ΤΟΠΙΚΑ

Τραυματισμός 26 ατόμων στις Φιλιππίνες από χειροβομβίδα

τραυματισμός-26-ατόμων-στις-φιλιππίνες-851206

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας από τους δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα εκτόξευσε χειροβομβίδα εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που άκουγαν μουσικούς που έπαιζαν στο δρόμο, έξω από ένα εστιατόριο, στην πόλη Ισαβέλα, πρωτεύουσα της νότιας απομακρυσμένης νήσου Μπασιλάν των Φιλιππίνων, δήλωσε ο Άλμπερτ Λαρούμπις, επικεφαλής της τοπικής δύναμης της αστυνομίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα Τετάρτη.

Η ενέργεια σημειώνεται μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο εμπορικά πολυκαταστήματα σε άλλη πόλη στο νότο, που είχαν ως συνέπεια να βρουν το θάνατο δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν 27 ακόμη. Στο μεταξύ, τέσσερις βόμβες εντοπίστηκαν κι εξουδετερώθηκαν σε τρία αστικά κέντρα στη νότια νήσο Μιντανάο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Σαλίκ Μακαπάνταρ, επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Μπασιλάν, δήλωσε πως μια από τις υποθέσεις που κάνουν οι αρχές είναι πως για την επίθεση ευθύνεται η Άμπου Σαγιάφ, η μικρότερη αλλά πιο βίαιη από τις τρεις ισλαμιστικές αυτονομιστικές οργανώσεις του νότου. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ενδέχεται τα μέλη της να επιχείρησαν με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσουν επιχειρηματίες της περιοχής προκειμένου να τους καταβάλουν χρήματα ως προστασία.

Η Μπασιλάν θεωρείται προπύργιο της Άμπου Σαγιάφ, που η Μανίλα έχει υποστηρίξει πως συνδέεται με την ορμώμενη από την Ινδονησία ισλαμιστική παράταξη Τζεμάα Ισλαμίγια -η οποία, με τη σειρά της, θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου