ΤΟΠΙΚΑ

Μπαλώνουν παπούτσια του ’80

μπαλώνουν-παπούτσια-του-80-586224

Ευθέως ανάλογη με την οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζουν αρκετοί συμπολίτες, είναι η τάση της εκκαθάρισης αποθηκευτικών χώρων και η αναζήτηση υποδημάτων παλαιότερων εποχών, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του σήμερα.

Στους πάγκους των τοπικών τσαγκάρικων φτάνουν ολοένα και πιο συχνά παπούτσια της δεκαετίας του ’80 αλλά και παλαιότερα, τα οποία λόγω συνθηκών επιδιορθώνονται, προκειμένου να φορεθούν και πάλι εν έτη 2013. «Παρατηρείται όντως αυτή η τάση, καθώς φέρνουν για επιδιόρθωση παλιά παπούτσια, δεκαπέντε και πλέον ετών, τα οποία κάποιοι προνοητικοί είχαν φυλάξει και τώρα τα ξαναανακαλύπτουν και τα επισκευάζουν» αναφέρει ο συμπολίτης τσαγκάρης Σπύρος Γιούλας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παπούτσια που προορίζονται προς επιδιόρθωση ανήκαν σε άτομα του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος συμπολιτών, οι οποίοι τα προορίζουν πλέον για δική τους χρήση, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της αγοράς καινούργιων. «Ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει δερμάτινα υποδήματα και ψάχνει στις ντουλάπες του, αναζητώντας ότι υπάρχει από παλιά, προκειμένου να το επισκευάσει. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται στη διάρκεια του χειμώνα και γίνεται εντονότερο την τελευταία τετραετία» επισημαίνει ο κ. Γιούλας.

Η νέα τάξη πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί, συνεπάγεται αύξηση του όγκου εργασίας που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι τσαγκάρηδες, χωρίς, ωστόσο να σημειώνεται ανάλογη αύξηση και στον ημερήσιο τζίρο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούλας: «υπάρχει αύξηση της δουλειάς γιατί ο κόσμος ζητάει να μπαλώσουμε τα παλιά παπούτσια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά υπάρχει αδυναμία στην πληρωμή. Μας φέρνουν παπούτσια για επιδιόρθωση, αλλά ορισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν, έστω και 5 ευρώ».

Αλλαγή σόλας, τακουνιών, μπάλωμα ή κόλλημα είναι τα συνηθέστερα αιτήματα που διατυπώνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών, οι οποίοι βλέποντας τα έσοδά τους να συρρικνώνονται, επιλέγουν κατ’ ανάγκη τη λύση της επιδιόρθωσης παλιών, φθαρμένων, ξεχασμένων, πολλές φορές, υποδημάτων. Εξίσου σύνηθες είναι παράλληλα το καθημερινό φαινόμενο της επιδιόρθωσης παιδικών παπουτσιών, προκειμένου να φορεθούν από άλλα παιδάκια, του άμεσα οικογενειακού και όχι μόνο, περιβάλλοντος. «Μητέρες ζητούν να επιδιορθώσουμε τα παπούτσια των παιδιών τους, προκειμένου είτε να φορεθούν από το μικρότερο αδελφάκι είτε να δοθούν σε κάποιο ανίψι ή άλλο παιδάκι που τα έχει ανάγκη», επισημαίνει ο κ. Γούλας και καταλήγει: «υπάρχει ευαισθησία και αλληλεγγύη, ο κόσμος συμπονεί και όταν βλέπει ότι κάποιος αδυνατεί να αγοράσει κάτι καινούργιο, βοηθάει».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου