ΤΟΠΙΚΑ

Σε ακατάλληλο κτήριο το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών

σε-ακατάλληλο-κτήριο-το-αστυνομικό-τμ-587821

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και ενδεχόμενο δόλο, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου. Αφορμή η μη μεταστέγαση του αστυνομικού τμήματος από τις Μηλιές στην έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, στην Αργαλαστή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στην ίδια τη λειτουργία της αστυνομίας όσο και για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο αστυνομικό τμήμα.

Εντολή για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς έδωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Στέργιος Παπαϊωάννου.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου, μετά την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Αργαλαστής το 2013, οι κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου αναγκάζονται για την εξυπηρέτησή τους να πηγαίνουν στο ορεινό χωριό Μηλιές μέσα από δύσβατο δρόμο, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών. Η απόσταση από Αργαλαστή έως τις Μηλιές είναι περίπου 30 χλμ. ενώ από το Τρίκερι (που είναι το τελευταίο χωριό του Νοτίου Πηλίου) απέχει 80 χλμ. περίπου.

Από τα χωριά του Πηλίου προς τις Μηλιές δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση (λεωφορείο του ΚΤΕΛ – όπως δηλώνει η συνημμένη βεβαίωση με αριθμό πρωτοκόλλου 32223/16 – 9/1/2017 της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και οι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν ιδιωτικό όχημα και θέλουν να πάνε στο Α.Τ. Μηλεών, πρέπει να πάρουν λεωφορείο από τα χωριά του Πηλίου, να πάνε στο Βόλο (η πιο μακρινή διαδρομή, περίπου 80 χλμ.) και από Βόλο να πάρουν άλλο λεωφορείο για να γυρίσουν στις Μηλιές (άλλα 60 χλμ.) και αντιστρόφως. «Καταλαβαίνετε την ταλαιπωρία και τα έξοδα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας δημότης προκειμένου να εξυπηρετηθεί ή να θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η Αργαλαστή είναι η έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες εκτός από την Αστυνομία. «Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές στη Ελλάδα, στη έδρα του δήμου να μην λειτουργεί αστυνομικό τμήμα όπως προβλέπει ο νόμος Καλλικράτης», προσθέτει ο πρόεδρος του ινστιτούτου.

Ο ίδιος επικαλείται πρακτικό από την Επιτροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας, που κρίνει ακατάλληλο το οίκημα όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών για τους εξής λόγους: δεν υπάρχουν χώροι αναμονής πολιτών, για το γραφείο έκδοσης ταυτοτήτων, για αποθήκη οπλισμού, για αποθήκη υλικού και αρχείων, για αποδυτήρια προσωπικού, για στάθμευση υπηρεσιακών οχημάτων και οχημάτων των πολιτών που προσέρχονται για την εξυπηρέτησή τους. Επιπλέον, δεν υπάρχουν τουαλέτες πολιτών και η υπάρχουσα για το προσωπικό είναι κοινή (ανδρών – γυναικών), ο χώρος του κρατητηρίου βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου, δεν είναι αυτός που προβλέπεται και είναι αδύνατη η επιτήρησή του, και η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι παλαιά με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι σημερινές ανάγκες της υπηρεσίας.

Ακόμη, λόγω έλλειψης χώρου, σε όλα τα γραφεία υπάρχει αρχείο και σε όλους τους χώρους, τοίχους και οροφές, υπάρχει εμφανής υγρασία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η επιτροπή έχει κρίνει απαραίτητη την μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών Μαγνησίας σε άλλο κτήριο, κατάλληλο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία της υπηρεσίας.

«Από το 2010, που έληξε η υπάρχουσα σύμβαση μίσθωσης, μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει μεριμνήσει για την εύρεση καινούργιου κτηρίου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας προς το Δήμο Νοτίου Πηλίου να παραχωρηθεί το δημοτικό σχολείο στα Καλά Νερά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Από τη στιγμή που δεν διατίθεται κατάλληλο κτήριο στα όρια του Δήμου Νοτίου Πηλίου, γιατί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν παραχωρεί το ιδιόκτητο οίκημα όπου στεγάζονταν ο Αστυνομικός Σταθμός Λεχωνίων, το οποίο έχει κριθεί επαρκές με όλα τα προαναφερθέντα που προβλέπονται από το νόμο και είναι πάνω στον οδικό άξονα Βόλου-Αργαλαστής, και παραμένει το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών σε ακατάλληλο κτήριο όπου πληρώνει και μίσθωμα;», καταλήγει στην αναφορά του ο κ. Παπαϊωάννου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου