ΤΟΠΙΚΑ

Οικόπεδο Βολιώτη σε ομηρία επί 22 χρόνια

οικόπεδο-βολιώτη-σε-ομηρία-επί-22-χρόνια-584057

Επί 22 χρόνια «όμηρος» του Δημοσίου, Βολιώτης – ιδιοκτήτης ακινήτου στην περιοχή στο Πεδίο του Αρεως. Το οικόπεδό του δεσμεύτηκε από το 1997 όμως μόλις πρόσφατα υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωσή του ενώ η διαδικασία για την υπογραφή των συμβολαίων δεν έχει ολοκληρωθεί. Για δύο και πλέον δεκαετίες ο Βολιώτης ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν μπορούσε ούτε την περιουσία του να αξιοποιήσει ούτε είχε αποζημιωθεί γι’ αυτή.

Ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη αναζητώντας το δίκαιό του το 2013 κι ενώ είχε παρέλθει η προβλεπόμενη από τον νόμο περίοδος δέσμευσης που είναι τα οκτώ χρόνια.

Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Βόλου είχε δεσμεύσει το ακίνητό του από το 1997 καθώς βρισκόταν σε οικοδομικό τετράγωνο που ήταν χαρακτηρισμένο ως «χώρος πρασίνου».

Το 2004 άλλαξε ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου και έγινε «χώρος Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων».

Την υπόθεση χειρίστηκαν ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ιωάννης Σαγιάς και η ειδική επιστήμονας Μυρτώ Παινέση. Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι, «σύµφωνα µε το άρθρο 17 παρ. 2 του Συντάγµατος, κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά µόνον για δηµόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί µε τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόµος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζηµίωση», ενώ η µακροχρόνια εν προκειµένω δέσµευση του ακινήτου υπερβαίνει τον παγιωµένο νοµολογιακά ανεκτό χρόνο διατήρησης των δεσµεύσεων ιδιοκτησιών που είναι τα οκτώ έτη».

Μάλιστα ο ΣτΠ παρενέβη δύο φορές, συγκαλώντας συσκέψεις το 2014 και το 2018 με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ προχώρησε σε πολλαπλές έγγραφες και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς. Το 2018, στη σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο τονίστηκε η αναγκαιότητα του χώρου για την επέκταση των εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής. «Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήµανε εκ νέου ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ατοµικό δικαίωµα στην ιδιοκτησία που πλήττεται, λόγω της µακροχρόνιας δέσµευσης των ακινήτων του επίµαχου οικοδομικού τετραγώνου», αναφέρει στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Επί έξι χρόνια ο Συνήγορος του Πολίτη ασκούσε παρεμβάσεις υπέρ του ιδιοκτήτη του ακινήτου. «Μετά την πολυετή παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ Υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και Οικονοµικών, µε την οποία εγκρίθηκε η αγορά ακινήτων στο συγκεκριµένο οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο περιλαµβάνεται και η ιδιοκτησία του αναφερόµενου µε καταβολή στους συνιδιοκτήτες ποσού για το συγκεκριµένο ακίνητο 269.000 ευρώ», αναφέρει στην έκθεσή του ο Συνήγορος, ο οποίος ενημερώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι έχει ξεκινήσει μετά από 22 χρόνια και η προβλεπόμενη διαδικασία για την υπογραφή των συμβολαίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου