αρωμάτων, όσο και των θρεπτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια παρασκευής και συντήρησης. Ενημερώθηκαν επίσης και για τις μεθόδους εφαρμογής νέων τεχνολογιών χωρίς να αλλοιώνονται οι παραδοσιακές συνταγές και το τελικό γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα. Επίσης ενημερώθηκαν για το θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας και των δρόμων ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών μέσω των συνεταιρισμών.

Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία των συνεταιρισμών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο προσδίδει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και αναγνώρισης τέτοιων πρωτοβουλιών επιχειρηματικότητας αλλά και προσαρμογής τους στα νέα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα.

Τέλος οι μαθητές δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαίας Καλίνδοιας στο Καλαμωτό, όπου μπόρεσαν να δουν απολιθώματα από ελέφαντα, ιπποπόταμο και άλλους προϊστορικούς οργανισμούς.

Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Αρώματα και γεύσεις από την παράδοση» επιμελούνται οι καθηγήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Φατσή Μαρία και Χατζή Χαριτίνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου