ΤΟΠΙΚΑ

Στο 80% η συμμετοχή στην απεργία!

στο-80-η-συμμετοχή-στην-απεργία-851206

Με δύο μεγάλες σε όγκο πορείες στο κέντρο της πόλης οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο Βόλο διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον νέο προϋπολογισμό λιτότητας, την ακρίβεια και τα φορολογικά μέτρα και απαίτησαν “ανατροπή πολιτικής”.
Και οι δύο πορείες στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ήταν έντονα επηρεασμένες από το βαρύ κλίμα των ημερών λόγω της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή και ευτυχώς ήταν ειρηνικές.
Μοναδική παραφωνία… η στιγμή που εκατό και πλέον άτομα, τα οποία αποτελούσαν την “ουρά της πορείας”, με πανό και συνθήματα κατευθύνθηκαν γύρω στις 12 το μεσημέρι και αφού είχε τελειώσει η συγκέντρωση προς την Αστυνομική Διεύθυνση Βόλου. Το συγκεντρωμένο πλήθος εκτόξευσε νεράντζια, αυγά και μπουκάλια με γάλα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια αποχώρησαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Τη διαφορά έκανε η συγκέντρωση και η πορεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, που υποστηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι βρέθηκαν στην κορυφή της πορείας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Τα ποσοστά συμμετοχής στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα σε βιομηχανίες και διάφορες ΔΕΚΟ προσέγγισε το 80%, ενώ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή και των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία.

Η συγκέντρωση
ΕΚΒ – ΑΔΕΔΥ
«Η σημερινή μας κινητοποίηση έχει και τη μορφή οργισμένης αντίδρασης στο ανάλγητο κράτος της αστυνομικής βίας, που αυτή τη φορά οδήγησε δυστυχώς στον τραγικό και άνανδρο θάνατο ενός 15χρονου παιδιού» επισημαίνεται στο ψήφισμα του ΕΚΒ που ανέγνωσε ο ταμίας του Δ.Σ. Θανάσης Κωστόπουλος και επιδόθηκε στο Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια.
Εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την ριζική μας διαφωνία στο νέο προϋπολογισμό.
Οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις αδύναμες κοινωνικά τάξεις είναι παροχές – ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν πραγματική κοινωνική και εισοδηματική πολιτική, αποτελούν δε τη μεγαλύτερη πρόκληση, γιατί έρχονται μετά τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στους τραπεζίτες.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούμε πολιτικές ανοχής στην κρατική βία, λέμε όχι σε πολιτικές που βάζουν στο στόχαστρο εργαζόμενους και τα ταμεία τους. Καλούμε την εργοδοτική πλευρά και τον ΣΕΒ να εγκαταλείψουν την υποκριτική τους στάση και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ανακούφιση των εργαζομένων”.
Στις ομιλίες τους στο ΕΚΒ καταδίκασαν όλοι με ομοβροντία τη δολοφονία του παιδιού και ζήτησαν από την Πολιτεία μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη, ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος προειδοποίησε τους εργοδότες ότι το ΕΚΒ δεν πρόκειται να αποδεχθεί η οικονομική κρίση να παρουσιάζεται ως άλλοθι για να γίνονται απολύσεις στις τοπικές βιομηχανίες, ενώ κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι μέρα με τη μέρα “η θηλειά γύρω από το λαιμό εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων σφίγγει όλο και περισσότερο”.
Αιχμές κατά του ΠΑΜΕ περιλάμβανε η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΕΚΒ Γιώργου Κίτσιου, που αποδοκίμασε όσους πλειοδοτούν για τις αυξήσεις στους μισθούς, καταγγέλλοντας το ΕΚΒ και τη ΓΣΕΕ, τόνισε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων για μεγαλύτερες αυξήσεις και συντάξεις είναι διαχρονικά και εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν η κυβέρνηση δεν δικαιώσει τα αιτήματα των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κουτσούκος κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις ανέξοδες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις στο δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο και εκτίμησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι περίοδος ξεσηκωμού και δυναμικότερων κινητοποιήσεων, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους.
Αιχμηρός με την κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι όλα όσα βιώνει τις τελευταίες μέρες η χώρα είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής έκρηξης των πολιτών, που βλέπουν να διογκώνονται τα αδιέξοδα εξαιτίας των πολιτικών Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, καταφέρθηκε κατά της Ν.Δ με αφορμή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ρασοφόροι -όπως τόνισε- και ζήτησε κλιμάκωση και διεύρυνση του αγώνα.

Παλμός στην
Πλ. Ελευθερίας
Το συντονιστικό των μαθητών… και πολλοί φοιτητές έδωσαν έναν άλλο τόνο στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας που έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο συνδικαλιστής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Τάκης Τριανταφυλλάκος, καθώς και εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Μαθητών.
Ο κ. Τριανταφυλλάκος κατηγόρησε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ για κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υποχρεώθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία, αφού εντάθηκαν οι πιέσεις από πλευράς των συνδικάτων για κλιμάκωση των κιινητοποιήσεων.
“Η οικονομική κρίση δεν είναι πρόβλημα της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης. Είναι εκδήλωση της αντίθεσης που καταγράφει ότι τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι τον καρπώνονται οι λίγοι, οι καπιταλιστές που έχουν στα χέρια τους την εξουσία και τα μέσα παραγωγής, επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλάκος. Πρέπει να αντιπαλέψουμε αποφασιστικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει το σύνολο των εργατικών –λαϊκών δικαιωμάτων. Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα εργατικά συμφέροντα. Είναι δυνάμεις που στηρίζουν χρόνια τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που ευθύνονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τον κατώτερο μισθό των 700 ευρώ μικτά.
Είναι οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον κοινωνικό διάλογο, τη συναίνεση για να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα και να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.“
Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στο ψήφισμα που εκδόθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Προστασία και διεύρυνση των Βαρέων –Ανθυγιεινών (ΒΑΕ).
• Πλήρη-σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο -5νθήμερο -35ωρο και 6ωρο – 5νθήμερο – 30ωρο για τα ΒΑΕ.
l Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια.
l Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
l Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες – στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
l Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Κατάργηση των Ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Πρόληψης Προστασίας (ΕΞΥΠΠ) κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου