ΤΟΠΙΚΑ

Σκωτσέζικο ντους η κρουαζιέρα -«Δεν περιμένουμε θαύματα»

σκωτσέζικο-ντους-η-κρουαζιέρα-δεν-πε-587453

Συγκρατημένοι οι επαγγελματίες στη Μαγνησία – Εκτός απροόπτου 28 Μαΐου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στον Βόλο

Επιφυλακτική στάση κρατούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα και παρά το γεγονός ότι άνοιξε ο κύκλος των αφίξεων στα μεγάλα λιμάνια, διατηρείται το κλίμα αβεβαιότητας. Στις 28 Μαΐου αναμένεται να δέσει, εκτός απροόπτου, το κρουαζιερόπλοιο «Europa II» στο λιμάνι του Βόλου, το πρώτο τη φετινή σεζόν, με τις αλλαγές στα προγράμματα των εταιρειών να συνεχίζονται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σκωτσέζικο ντους θυμίζει το σκηνικό, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, να καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό τους.

Συγκρατημένος και επιφυλακτικός εμφανίζεται ο ναυτικός πράκτορας Αγγελος Πετεινάρης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα, ούτε δείκτης. Επιφυλακτική στάση τηρούν οι εταιρείες, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Μπορεί να έχουμε δώσει κάποιες αναγγελίες πλοίων, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές, οπότε είναι επιφυλακτικές οι πλοιοκτήτριες εταιρείες». Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε, εξάλλου, ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή, «το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει το ενδιάμεσο στάδιο που θα οδηγήσει στην επόμενη σεζόν».

Σε ανάλογο μήκος κύματος οι θέσεις που διατυπώνει ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκόπελο. «Υπάρχουν δυσκολίες, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Θα είναι δύσκολη η φετινή χρονιά. Χρειάζονται ιδιαίτερες υποδομές, τις οποίες τα μικρά λιμάνια δεν μπορούν να αποκτήσουν τόσο γρήγορα. Η ανάγκη ύπαρξης υγειονομικού πρωτοκόλλου στο λιμάνι, έχει ένα κόστος που κανείς δεν έχει προϋπολογίσει», υπογραμμίζει. Με διστακτικά και σταθερά βήματα, εκτιμά ότι θα ανοίξει η κρουαζιέρα, ενώ επισημαίνει ότι «δεν περιμένουμε θαύματα. Τουλάχιστον περιμένουμε κάποια δεδομένα να μπουν σε αξιοπρεπή βάση. Αν η φετινή παρουσία της κρουαζιέρας εξελιχθεί τόσο δυναμικά, όσο δείχνει ότι μπορεί να πάει στην Ελλάδα, και δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την επόμενη δεκαετία, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι».

Για περίοδο με «διαρκείς ανακατατάξεις, ακυρώσεις και αλλαγές στο πρόγραμμα» κάνει λόγο η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, αναφερόμενη στην κρουαζιέρα, για να προσθέσει ότι «ο κορονοϊός δημιουργεί το κλίμα αβεβαιότητας. Ο κόσμος δεν προτίθεται να ταξιδέψει πάρα πολύ εύκολα. Είμαστε ακόμη στη κρίση του κορονοϊού, δεν την έχουμε περάσει ακόμη, και φέτος το καλοκαίρι έτσι θα κυλήσει». Στο περσινό μήκος κύματος θεωρεί ότι θα κυλήσει η φετινή σεζόν, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό της, τονίζοντας ότι «εάν είμαστε τυχεροί, περιμένουμε πάνω – κάτω τα ίδια με πέρυσι. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».

Την πεποίθηση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εκφράζει ο ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας Κώστας Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι σε λίγες μέρες αναμένεται να διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα. «Η χρονιά θα είναι δύσκολη», παραδέχεται ο κ. Λεβέντης, για να υπογραμμίσει, ωστόσο, ότι «θα είναι καλύτερη από το 2020». Τονωτική ένεση χαρακτηρίζει, στο μεταξύ, την κρουαζιέρα για την Μαγνησία, την αγορά και ειδικά τις μεταφορές, ενώ εκτιμά ότι: «Η αγορά θα αρχίσει να ρυθμίζεται μετά τις 15 Ιουνίου, και το σύστημα θα αρχίσει να δουλεύει καλά, γύρω στις 15 Ιουλίου». Μέχρι τότε, η Ελληνική τουριστική αγορά έχει τον πρώτο λόγο.

Τονωτική ένεση χαρακτηρίζει, εξάλλου, την άφιξη κρουαζιερόπλοιων και ο Χρήστος Δημητριάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σκιάθου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εννοείται ότι η άφιξη τουριστών βοηθάει το νησί. Όταν έρχονται κατά καιρούς κρουαζιερόπλοια, τονώνουν την τοπική οικονομία. Δεν είμαστε από τους προορισμούς που δουλεύουμε με κρουαζιέρα, αλλά δεν περισσεύει κανένας. Αυτά τα λίγα που έρχονται, είναι καλοδεχούμενα και μακάρι να έρθουν περισσότερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου