ΤΟΠΙΚΑ

Νέος διαγωνισμός για το γκαράζ της οδού Φιλελλήνων

νέος-διαγωνισμός-για-το-γκαράζ-της-οδο-58425

Την ερχόμενη η εβδομάδα η παραλαβή του έργου – Σε όλες τις νομικές ενέργειες θα προχωρήσει ο δήμος Βόλου εναντίον του αναδόχου

Την επόμενη εβδομάδα επιτροπή του δήμου Βόλου, θα προχωρήσει στην οριστική παραλαβή των εργασιών που έχουν γίνει στο πάρκινγκ της Φιλελλήνων. Το έργο μπαίνει σε εκκαθάριση η οποία ψηφίστηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο και επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου αναδόχου που θα αναλάβει να ολοκληρώσει το πάρκινγκ. Ωστόσο, ο δήμος Βόλου πρόκειται να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά του έκπτωτου αναδόχου. «Δεν θα τα πάρει εύκολα τα χρήματα ο εργολάβος. Ισως ο δήμος να μη χρειαστεί να δώσει ούτε ευρώ για την εκκαθάριση. Ισως ο εργολάβος κληθεί να πληρώσει από πάνω», είπε χαρακτηριστικά ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, η εκκαθάριση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων ανέρχεται στο ποσό των 3.911.902,87 ευρώ. Η αξία των εργασιών που έχουν εκτελεσθεί ορίζεται στο ποσό των 5.657.074,07 €. Ωστόσο υπολογίζονται οι ζημιές του κυρίου του έργου 1.002.456 ευρώ, η ποινική ρήτρα ύψους 121.777,20 ευρώ, το ποσό της επιδότησης 610.938 ευρώ, το κόστος για τις εργαστηριακές επαληθεύσεις 10.000 ευρώ και η τελική εκκαθάριση ορίζεται στα 3.911.902,87 ευρώ, ποσό που θα δοθεί σε ορίζοντα 30 ετών, κάθε έτος δηλαδή ο ανάδοχος θα εισπράττει 130.396,76 ευρώ.

Με την εκκαθάριση ανοίγει ο δρόμος της ολοκλήρωσης ενός έργου που στοιχειώνει χρόνια στην πόλη. «Τολμήσαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης, το οποίο μάλιστα μας προβληματίζει ιδιαίτερα από τη στιγμή που στο Βόλο υπάρχει έντονο πρόβλημα με την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αναλάβαμε όλες τις καυτές πατάτες που δεν άγγιξαν οι προηγούμενοι», ανέφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης.

«Ελπίζουμε να βρει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα της πόλης, αλλά με τον τρόπο που προχωράτε θα δημιουργηθούν και πάλι προβλήματα. Αντί να το κάνετε λειτουργικό το δίνετε σε νέο εργολάβο. Με τους αναδόχους κάθε φορά δημιουργούνται προβλήματα», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

«Καθυστέρηση δύο χρόνων», καταλόγισε στη δημοτική αρχή ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης Φώτης Λαμπρινίδης, υποστηρίζοντας ότι από το 2014 είχε αποφασιστεί η εκκαθάριση του έργου. «Εδώ και δύο χρόνια είχατε τη δυνατότητα να κινήσετε τις διαδικασίες. Τι κάνατε δύο χρόνια;», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρινίδης, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων από συμβούλους της πλειοψηφίας.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Σταυρίδης, ο κ. Λαμπρινίδης μπέρδεψε την έκπτωση του εργολάβου με την εκκαθάριση του έργου. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Δεν αγγίξατε το θέμα. Δεν δώσατε λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα για λειτουργία της πόλης. Δεν πρέπει να μιλάτε εκτίθεστε. Δεν σας είχε δει κανένας στο δρόμο. Πηγαίνατε 9 το πρωί στο γραφείο και μετά πηγαίνατε για μάθημα. Υψηλή κριτική κάνετε.

Ψεύδεστε όταν λέτε για εκκαθάριση. Επί ημερών σας έγινε έκπτωση αναδόχου και τίποτα άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης.

Πολιτικό θράσος καταλόγισε στον κ. Λαμπρινίδη και ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης, Απ. Ζαρκάδας Βεργής. «Κάνετε λάθος όταν ψάχνετε να βρείτε συνενόχους στην πολιτική σας γύμνια και κατρακύλα», ανέφερε.

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε κινητικότητα από τη σημερινή δημοτική αρχή για το θέμα», είπε ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για τυχόν νομικές επιπλοκές στο μέλλον από τη στιγμή που δεν έχει κριθεί τελεσίδικη η έκπτωση του αναδόχου.

Ερχονται κι άλλα

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου ανέφερε ότι η υπόθεση με το έργο του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, είναι μία από τις πολλές υποθέσεις της πόλης που παρέμεναν στο συρτάρι «επειδή κάποιοι φοβόντουσαν να δώσουν λύση γιατί φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος».

Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει και άλλο έργο στο προσκήνιο, ζητώντας από τις αντιπολιτεύσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για το έργο του ξενοδοχείου Θεοξένια στην Πορταριά για το οποίο ο δήμος ετοιμάζεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης, δεδομένου ότι τα τρία τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καμία πρόοδος εργασιών από την εταιρεία που ανέλαβε να το ανακατασκευάσει και να το λειτουργήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου