ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Με νόημα…
Ποιητικό το απόφθεγμα και με νόημα… από τον Μιλτιάδη Ζιάκα. Οταν ρωτήθηκε “τι έχει τελικά μεγαλύτερη σημασία το ταξίδι ή ο προορισμός;»
“Οι αλλαγές της φύσης, οι εναλλαγές συναισθημάτων, η σκέψη και η φαντασία ανάμεσα στο τότε και το τώρα, ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, δημιουργούν μία γλυκιά γοητεία. Ανακαλύπτεις τις ομορφότερες πτυχές της ψυχής σου και το μυαλό σου φτερουγίζει. Το ταξίδι συνεχίζεται και ονειρεύεσαι, ονειρεύεσαι… ονειρεύεσαι…”

Πάγκαλος on air
Πολύ καλός ο Θόδωρος Πάγκαλος χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη με το Λεωνίδα Τζανή… Μπορεί για τους δημοσιογράφους να είναι ο ακριβοθώρητος, ο πληθωρικός υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όμως με τον πρώην συνάδελφό του ήταν χαλαρός.
“Κάρφωσε” την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μίλησε για το ΠΑΣΟΚ και την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας αλλά και για τη Θεσσαλία, στην οποία ήταν υπεύθυνος το 1990 και είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεγάλα έργα υποδομής. Μέχρι την Κάρλα τού θύμισε ο Λεωνίδας και αυτός φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για το μεγάλο έργο του Ταμιευτήρα και τις τραγικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του από τη σημερινή κυβέρνηση.
Β.Κ

Συντονισμός
δυνάμεων
Από νωρίς το πρωί μαζί με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απόστολος Φοινικόπουλος, που είχε φροντίσει για το συντονισμό των πάντων… προκειμένου η περιοδεία στους αρχαιολογικούς χώρους να γίνει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα. Συνέβαλαν σε αυτό και οι δήμαρχοι των περιοχών που έγιναν οι προγραμματισμένες επισκέψεις.
Η αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου πάντως μετά την Κάρλα, έφτασε ασθμαίνοντας στο δημαρχείο του Βόλου. Μέλος και η ίδια στο “Διάζωμα”, έχει παρακολουθήσει από κοντά την προσπάθεια του Σταύρου Μπένου για τη διάσωση των αρχαιολογικών χώρων και ήθελε να είναι παρούσα στη συνέντευξη.
Β.Κ

Η αρχαιολογία
Οχι μόνο δημιουργεί πρόβλημα η αρχαιολογία στην κατασκευή κτιρίων στη συνοικία των Παλαιών, αλλά και οι χώροι στους οποίους βρίσκονται αρχαία στη περιοχή είναι παντελώς αναξιοποίητοι.
Διότι δεν πρέπει μόνο να δημιουργούνται προβλήματα στους κατά τόπους κατοίκους από την υπηρεσία, πρέπει και η ίδια η υπηρεσία να αναγνωρίζει τα δικά της κακώς κείμενα και γενόμενα.
Χώροι λοιπόν οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν σημείο επίσκεψης και από τουρίστες, αυτή τη στιγμή τούς επισκέπτονται μαθητές, είναι γεμάτοι χορτάρι, σκουπίδια και είναι καλυμμένοι με τσίγκινες κατασκευές υπό κατάρρευση… Μήπως να κοιτάξετε και αυτό πέρα από το να μην δίνετε άδειες;
Α.Φ.

Ορεξη πολλή… πράξη;
Από την έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το τι μέλει γενέσθαι με τη γεωργία από το 2013 και μετά στη περιοχή της Μαγνησίας, σύμφωνα με τις απόψεις που κατέθεσαν αγρότες αλλά και επιστήμονες, προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα.
Η όρεξη υπάρχει, οι προτάσεις επίσης, η γνώση και αυτή σε καλό βαθμό. Οι αγρότες άλλωστε πλέον στην πλειοψηφία τους είναι νέοι και σπουδαγμένοι άνθρωποι.
Το θέμα λοιπόν είναι ένα: Τι θα γίνει στην πράξη;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπό την απειλή της διακοπής των επιδοτήσεων από το 2013 και μετά οι αγρότες δεν θα επαναπαυτούν και η εικόνα στον αγροτικό τομέα θα αλλάξει… Πάντα προς το καλύτερο, εννοείται!
Α.Φ.

Εργο 68 δισ. ευρώ
Το κόστος του τεχνικού μέρους του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας ανέρχεται στα 152,02 εκατ. ευρώ, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει με τα 100 εκατ. ευρώ, ποσοστό 65,87%, και το Ελληνικό Δημόσιο με 52,02 εκατομ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα 199.662.051 ευρώ (68 δισ. δραχμές) και συμπεριλαμβάνει το κόστος του αρδευτικού δικτύου, τις απαλλοτριώσεις, καθώς και διάφορες δαπάνες (μελέτες) που καταβλήθηκαν πριν την τελική επιλεξιμότητα.
Τα στοιχεία μας τα υπενθύμισε ο Δήμαρχος Βόλου, που με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και με την ιδιότητα του βουλευτή Μαγνησίας είχε τη δική του συμβολή στην υλοποίηση του έργου.
Α.Τ

Στα χαρτιά προεκλογική
δέσμευση
Η χθεσινή επίσκεψη των υπευθύνων του Δήμου Βόλου με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών και πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Σταύρο Μπένο στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδας, μας έφερε στο νου ότι προεκλογικά η σημερινή Δημοτική Αρχή είχε διατυπώσει στο πρόγραμμά της ότι θα ζητήσει από το ΥΠ.ΠΟ την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή των Πευκακίων. Δύο χρόνια τώρα δεν είδαμε να γίνεται καμία νύξη για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ούτε φαίνεται ότι είναι στα θέματα της ατζέντας που θα έχει υπό μάλης ο Αλέκος Βούλγαρης στη συνάντησή του την ερχόμενη Πέμπτη με τον Αντώνη Σαμαρά…
Α.Τ.

Κόβει, αλλά
και ρίχνει γέφυρες…
Στη σημερινή συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ κ. Μαργ. Πατσιαντάς οριοθετεί το πώς θα κινηθεί ο χώρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Βόλου. Από την απάντηση που δίνει, είναι προφανές ότι κόβει κάθε γέφυρα συνεργασίας με τη σημερινή «Δημοκρατική Συνεργασία» και από την άλλη ρίχνει «γέφυρες» για συνεργασία τόσο προς την Παρέμβαση Πολιτών, όσο και σε ανένταχτα αυτοδιοικητικά στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.
Α.Τ.

Τους ήλθε
«κουτί»…
Η Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας δείχνει να της ήλθε… «κουτί» αυτή η ιστορία με την επίθεση σε βάρος του Αντιδημάρχου Στέλιου Λημνιού από ομάδα νεαρών αθιγγάνων, προκειμένου να εντείνει τα μέτρα αστυνόμευσης στον οικισμό του Αλιβερίου. Ίσως γιατί το συγκεκριμένο συμβάν τής δίνει λαβή για να προχωρήσει ζητήματα που έχουν καθυστερήσει και που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό της κοίτης του χειμάρρου Ξηριά από τις παράγκες που έχουν δημιουργηθεί δίπλα στο ποτάμι, με τον εξαναγκασμό τους για την οργάνωση των κοινωνικών τους εκδηλώσεων στο νέο κλειστό Κοινωνικό Κέντρο που τους κατασκεύασε ο Δήμος, προκειμένου να μην διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών από τη μουσική που παίζει στη διαπασών κ.ο.κ.
Α.Τ.

Αγώνας ταχύτητας
Σε «κυνηγητό» από αντλιοστάσιο σε αντλιοστάσιο εξελίχθηκε η χθεσινή επίσκεψη στο έργο της Κάρλας της Επιτροπής Παρακολούθησης από τη μία και του Γ.Γ. της Περιφέρειας από την άλλη. Δεινοπάθησαν… οι διακόπτες των αντλιοστασίων και σύγχυση έπαθε το θυρόφραγμα της Κάρλας για το ποιος το έκλεινε και το άνοιγε.
Αν και όλοι καμάρωσαν μπροστά τη θέα των ποσοτήτων νερού που έπεφταν στη λίμνη, οι δύο πλευρές δεν ξέχασαν τις εκατέρωθεν αιχμές.
Β.Σ.

Με δόξα και τιμή
Τόσα αυτοκίνητα και τόσο κόσμο μαζεμένο είχε καιρό να δει ο έτοιμος εδώ και τρία χρόνια ταμιευτήρας της Κάρλας. Χθες το έργο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αιρετών και πολιτικών, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα σε παραμέληση. Τέτοια δόξα και τιμή πού να την περίμενε η λίμνη…
Β.Σ.

Ζεσταίνεται
η ατμόσφαιρα
Μαθαίνουμε ότι απόψε το βράδυ σε γνωστό ρεστοράν της πόλης η διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου παραθέτει δείπνο στο δήμαρχο της πόλης. Προφανώς ο Αχιλλέας Μπέος και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, με αφορμή την αυριανή επιστροφή του Ολυμπιακού Βόλου στη φυσική του έδρα, το ΕΑΚ, αναθερμαίνουν τη σχέση τους με τον Αλέκο Βούλγαρη. Το ΕΑΚ διοικείται από το δήμο και είναι έδρα του Ολυμπιακού Βόλου. Κατά συνέπεια η συνεργασία είναι αναγκαστική και επιβεβλημένη. Μάλλον τα σύννεφα και οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αποτελούν παρελθόν.

Χ.Μ
Λίγη ευαισθησία
Μήνυμα ζωής δίνουν καθημερινά οι μαθητές του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι με τις δικές τους ικανότητες προσπαθούν να επικοινωνήσουν και να ενταχθούν στην κοινωνία. Όμως τα προβλήματά τους απασχολούν μόνο τους ευαίσθητους ανθρώπους, γι’ αυτό και το λεωφορείο του σχολείου έκανε πάνω από δύο χρόνια να κυκλοφορήσει. Ίσως οι τοπικές αρχές, οι οποίες ωστόσο βοηθούν, αλλά και όλοι οι πολίτες, να γίνουμε επιτέλους ευαίσθητοι, έστω και για λίγο.
Δ.Π

Για μια θέση στο δημόσιο
Σχεδόν 20% αποχή σημειώθηκε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για φιλολόγους και μαθηματικούς, καθώς αποφάσισαν στο τέλος να επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια το υπόλοιπο 80% περιμένει εναγωνίως την πρόσληψή του στο δημόσιο, γι’ αυτό και είχε προετοιμαστεί αναλόγως. Να δούμε στο τέλος πόσοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι σ’ αυτή τη χώρα, αλλά κυρίως το έργο που θα κάνουν.
Δ.Π

Μανιάτικο ή Αλέ…
Ποινική δίωξη με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος αιρετού της Μαγνησίας πληροφορούμαστε ότι ασκήθηκε πριν από μερικές ημέρες από την Εισαγγελία Εφετών Λαρίσης. Αν μάλιστα η υπόθεση καταλήξει στο ακροατήριο και υπάρξει καταδίκη, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τον αιρετό. Και όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί, αν η αλαζονεία και η «παντογνωσία» δεν είχαν κυριέψει τον κατηγορούμενο. Δυστυχώς για κείνον… η έγγραφη αναφορά του σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ήταν καθοριστική. «Μανιάτικο» τον έπιασε τον προσφεύγοντα στη Δικαιοσύνη, αν και η λέξη ταιριάζει γάντι στον κατηγορούμενο…
Δ.Χ.

Κατάργηση
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Γιάννης Αλαβάνος δέχθηκε την επίθεση για την πρότασή του για κατάργηση των έξι περιφερειακών τμημάτων. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. κ. Γιάννης Θεοδωράκης, που ανήκει και στην κυβερνητική παράταξη, κατέθεσε την πρόταση και την υποστήριξε, ενώ ο πρόεδρος της Δ.Ε. στην πρότασή του είχε ως πρωτεύον την αναβάθμιση των νομαρχιακών τμημάτων και σε βάθος χρόνου την εξέταση του θέματος της κατάργησης.
Πάντως μαθαίνουμε ότι ο κ. Αλαβάνος πληροφορήθηκε πλήρως τα τεκταινόμενα στη Μαγνησία και μέσω του τοπικού Τύπου και δήλωσε την πικρία του, που «φορτώθηκε» σε αυτόν η πρόταση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αλαβάνος ήδη απέσυρε οποιαδήποτε σκέψη – πρόταση για κατάργηση και δήλωσε σε συναδέλφους του στο Βόλο ότι δεν είναι λογικό την μια μέρα να εξάρει την δραστηριότητα του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας και στη συνέχεια να ζητά την κατάργησή του. Δεν είναι του χαρακτήρα του, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά…
Ν.Τ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου