ΤΟΠΙΚΑ

Deliverάδες: «Δεν είμαστε αναλώσιμοι»

deliverάδες-δεν-είμαστε-αναλώσιμοι-590282

Ζήτησαν εντατικοποίηση των ελέγχων με φόντο το θανατηφόρο με τον 33χρονο στον Βόλο – Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τις συνθήκες εργασίας τους

Στο τιμόνι στο δίκυκλο για δέκα συνεχόμενες ώρες, με οδήγηση ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να καλούνται να διανύσουν χιλιόμετρα για την παράδοση της παραγγελίας στον ελάχιστο χρόνο, κόντρα στην κίνηση στους δρόμους, πολλές φορές χωρίς να τους παρέχεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός, όπως προστατευτικό κράνος, κάτω από μεγάλη πίεση «για να βγει η δουλειά», χωρίς ρεπό μέσα στην εβδομάδα, με ωρομίσθιο της τάξης των 2 – 3 ευρώ την ώρα, πολλές φορές ανασφάλιστοι…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν το επάγγελμα του delivery εργαζόμενοι στον κλάδο στον Βόλο, που πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας «ομπρέλα προστασίας». Το περιστατικό με τον 33χρονο ντελιβερά, που άφησε το περασμένο Σάββατο τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά από σοβαρό τροχαίο που είχε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για την εργασία του, συγκλόνισε τους συναδέλφους του στην πόλη, που καθημερινά διατρέχουν κίνδυνο στους δρόμους λόγω της πίεσης που δέχονται, αλλά και της επικίνδυνης οδήγησης στην οποία όπως παραδέχονται αναγκάζονται να επιδίδονται για «να φθάσει γρήγορα η παραγγελία στον προορισμό της».

Σύμφωνα με τον επί πέντε χρόνια εργαζόμενο στον κλάδο του delivery στον Βόλο και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Επισιτισμού του ΠΑΜΕ Γιώργο Μαστρογιάννη, οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες στον κλάδο. «Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, που δίνουν σημασία στην ανθρώπινη ζωή, που δείχνουν κατανόηση για το επάγγελμα. Υπάρχουν όμως αλυσίδες και σε αυτές εστιάζουμε που εντατικοποιούν την εργασία με όποιο κόστος. Κανένας δεν θα πει τρέξε. Θα το πουν όμως έμμεσα. Γιατί άργησες; Θα ρωτήσουν. Ή υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν βάλει gps στα μηχανάκια, βγάζουν την κοντινότερη διαδρομή και τον χρόνο και σου ζητούν εξηγήσεις αν αργήσεις, χωρίς να υπολογίζουν τα φανάρια, την κίνηση, τον πελάτη που καθυστέρησε να ανοίξει. Σε αυτό το σημείο και επικίνδυνα θα οδηγήσει κάποιος και με κόκκινο θα περάσει και στο πεζοδρόμιο θα ανέβει. Αν οι συνθήκες που εργαζόμαστε είναι φυσιολογικές κι όχι με τόσο άγχος, θα αποφεύγουμε τέτοιες συμπεριφορές», ανέφερε ο κ. Μαστρογιάννης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συνθήκες εργασίας. «Είμαστε στους δρόμους. Οταν βρέχει για παράδειγμα δεν φαίνονται καν οι λακκούβες. Οταν εργάζεσαι επί δέκα ώρες για να μπορέσεις να ζήσεις δεν έχεις και τα καλύτερα αντανακλαστικά στο τιμόνι», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαστρογιάννη, η περίπτωση του 33χρονου ντελιβερά που έχασε τη ζωή του στον Βόλο μπορεί να ήταν το 15ο θανατηφόρο περιστατικό πανελληνίως, υπάρχουν όμως δεκάδες άλλα σοβαρά ατυχήματα, αλλά και καθημερινά μικροατυχήματα.

2 στις 3 επιχειρήσεις με παρατυπίες

Αντιπροσωπεία εργαζομένων στον κλάδο των delivery ζήτησε χθες από την Επιθεώρηση Εργασίας εντατικοποίηση των ελέγχων για να σταματήσει ο φόρος αίματος στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον κ. Μαστρογιάννη, ενημερώθηκαν ότι ήδη μετά από εγκύκλιο που παρέλαβε για εντατικοποίηση των ελέγχων, η Επιθεώρηση Εργασίας στον Βόλο έχει συγκροτήσει κλιμάκια και έχει ξεκινήσει στοχευμένους ελέγχους. «Στο στόχαστρο βρίσκονται 56 επιχειρήσεις τα 2/3 των οποίων φέρονται να έχουν παρατυπίες. Μας μετέφεραν ότι η υπηρεσία στον Βόλο είναι αυστηρή σε θέματα παρατυπιών και παραβάσεων και ότι επίσης τα πρόστιμα είναι πιο αυστηρά», σημείωσε ο κ. Μαστρογιάννης.

ΕΚΒ: «Οχι άλλος νεκρός»

Με αφορμή το δυστύχημα με τον 33χρονο και με φόντο την παράσταση διαμαρτυρίας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, με ανακοίνωσή της, «καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τις εμπλεκόμενες με το θέμα της εποπτείας των όρων και των συνθηκών εργασίας αυτών των συναδέλφων μας, να προχωρήσουν σε ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους! Οχι πια άλλος νεκρός στον δρόμο για το μεροκάματο! Οχι άλλοι αιματοβαμμένοι δρόμοι στην πόλη μας και σ’ όλη τη χώρα, στον βωμό της «φαστ» εργασίας και των φιλοδωρημάτων μισθών!

Ο θάνατος αυτός του αδικοχαμένου 33χρονου πρέπει να είναι ο τελευταίος και γι’ αυτό πρέπει ασφαλώς να υπάρξει η δέουσα μέριμνα».

Διανομείς: «15 δολοφονίες διανομέων εν ώρα εργασίας»

Για «δολοφονίες» εργαζομένων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το τραγικό συμβάν με τον 33χρονο ντελιβερά στον Βόλο, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων.

Όπως επισημαίνει πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό μέσα στο 2019, 15ο σε όλη τη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια.

«Δεν είμαστε αριθμοί. Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους αυτών των δολοφονιών, μέχρι να δοθεί ένα τέλος στο διαρκές αυτό έγκλημα! Είναι οι εργοδότες οι οποίοι παραμένουν στο απυρόβλητο, παρά την καταστρατήγηση της νομοθεσίας.

Είναι οι κυβερνήσεις και το υπ. Εργασίας, επειδή οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν στο όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου