ΤΟΠΙΚΑ

Πρόσω ολοταχώς για τις εκλογές

πρόσω-ολοταχώς-για-τις-εκλογές-586182

Η εκλογική και δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο τελευταία χρόνια, αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στη χθεσινή Ανοικτή Συνέλευση της δημοτικής παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου.

Μολονότι δεν έγινε η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση, η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου γέμισε ασφυκτικά με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να εξαναγκαστούν να ανοίξουν και τη διπλανή αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που κινούνταν στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου του κτιρίου.

Επίσης αίσθηση προκάλεσε ότι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν αρκετοί που τα προηγούμενα χρόνια τους είχαμε συνηθίσει να εκλέγονται σε φορείς και σωματεία μέσα από τα ψηφοδέλτια, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, και οι οποίοι όχι μόνον παραβρέθηκαν, αλλά αρκετοί από αυτούς πήραν και το λόγο.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τον πρώην δημοτικό σύμβουλο της σημερινής Δημοτικής Αρχής και νυν ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Νίκο Χαυτούρα, τον πρώην νομαρχιακό σύμβουλο και πρόεδρο του Σωματείου Λαϊκών Αγορών με είδη ένδυσης και υπόδησης Ανδρέα Αιβαζόγλου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ματθ. Δραμητινό, την παραιτηθείσα δημοτική σύμβουλο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Φ. Κοκκινάκη κ.α.

Η ανταπόκριση του κόσμου στη χθεσινή ανοικτή συνέλευση χαροποίησε τους διοργανωτές. Είναι χαρακτηριστικό πως το μέλος της Γραμματείας της Κίνησης και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κ. Κουκουβίνος στη θέα των εκατοντάδων παρευρισκομένων με την έναρξη της εκδήλωσης σημείωσε: «η σημερινή ανταπόκριση δείχνει τι πρόκειται να γίνει στις δημοτικές εκλογές», ενώ από την πλευρά του ο επίσης δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γιαν. Μολοχίδης απευθυνόμενος προς τον κόσμο είπε ότι: «η σημερινή παρουσία σας, μας δίνει δύναμη και κουράγιο».

Συγκρότηση Συντονιστικής

Αρκετοί από τους μετέχοντες στις χθεσινές εργασίες της Συνέλευσης μετά από προτροπή της Γραμματείας της Κίνησης συμπλήρωσαν έντυπη δήλωση σύμφωνα με την οποία εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής που θα συσταθεί ενόψει των δημοτικών εκλογών, στα άτομα που θα επανδρώσουν το Γραφείο Τύπου που θα έχει την ευθύνη προβολής των δράσεων και των πρωτοβουλιών του συνδυασμού, την επιτροπή σύνταξης του προγράμματος του συνδυασμού κ.α.

Οι ομιλητές δημοτικοί σύμβουλοι

Οι εργασίες της χθεσινής συνέλευσης άρχισαν με τις τοποθετήσεις από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Κ. Κουκουβίνο, Γιαν. Μολοχίδη και Θ. Κλημόπουλο, καθώς και το μέλος της Γραμματείας της Κίνησης Δημ. Δημητριάδη.

Ο Κ. Κουκουβίνος στη σύντομη τοποθέτησή του έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους να επανδρώσουν τις Επιτροπές του συνδυασμού, ενώ ζήτησε τη συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες, για έναν αγώνα, που, όπως σημείωσε, θα πάει καλά.

Από την πλευρά του το μέλος της Γραμματείας της Κίνησης Δρόμοι Συνεργασίας, Δημ. Δμητριάδης, έθεσε ευρύτερα ζητήματα για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι πολίτες και η Αυτοδιοίκηση. « Φτάνει πια. Ανατροπή εδώ και σήμερα. Να τελειώνουμε με τα Μνημόνια και τα Παρατηρητήρια». Ο ομιλητής είπε ακόμη ότι οι Δήμοι έχουν γίνει παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σημείωσε την ανάγκη όπως η Κίνηση αναζητήσει συμμάχους τις διάφορες συλλογικότητες και τα επιμέρους κινήματα που δραστηριοποιούνται στην πόλη και την περιοχή. Προχωρούμε, κατέληξε, σε ανανέωση και σε διεύρυνση. Συμπορευόμαστε με κινήματα και με συλλογικότητες που θέλουν μία άλλη Αυτοδιοίκηση που θα έχει τους πολίτες στο προσκήνιο.

Ο Γ. Μολοχίδης

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιαν. Μολοχίδης έκανε απολογισμό της δράσης της Κίνησης τα τρία τελευταία χρόνια στο Δήμο Βόλου, έκανε σκληρή κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή και προσωπικά το Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική και στους λόγους που κατά τη γνώμη του δεν ανέδειξαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παρεμβατικότητα της Κίνησης στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι του Βόλου. Η Δημοτική Αρχή, είπε εκτός των άλλων ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, χρησιμοποίησε πολλές φορές προσχηματικά το διάλογο της διαβούλευσης, ενώ η πολιτική της, όπως πρόσθεσε, είναι διαχειριστική, συστημική και χωρίς όραμα για την πόλη.

Ακόμη κατηγόρησε το Δήμαρχο Βόλου ότι ήταν Δήμαρχος ξένος με την πόλη, καθώς, όπως πρόσθεσε, στις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν ηχηρά απών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιχείρησε το ρόλο του πυροσβέστη για τους πολιτικούς του προστάτες. Αναλώθηκε, όπως πρόσθεσε, σε επικοινωνιακού τύπου πρακτικές, ενώ στηλίτευσε την πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου, ότι η καθημερινή διαχείριση των θεμάτων του Δήμου αποτελεί άθλο…

Ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος αφού αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έκαναν οι Δρόμοι Συνεργασίας για θέματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, έκανε και την αυτοκριτική για την πλημμελή λειτουργία της παράταξης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην απουσία Γραφείου Τύπου για την προβολή των δράσεων της παράταξης, στην απρόβλεπτη και προσωπική απόφαση του επικεφαλής της παράταξης Μαργαρίτη Πατσιαντά, στην αδυναμία τους να συναντηθούν με περισσότερους πολίτες, στην έλλειψη συντονισμού με τα μέλη που συμμετείχαν ως υποψήφιοι με το συνδυασμό στις εκλογές του 2010, κ.α.

Από την πλευρά του ο τρίτος δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Θωμάς Κλημόπουλος στη σύντομη ομιλία του σημείωσε ότι τα μέλη της Κίνησης πρέπει να στοχεύσουν στον απλό κόσμο. Αν απευθυνθούμε στους πολίτες, πρόσθεσε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αν πάμε μετρημένα, πολιτισμένα και με ήπιο διάλογο, μπορούμε να φέρουμε μία ουσιαστική αλλαγή στο Δήμο. Ο κόσμος είπε περιμένει πάρα πολλά από μας και εμείς οφείλουμε να τους ακούσουμε.

Οι υπόλοιποι ομιλητές

Ακόμη στη χθεσινή ανοικτή συνέλευση μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αναψυκτηρίων και Κέντρων Εστίασης Γ. Γρηγορίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Ενδυσης και Υπόδησης Ανδρ. Αιβαζόγλου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου Νίκος Χαυτούρας, ο παλιός αγροτοσυνεταιριστής του ΠΑΣΟΚ Χρ.Νικόπουλος, ο συγγραφέας Θαν. Νικολάου, καθώς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Σέτσικας, Νίκος Κανελλής, Ι. Αποστολάκης, Γιαν. Κλείτσας, Γιαν. Αντωνιάδης, Μαργ. Πατσιαντάς,Κ. Βογιατζής, Κ. Γαργάλας, Αννα Κιουτσοκιόζογλου, Γ. Σταμπουλής και Κ. Χρονάκης.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου