ΤΟΠΙΚΑ

Τρία σενάρια για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

τρία-σενάρια-για-το-πρόγραμμα-σταθερό-851206

ENTOΣ του Ιανουαρίου αναμένεται να αποσταλεί από το Yπουργείο Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2008- 2011. Η χρονική «καθυστέρηση» στην υποβολή του επικαιροποιημένου Προγράμματος θα σημειωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ευρωζώνης, αφού οι Yπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αναμένουν στις 19 Ιανουαρίου τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το νέο ΠΣΑ καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Κύριο χαρακτηριστικό της αστάθειας αυτής είναι οι συνεχείς αναθεωρήσεις επί τα χείρω των προβλέψεων και εκτιμήσεων για τις επιπτώσεις και τη διάρκεια της κρίσης τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από άλλους Οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία του Yπουργείου Οικονομίας εξετάζεται το ενδεχόμενο αφενός η διάρκεια των προβλέψεων του ΠΣΑ να παραταθεί έως και το 2012 και αφετέρου να περιλαμβάνει αυτό – για πρώτη φορά – τρία εναλλακτικά σενάρια (αντί των δύο έως σήμερα) εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών ανάλογα με την ένταση και κλιμάκωση της κρίσης. Το βασικό σενάριο θα ενσωματώνει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2009, οι οποίες, όμως, αναμένεται να «ανατραπούν» από τις επικείμενες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο. Από τα δύο εναλλακτικά σενάρια, το ένα θα είναι λίγο πιο απαισιόδοξο από το βασικό και το άλλο αρκετά πιο απαισιόδοξο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές στα δύο εναλλακτικά σενάρια θα αφορούν πρωτίστως τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος θα υποχωρεί από το 3% που προβλέπει το βασικό σενάριο σε χαμηλότερα επίπεδα έως το 2%, ανάλογα με το βάθος της κρίσης. Αντίστοιχα, θα αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο, όμως, σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί έως το 3% του ΑΕΠ. Από τις εξελίξεις αυτές θα επηρεασθούν αρνητικά οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. Αντίθετα, οι νέες προβλέψεις θα είναι πιο θετικές σε σύγκριση με τις υπάρχουσες για τον πληθωρισμό, καθώς αυτός αποκλιμακώνεται ταχύτατα μετά τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου