ΤΟΠΙΚΑ

«Ούτε σκέψη για καταδυτικά πάρκα» στον Παγασητικό Κόλπο

ούτε-σκέψη-για-καταδυτικά-πάρκα-στο-590925

Είπε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Τα πάνω – κάτω στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον Παγασητικό, για τα οποία έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμων της Μαγνησίας με προγραμματικές συμφωνίες, φέρνει ανακοίνωση βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «ύστερα από ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει σκέψη για δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον Παγασητικό, παρά μόνο στις Σποράδες».

Η «είδηση» που μετέφεραν οι τέσσερις βουλευτές, μέσω χθεσινής τους ανακοίνωσης, έρχεται να ακυρώσει την παρατεταμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων να συζητήσουν με τους κατοίκους και τους αλιείς, να καθησυχάσουν τους φόβους τους εξηγώντας τι ακριβώς θα συμβεί και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιδράσεις, προκειμένου να μη χαθεί μια επένδυση στον τομέα του τουρισμού για τη Μαγνησία και μαζί της εξασφαλισμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Και ενώ, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας αλιέων στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός προανήγγειλε άμεσα ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και μάλιστα στο Βόλο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των τεσσάρων βουλευτών της Μαγνησίας, έρχεται στην ουσία να του πει… «τσάμπα κόπος».

Η ανακοίνωση των βουλευτών Αλεξ. Μεϊκόπουλου, Δανάης Τζήκα, Κώστα Δελημήτρου και Κατερίνας Παπανάτσιου, εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους με παράκτιους αλιείς της Μαγνησίας στους οποίους τόνισαν ακόμη ότι «η κυβέρνηση θα επανεξετάσει και το νομικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχουν ρυθμίσεις που θα αφήνουν το περιθώριο σε όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους να λειτουργούν και να αναπτυχθούν χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση».

Την εξέλιξη αρνήθηκε να σχολιάσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός καθώς η Περιφέρεια είναι φορέας του έργου στη Θεσσαλία και ήδη το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από το περιβάλλον του κ. Αγοραστού, επισημάνθηκε μόνο ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια αναρμοδιότητα.

Ωστόσο στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνται ενημέρωση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας τα εξής:

«Συνάντηση με εκπροσώπους των παράκτιων Αλιέων Μαγνησίας είχαν το Σάββατο 28.3.2015 οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δανάη Τζήκα, Κώστας Δελημήτρος και Κατερίνα Παπανάτσιου, με θέμα τα καταδυτικά πάρκα.

Με αφορμή και τη μελέτη που έγινε από την «Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ» για την κατασκευή των καταδυτικών πάρκων, η οποία προτείνει ως σημεία δημιουργίας καταδυτικών πάρκων μέρη με έντονη αλιευτική δραστηριότητα, όπως ΝΗΣΟΣ ΜΙΚΡΑ, ΤΡΙΚΕΡΙ, ΓΛΑΡΟΣ, ΜΙΤΖΕΛΑ, ΟΡΜΟΣ ΠΤΕΛΕΟΥ, ΑΡΓΥΡΟΝΗΣΙΑ και άλλα τα οποία αντιμετωπίζει ως μια ενιαία περιοχή, οι αλιευτικοί φορείς διατύπωσαν έντονες ενστάσεις για την δημιουργία καταδυτικών πάρκων στις Σποράδες και ιδιαίτερα τον Παγασητικό, καθώς η προοπτική δημιουργίας τέτοιων πάρκων σε κλειστούς κόλπους, όπως ο Παγασητικός, είναι προβληματική επειδή δεσμεύονται δυσανάλογα μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις και τμήματα αιγιαλού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά το πεδίο δραστηριότητας των παράκτιων αλιέων που επιχειρούν στην περιοχή.

Οι βουλευτές άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των παράκτιων αλιέων, τα οποία και θα διαβιβάσουν σε κεντρικό επίπεδο.

Τους διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν προτάσεις τουριστικής ανάπτυξης που δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και που αντιβαίνουν στην παραγωγική δραστηριότητα άλλων κλάδων, ενώ έκαναν γνωστό ότι ύστερα από ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει σκέψη για δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον Παγασητικό, παρά μόνο στις Σποράδες.

Εξάλλου οι βουλευτές τόνισαν ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει και το νομικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχουν ρυθμίσεις που θα αφήνουν το περιθώριο σε όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους να λειτουργούν και να αναπτυχθούν χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου