ΤΟΠΙΚΑ

«Ταφόπλακα» στην πολιτική Αλογοσκούφη

ταφόπλακα-στην-πολιτική-αλογοσκού-851206

Η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η μείωση της κρατικής σπατάλης και η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, είναι οι βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, που παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.

Όπως είπε ο υπουργός το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το κυβερνητικό σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενώ τόνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σαφώς εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.
Λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να υποβαθμίσει το στόχο για επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, υπογράμμισε.

Το ισχυρότερο όπλο μας, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, απέναντι στην κρίση, είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες οικονομικές διεθνείς συνθήκες, λόγω των επενδύσεων που προβλέπονται μέσω του επενδυτικού νόμου, της εφαρμογής του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ) και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά θα διαψεύσει τα αρνητικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας της και θα τα καταφέρει.

Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα μείωσης των κρατικών δαπανών και επισήμανε ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας ούτε παροχών, αλλά διασφαλίζει την ανάπτυξη, ενώ με στοχευμένες ενισχύσεις στηρίζει τους ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Οι δαπάνες θα περιοριστούν δραστικά στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα τα έσοδα θα ενισχυθούν. Ταυτόχρονα, θα εξειδικευτούν τα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαθανασίου στα θέματα προσλήψεων στο δημόσιο, είπε ότι οι νέες προσλήψεις θα είναι λιγότερες από τον αριθμό των όσων συνταξιοδοτούνται.
Επίσης ότι η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, ενώ η καταβολή μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία και μόνη υπηρεσία.

Παράλληλα, προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών σε όλους τους κωδικούς εκτός εκείνους που αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις. Η εξοικονόμηση δαπανών αναμένεται να είναι σε αυτή την περίπτωση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου Υγείας αναμένεται επίσης ο περιορισμός των δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ.
Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ακόμη θα μειωθούν κατά 10% οι συμβάσεις έργου το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ΔΕΚΟ.

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είπε ο κ. Παπαθανασίου, είναι οι όποιες περικοπές δαπανών να ξεκινούν από το κράτος. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες περικοπές στο εισόδημά τους, εάν πρώτα το κράτος δεν ανταποκρίνεται στον περιορισμό των δαπανών. Οι προβλέψεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011 είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα, την ίδια ώρα που αναφέρεται σε προσφυγή σε διεθνούς οργανισμούς, την ίδια ώρα που καταστροφολογεί, με ανακοινώσεις του προβαίνει σε παροχές ύψους 11 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος δε στην επιστολή του ΣΕΒ για την οικονομία, τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και περιμένουμε από το ΣΕΒ να το πράξει αυτό με επενδύσεις και πάντως όχι να προτείνει νέες επιδοτήσεις για τον ΣΕΒ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου