ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός της δημοφιλίας τελειώνει και ο χρόνος

εκτός-της-δημοφιλίας-τελειώνει-και-ο-χ-851206

Μάλλον απογοήτευση θα αισθάνονται σε κάποια γραφεία του Μαξίμου οι ειδικοί σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι που είχαν σχεδιάσει και προετοιμάσει την πρόσφατη εμφάνιση και ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Μάλλον θα πρόκειται για την ίδια απογοήτευση που αισθάνθηκαν την επομένη και όσοι είχαν αντίστοιχα προετοιμάσει την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και στις δύο περιπτώσεις όχι μόνο η πρωθυπουργική εμφάνιση δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών, ενώ τα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη, ακόμη και στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης, ήταν αντιστρόφως ανάλογα των αναμενομένων.
Από την επομένη της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ άρχισε η κάθοδος της δημοφιλίας και της κυβέρνησης και του επικεφαλής της. Ενώ από την επομένη της ομιλίας στη Βουλή και παρά τις παροχές προς τους ασθενέστερους, όχι μόνο δεν ανακόπηκε η δημοσκοπική ελεύθερη πτώση της κυβέρνησης, με την παράλληλη θεαματική άνοδο όλων των ποσοστών που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν περιορίστηκαν καν οι εσωκομματικές γκρίνιες και οι δημόσιες παραφωνίες προς την επίσημη «γραμμή».
Ισως διότι οι πολυαναμενόμενες παροχές, τελευταία ελπίδα για αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος και της λαϊκής δυσαρέσκειας, αποδείχθηκαν ισχνές και ανεπαρκείς. Ισως διότι αυτή η εμφάνιση και ομιλία, εν μέσω νέων αποκαλύψεων για τη «γαλάζια» εμπλοκή με ονοματεπώνυμο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ήταν η τελευταία ελπίδα για να ψελλιστεί έστω η αναφορά σε πολιτικές ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων. Η ελάχιστη έμμεση «συγνώμη» για να κατευναστεί ο θυμός της κοινής γνώμης για τον εμπαιγμό της.
Είναι πλέον αποδεδειγμένη η στενή σχέση μεταξύ της απόρριψης που γνωρίζει τις τελευταίες βδομάδες η κυβέρνηση από τους ψηφοφόρους (βάσει των δημοσκοπήσεων) και των αποκαλύψεων για το Βατοπέδιο. Για τον μέσο Ελληνα, στη συνείδησή του λειτουργεί αναπόφευκτα η σύγκριση μεταξύ των εκατομμυρίων που χόρεψαν τρελά στις διαδρομές από τα ηγουμενογραφεία μέχρι τα συμβολαιογραφεία και τους ενδιάμεσους υπουργικούς σταθμούς, και της δικής του οικονομικής θέσης. Γι’ αυτό κάποιοι ποντάριζαν στη συνδρομή των οικονομικών παροχών για να ανακάμψουν τα εκλογικά ποσοστά. Μόνο που και οι ίδιοι ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι των παροχών.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε την ντρίμπλα. Κυρίως για να αποφύγει τη συζήτηση για το Βατοπέδιο και τις πολιτικές ευθύνες. Μόνο που αυτή την κουβέντα την ξεκίνησε ο ίδιος ο Μεϊμαράκης και τη συνεχίζουν ακόμη και σήμερα, μετά την ομιλία στη Βουλή, επώνυμοι βουλευτές του κόμματος. Οι ίδιοι με σημερινές δηλώσεις τους (στο «Πρώτο Θέμα») ζητούν μέχρι και αποπομπή των εμπλεκομένων από τα κομματικά ψηφοδέλτια.
Εν τέλει ο κ. Καραμανλής με τις ισχνές παροχές που εξήγγειλε δεν απέτρεψε τη συνέχιση αυτής της επώδυνης συζήτησης στο κόμμα του. Αποδεικνύεται ότι δεν απέτρεψε ούτε τη συνεχιζόμενη πτώση για την κυβέρνησή του. Οι δημοσκοπήσεις, μετά την πρωθυπουργική ομιλία, καταγράφουν και πάλι διαφορές από το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ 3,5 και 6,7 μονάδων.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκμυστηρεύονται ότι δύο είναι οι κινήσεις που σχεδιάζει για το προσεχές μέλλον, σε μία ύστατη προσπάθεια αναστροφής του κλίματος. Αφ’ ενός να «ψελλίσει» κάτι περί «πολιτικής ευθύνης» στο Βατοπέδιο, αλλά μέχρις εκεί, χωρίς ούτε υποψία για προσωποποίηση αυτής της ευθύνης, ώστε να μην στηριχθεί το αναμενόμενο αίτημα της αντιπολίτευσης για προανακριτική επιτροπή. Αφ’ ετέρου ο ανασχηματισμός, για να δώσει την εντύπωση ενός φρέσκου ξεκινήματος, μήπως και φρενάρει τη συνεχή και επιταχυνόμενη πτώση στα γκάλοπ, σε συνδυασμό με νέες «παροχές» (που προανήγγειλε από χθες πάλι ο Μεϊμαράκης).
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ανασχηματισμός, με ταυτόχρονες παροχές πριν αλλάξει ο χρόνος δεν γίνεται λόγω του προϋπολογισμού. Μέχρι τότε όμως, αν συνεχιστεί η τάση των τελευταίων οκτώ βδομάδων, μπορεί να είναι ήδη αργά ακόμη και για κάποιες ελπίδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου