ΤΟΠΙΚΑ

Εξαντλείται η υπομονή των γιατρών οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες

εξαντλείται-η-υπομονή-των-γιατρών-οι-ο-592570

Γενική συνέλευση χθες στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

Πίστωση χρόνου μέχρι τις 15 – 20 Απριλίου δίνουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Μαγνησίας προκειμένου να τακτοποιηθούν από το Υπ. Υγείας τα θέματα προσλήψεων, αποπληρωμής εφημεριών αλλά και περίθαλψης των ανασφάλιστων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σε δυο – τρεις περίπου εβδομάδες, σε νέα Γενική Συνέλευση των Νοσοκομειακών γιατρών, όπως αποφάσισαν στη χθεσινή Γ.Σ. στο Νοσοκομείο Βόλου και δεν αποκλείεται τότε να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις.

Στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος της τοπικής Ενωσης κ. Νικ. Χαυτούρας, αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και στην απραξία που παρατηρείται στην αντιμετώπισή τους από την πλευρά του Υπ. Υγείας.

«Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην υγεία, ακόμη δεν αποδίδουν και όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα γίνονται πιο πιεστικά.

Δεν πάει άλλο η κατάσταση με την υποστελέχωση και τις ελλείψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται επιδημία κλεισίματος Κλινικών στο ΕΣΥ πανελλαδικά ως συνέπεια της αναστολής προσλήψεων γιατρών τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ εκατοντάδες άλλες Κλινικές βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας τους.

Στην περιοχή μας, δυστυχώς το πρόβλημα επικεντρώνεται στις θέσεις των παιδιάτρων που υπηρετούν το ΕΣΥ και πλέον δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού».

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας ανά νοσοκομείο και ιατρική ειδικότητα, τα κενά σε γιατρούς ανέρχονται σε 79 στο Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και συνολικά οι κενές θέσεις γιατρών ανέρχονται στις 4.000.

Επίσης, τόνισε ο κ. Χαυτούρας, προβληματισμός υπάρχει με τη στασιμότητα που παρατηρείται στη διαδικασία 17 προσλήψεων μονίμων γιατρών για το Νοσοκομείο Βόλου.

Εμείς, απαιτούμε άμεσες και ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και σε εργαστήρια, γενικά όπου υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου και τις υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες της Μαγνησίας».

Οι υπερωρίες

Μείζον ζήτημα για τους Νοσοκομειακούς γιατρούς και η καθυστέρηση στην καταβολή τακτικών εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κων. Καραμπάτσας που προσκλήθηκε στη Συνέλευση για να ενημερώσει τα μέλη της, αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαδικασιών, την τροπολογία για τις εφημερίες και μετέφερε τις εκτιμήσεις που λαμβάνουν από τα κεντρικά οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου πως σε δύο περίπου εβδομάδες θα αρχίσει η καταβολή εφημεριών, αρχής γενομένης από τις τακτικές του Δεκεμβρίου 2014.

Κατά μέσο όρο ανά γιατρό μιλάμε για ποσά 500-600 ευρώ το μήνα για τις τακτικές δεδουλευμένες εφημερίες και περίπου 200 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο και ανάλογα με το βαθμό, για τις έκτακτες εφημερίες οι οποίες είναι απλήρωτες περίπου ένα εξάμηνο και το άνοιγμα γίνεται μεγαλύτερο, όσο περνάει ο καιρός και δεν γίνεται κάποια εξόφληση».

Στην επόμενη Γενική Συνέλευση, θα συζητηθούν και ενδεχόμενες εξελίξεις στις δικαστικές διεκδικήσεις για το μισθολόγιο και συγκεκριμένα η προσφυγή των 21.000 Νοσοκομειακών γιατρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου 4093/12 με τον οποίο υπήρξε μείωση κατά 45% του ονομαστικού τους μισθού. Σε περίπτωση δικαίωσης, κάθε επιμελητής μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά ποσά έως 25.000 ευρώ και κάθε διευθυντής ΕΣΥ περίπου 30.000 ευρώ. Οι ιατροί είναι αισιόδοξοι για την τύχη της συζήτησης της προσφυγής τους στο ΣτΕ καθώς ανάλογη θετική απόφαση, εκδόθηκε για τους ένστολους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου