ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βιολογικό τα λύματα του Κεντρικού Πηλίου

στο-βιολογικό-τα-λύματα-του-κεντρικο-851206

Σημαντική η χθεσινή ημέρα για το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, καθώς όλα δείχνουν πως δειλά – δειλά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο διαδημοτικής συνεργασίας του Βόλου και της Νέας Ιωνίας με τους Δήμους του παραλιακού Πηλίου και ειδικότερα των Δήμων Αγριάς, Αρτέμιδος και Μηλεών, στους τομείς διάθεσης των λυμάτων του Κεντρικού Πηλίου αφενός και από την άλλη στον τομέα διάθεσης των πλεοναζουσών ποσοτήτων νερού του Πηλίου για τις ανάγκες ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Το πρώτο βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών έγινε χθες το πρωί στο Δημαρχείο του Βόλου με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Κεντρικού Πηλίου ( ΔΕΥΑΚΠ), για τη σύνταξη από την πρώτη της μελέτης για την «αποχέτευση των Δήμων Αγριάς, Αρτέμιδας και Μηλεών» με βασικό στόχο την ετοιμότητα της ΔΕΥΑΚΠ για κατασκευή του παραπάνω έργου και την ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Δ΄ ΚΠΣ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αλέκος Βούλγαρης, μιλώντας με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, είπε ότι η σύνταξη της μελέτης δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεργασία των δύο πλευρών και στον τομέα διάθεσης των πλεοναζόντων νερών για τις ανάγκες ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, διευκρίνισε ωστόσο ότι έχει γίνει ήδη μία συζήτηση για το θέμα αυτό με το Δήμαρχο Αγριάς. Πιστεύω, τόνισε, ότι η συνεργασία αυτή θα έχει αίσιο τέλος. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, για να προσθέσει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αισωνίας κ. Δημ. Καντόλας ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εφόσον ξεκίνησε η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, είτε το θέλουμε είτε όχι, εκεί θα καταλήξουμε». Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις ευοίωνες προοπτικές που ανοίγει η νέα συνεργασία της ΔΕΥΑΜΒ και της ΔΕΥΑΚΠ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η εποχή της μιζέριας έχει τελειώσει. Είναι, είπε, η εποχή της δημιουργίας και της συνεργασίας, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα που μπορεί να έχει η κάθε περιοχή της Μαγνησίας ξεχωριστά».
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι του Κεντρικού Πηλίου κ.κ. Αρέθας, Παπαευθυμίου και Αλεξόπουλος δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και έκαναν λόγο για μία ιστορική μέρα, που θα έχει τεράστιες ευεργετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον τελικό αποδέκτη, τον Παγασητικό, καθώς τα λύματα στο τμήμα από την Κορώπη μέχρι και το Τσιμεντάδικο θα οδεύουν στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ στην Μπουρμπουλήθρα.

Η προγραμματική
σύμβαση
Η μελέτη που υπεγράφη από τους τρεις Δήμαρχους των αντίστοιχων Δήμων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας και των Δημάρχων των τριών αντίστοιχων Δήμων Μηλεών, Αρτέμιδας και Αγριάς που συναπαρτίζουν τη ΔΕΥΑΚΠ, κ.κ. Αρέθα, Αλεξόπουλο και Παπαευθυμίου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Αγριάς και πρόεδρο της ΔΕΥΑΚΠ κ. Χαρ. Ζάχο, έχει συνολικό προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και διάρκεια σύνταξής της τους δώδεκα μήνες.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στάδια που απαιτούνται για να υπάρχει μία ολοκληρωμένη μελέτη υγρών αποβλήτων των τριών Δήμων του Κεντρικού Πηλίου και ειδικότερα:
– Την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού του Π.Σ Βόλου
– Τοπογραφικές μελέτες
– Υγιεινομική μελέτη
– Υδραυλική μελέτη
– Μελέτη έργων Πολιτικού Μηχανικού
– Μελέτες Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και
– Τα τεύχη δημοπράτησης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και Δήμαρχος Βόλου η μελέτη θα κατατμηθεί στα αναγκαία υποέργα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση κάθε χρηματοδοτούμενου προγράμματος.
Στόχος, είπε ο κ. Βούλγαρης, δεν είναι να κάνουμε μία μελέτη και να τη βάλουμε στο συρτάρι. Η μελέτη, πρόσθεσε, θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το τεχνικό δελτίο, έτσι ώστε όταν υπάρξει η πρόσκληση αυτής της κατηγορίας, να υπάρχει ετοιμότητα, η κατασκευή του έργου της αποχέτευσης των λυμάτων να είναι εφικτή και παράλληλα να είναι επιλέξιμη η χρηματοδότησή του από πόρους του ΕΣΠΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου