ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικός τζόγος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

πολιτικός-τζόγος-με-το-πανεπιστήμιο-θ-58722

«Πυροτέχνημα» με απώτερο σκοπό την αποτροπή της συνένωσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας χαρακτηρίζουν οι δύο πρόεδροι των τμημάτων της Γεωπονικής, τα περί μεταφοράς έδρας της σχολής από τον Βόλο στη Λάρισα. Η πολιτική διεκδίκηση από πλευράς της Λάρισας όχι μόνο δεν εδράζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, σύμφωνα με τους δύο προέδρους των «αδελφών» τμημάτων, όχι μόνο δεν έχει συζητηθεί ούτε καν σαν προοπτική, αλλά οποιαδήποτε μετακίνηση έδρας θα προκαλούσε σημαντική δυσλειτουργία σε μία σχολή που βρίσκεται πολύ ψηλά στο διεθνές στερέωμα. Το θέμα της συνένωσης των ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να ανακοινώνει ειδική συνεδρίαση μετά το Πάσχα, με τη συμμετοχή των πρυτάνεων των δύο ιδρυμάτων αλλά και βουλευτών, προκειμένου να παρουσιαστεί η πρόταση του «νέου Πανεπιστημίου».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στις διαβουλεύσεις που γίνονται με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ακόμη όμως και να έμπαινε ως θέμα, έχω την αίσθηση ότι οι συνάδελφοι ακαδημαϊκοί θα ψήφιζαν ομόφωνα αρνητικά στη μεταφορά της έδρας. Δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι μπαίνουν τέτοια ζητήματα», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, κ. Ν. Δαναλάτος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Γεωπονική Σχολή λειτουργεί με έδρα τον Βόλο επί 30 χρόνια και δεν υπάρχει κανένας λόγος μεταφοράς της έδρας. «Πρόκειται για μία σχολή που είναι πολύ ψηλά στο διεθνές στερέωμα. Οποιαδήποτε δε διατάραξη της λειτουργίας της θα επέφερε σημαντική δυσλειτουργία», πρόσθεσε.

Για τον κ. Δαναλάτο, η διεκδίκηση από τη Λάρισα της έδρας της Γεωπονικής αποτελεί «πυροτέχνημα». «Για τους ακαδημαϊκούς δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα. Αυτές είναι πολιτικές συζητήσεις. Πέφτουν στο τραπέζι της συζήτησης διάφορα παράδοξα, εξτρεμιστικές απόψεις που όμως έχουν άλλο σκοπό, να μη γίνει η συνένωση των δύο ιδρυμάτων», ανέφερε.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η έδρα της Γεωπονικής και του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος που λειτουργεί επιτυχώς στον Βόλο, έχει έδρα στον Βόλο και δεν αλλάζει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Θανάσης Εξαδάκτυλος. «Η μεταφορά της έδρας δεν υπάρχει ούτε καν σαν προοπτική. Εγείρεται μόνο από πολιτική σκοπιά ως πυροτέχνημα», υπογράμμισε. Μάλιστα ο ίδιος εστίασε στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για την επιχειρούμενη συνένωση των δύο ιδρυμάτων, την οποία χαρακτήρισε επιστημονικά σωστή: «Η κατεύθυνση αφορά στη δημιουργία πυρήνων αριστείας, σε αντικείμενα που μπορούν να συνενωθούν με βάση ακαδημαϊκά κι όχι τοπικιστικά κριτήρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που υιοθετείται σχεδόν αυτούσια από το Υπουργείο Παιδείας, πουθενά δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς της έδρας, τουναντίον μάλιστα το ίδιο το υπουργείο μιλά για αλλαγές με ακαδημαϊκά κριτήρια, θέτοντας τέλος στις όποιες συζητήσεις με τοπικιστικό παρονομαστή.

Συνένωση με το ΤΕΙ Μεσολογγίου;

Πρόταση του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί η ενσωμάτωση στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Φαίνεται μάλιστα ότι το αίτημα είναι αρκετά ώριμο.

«Μπορεί να φαίνεται γεωγραφικά απομονωμένο, στην Ευρώπη όμως αυτό το σύστημα δουλεύει. Η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου θα δώσει στο τμήμα μας την έξοδο προς το Ιόνιο στα αντικείμενα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούμε να επεκτείνουμε την έρευνά μας και σε άλλα οικοσυστήματα», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού

Το θέμα πάντως της συνένωσης των δύο θεσσαλικών ιδρυμάτων, απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας.

Το θέμα άνοιξε ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε κατά της συγχώνευσης των ιδρυμάτων και κατάργησης τμημάτων. «Με την παιδεία και την αξιοπιστία των ιδρυμάτων δεν παίζουμε. Δεν είναι σοβαρό κάθε τρία χρόνια να επιχειρούνται αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε ο κ. Αγοραστός, επικαλούμενος και το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ενώ ζήτησε ο όποιος σχεδιασμός να προχωρήσει με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Σημειώθηκε κόντρα μεταξύ του κ. Αγοραστού και του περιφερειακού συμβούλου και καθηγητή του Π.Θ. Γιώργου Σταμπουλή, ο οποίος ανέφερε ότι «το σχέδιο συγχώνευσης αποτελεί σχέδιο των ίδιων των ιδρυμάτων κι όχι του Υπουργείου Παιδείας, που διέπεται από ακαδημαϊκά κριτήρια κι όχι κριτήρια που σχετίζονται με… καφέδες και σουβλάκια». Ο ίδιος απαντώντας για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», υπογράμμισε ότι το παρόν σχέδιο «δεν αποτελεί κοστούμι ραμμένο για όλη την Ελλάδα, αλλά σχέδιο που εξετάζουν τα ίδια τα ιδρύματα με στόχο την αναβάθμισή τους».

Για το θέμα της συνένωσης των ιδρυμάτων αλλά και της μεταφοράς της έδρας της Γεωπονικής, η παράταξη της ΛΑΣ Θεσσαλίας, υποστήριξε μεταξύ άλλων στο περιφερειακό συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της: «Διάφοροι καθηγητές και εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, χωρίς να αμφισβητούν τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης, που είναι η εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε για δημιουργία του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», με κριτήριο τη θέση τους ή πιθανές μπίζνες, αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών, αλλά για την έδρα των τμημάτων (αν είναι στο Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού), βλέποντας του σπουδαστές ως πελάτες. Αυτή η αντιπαράθεση είναι συνέπεια της λειτουργίας των ιδρυμάτων με όρους αγοράς».

Μετά το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αγοραστός, θα γίνει ειδική συνεδρίαση για να παρουσιαστούν οι προτάσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή των πρυτάνεων και των βουλευτών.

Προκλήσεων συνέχεια

Οι προκλήσεις πάντως σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται από τη Λάρισα με επίκεντρο την έδρα της Γεωπονικής. Μετά τον δήμαρχο Λαρισαίων και το Δημοτικό Συμβούλιο, και ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

«Το σχέδιο της συνένωσης των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας αποδομεί το εγχείρημα εν τη γενέσει του και φανερώνει τον βαθμό επικινδυνότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς ακυρώνει όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα το ΤΕΙ Θεσσαλίας, με την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής έρευνας αλλά και τη σημαντική απορροφητικότητα των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.

Συγχρόνως, αγνοείται επιδεικτικά η οικονομική και πληθυσμιακή βάση της Λάρισας και, κυρίως, οι παραγωγικές μας δυνάμεις αλλά και υποδομές, αποστερώντας από τον τόπο μας την ύπαρξη Τμήματος Γεωπονίας.

Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει άμεσα να παρέμβει, ώστε να διορθωθούν οι ανισότητες και οι αδικίες. Στόχος πρέπει να είναι ένα δίκαιο και ολοκληρωμένο σχέδιο συνένωσης των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όπως έχει αναπτυχθεί στην πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας που να ανταποκρίνεται με ρεαλισμό στις παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειάς μας συνολικά, καθώς και στα ειδικότερα γεωγραφικά και συγκοινωνιακά δεδομένα και στη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κλάδων και πεδίων με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα.

Ως αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος της ΝΔ είμαι θετικός στην ανάληψη κάθε σχετικής πρωτοβουλίας. Το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου δεν πρόκειται να περάσει», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τορπιλίζεται η «περιφερειακή συνείδηση»

Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου:

«Με αφορμή τη συνέχιση του θορύβου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που προκαλούν συγκεκριμένοι πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες της Λάρισας, προεξάρχοντος, δυστυχώς του Δημάρχου, κ. Καλογιάννη, και μέσω του οποίου προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό για να προωθήσουν την τοπικιστική και σοβινιστική λογική τους σε βάρος του Βόλου, που μας φέρνει πολλές δεκαετίες πίσω, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων στο γεγονός ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε τέτοιες μεθοδεύσεις σε βάρος της πόλης μας.

Ο διάλογος που αυτή τη στιγμή διεξάγεται, γίνεται, εύλογα, σε επιστημονικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων και των ειδικών, και η εμπλοκή τρίτων, για να καθοριστούν οι όποιες αποφάσεις με κομματικά, τοπικιστικά και μικροπολιτικά κριτήρια, είναι ανεπίτρεπτη και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Ζητούμε από όλες τις πλευρές να δείξουν σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να λειτουργήσουν όχι σαν τοπικοί κομματάρχες του παρελθόντος, αλλά ως υπεύθυνοι παράγοντες, μακριά από ίντριγκες και βυζαντινισμούς στα κομματικά παρασκήνια.

Η περίφημη περιφερειακή συνείδηση που ήταν για δεκαετίες το ζητούμενο και που σε ένα σημαντικό βαθμό επιτεύχθηκε, φέρνοντας την ισοτιμία και τη σχέση καλής συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ Βόλου – Λάρισας, παραμένει από την πλευρά μας απόλυτα επιθυμητή και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Τούτο, ωστόσο, ας μην εκληφθεί ως αδυναμία από παράγοντες με επιρροή στη σημερινή πολιτική κατάσταση, γιατί τότε θα διακυβευτούν, όχι με ευθύνη μας, πολλά περισσότερα πράγματα.

Ας αφεθούν οι ακαδημαϊκοί παράγοντες να αποφασίσουν με τα δικά τους κριτήρια και δεδομένα και οι υπόλοιποι ας περιοριστούν στα καθήκοντά τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου