ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας για την Υγεία

κραυγή-αγωνίας-για-την-υγεία-586500

Φωνή διαμαρτυρίας κατά της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου Βόλου και της δημόσιας υγείας στο σύνολό της, υψώνουν οι εργαζόμενοι στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, οι οποίοι θα δώσουν δυναμικό παρών στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στη Λάρισα. Γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, απευθύνουν από κοινού κάλεσμα στην τοπική κοινωνία, σε εκπροσώπους συλλόγων και φορέων να συμμετάσχουν, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί η ανάλογη βαρύτητα από την πολιτεία, στο θεμελιώδες κεφάλαιο, που λέγεται υγεία.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το Καραβάνι Υγείας, που ξεκίνησε για πρώτη φορά από την Αθήνα, και πήγε στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, έρχεται και στη Θεσσαλία, με κοινό αίτημα την άρση της πολιτικής λιτότητας στην Υγεία. Το σημείο εκκίνησης είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας στις 9 το πρωί, και οι μετέχοντες στο συλλαλητήριο θα διανύσουν απόσταση 9 χιλιομέτρων, θα διέλθουν από το παλιό νοσοκομείο και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν, θα δρομολογηθούν πούλμαν τα οποία θα αναχωρήσουν στις 7.30 το πρωί την Τετάρτης 1η Φεβρουαρίου μπροστά από το Νοσοκομείο του Βόλου, με πρωτοβουλία των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων του νοσοκομείου, στη διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής αναφορά στα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν, λόγω της μνημονιακής πολιτικής.

«Σκοπός του Καραβανιού της Υγείας είναι να εκφράσουμε την αντίθεσή μας απέναντι στη λιτότητα που υπάρχει στο θέμα της υγείας, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και προσωπικού» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, Κώστας Τράγαλος, καλώντας, παράλληλα, «όλους τους φορείς, το λαό του Βόλου, να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια». Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι δεν αναπληρώνονται τα κενά που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδότησης, ενώ εξέφρασε την αγωνία του συνόλου των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στο μέλλον θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και με τις συνταξιοδοτήσεις οι οποίες έρχονται και με έλλειψη του προσωπικού στα τμήματα» ενώ εξέφρασε τη θέση ότι «θα έχουμε πολύ καλά μηχανήματα στο μέλλον, αλλά δεν θα έχουμε ανθρώπους να τα λειτουργούν».

Η Λεμονιά Πατρώνη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, ανέφερε από την πλευρά της, ότι στο διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων το προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 7.500 άτομα.

Κοινή συστράτευση

Τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της ΠΟΕΔΥΝ επεσήμανε ο Νίκος Χαυτούρας, πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. «Στον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, γιατί είναι θέμα διάσωσης της δημόσιας υγείας. Τα προβλήματα ζωτικής σημασίας όπως η τραγική υποστελέχωση, οι τραγικοί ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τις περικοπές χημειοθεραπειών, η έλλειψη χρηματοδότησης για βασικά αναλώσιμα υλικά και το μαράζωμα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αντιμετωπίζονται μόνο με συλλογικούς αγώνες και με αντίδραση μέσα από τους εργαζόμενους αλλά και την κοινωνία» σημείωσε ο ίδιος. Διατυπώνοντας το κοινό αίτημα, ο κ. Χαυτούρας τόνισε ότι «απαιτούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις, που έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Απαιτούμε άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου και απαιτούμε την επανάκτηση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, που έχουν πλήρως απαξιωθεί», ενώ κάλεσε τους Βολιώτες να συστρατευθούν με το κοινό αίτημα.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε παράλληλα ο Λεωνίδας Αναστασίου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό στο Νοσοκομείο του Βόλου, γεγονός που συνεπάγεται ότι δημιουργούνται δυσαναπλήρωτα κενά. Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διότι «η Νοσηλευτική και η Ιατρική είναι ειδικότητες που εκτός από την επιστημονική κατάρτιση χρειάζονται και εμπειρία» πολύ δε περισσότερο για τη στελέχωση ειδικών τμημάτων. Αναφερόμενος στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου, ο κ. Αναστασίου κατέστησε σαφές ότι «χρειαζόμαστε μόνιμες θέσεις προσωπικού» ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να αντιληφτούν και οι κυβερνώντες και αυτοί που αποφασίζουν για τη μοίρα αυτής της χώρας, ότι τουλάχιστον το εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να σταθεί όρθιο».

Όλα τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν τον βασικό κορμό των αιτημάτων της πανθεσσαλικής συγκέντρωσης για την υγεία. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, καλούνται να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 2421351147, 2421037927 και 6932918143, για να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου