ΤΟΠΙΚΑ

Ο «πόλεμος» της κουκούλας στη Βουλή

ο-πόλεμος-της-κουκούλας-στη-βουλή-851206

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης των μέτρων που εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κουκουλοφόρων. «Ακραίες επιλογές» και «τρομοκράτηση της κοινής γνώμης» χρεώνουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καλλιεργεί την ύπουλη και ύποπτη αίσθηση ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο αυστηρό το ποινικό μας δίκαιο», τονίζοντας ότι «παραπλανά ενσυνειδήτως» την κοινή γνώμη.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «δεν έχει τον επαγγελματισμό, την επάρκεια, τη διανοητική και πολιτική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα θέματα».
Σημείωσε μάλιστα ότι «το να καλλιεργούμε και να οξύνουμε τεχνητά φοβικά και ανασφαλή ανακλαστικά είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι».

Μίλησε για ακραίες επιλογές από πλευράς κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών να σωφρονιστούν, να ομολογήσουν την αλήθεια και να παραδεχτούν το πραγματικό πρόβλημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου απαντώντας στα παραπάνω δήλωσε ότι «δεν είναι ώρα να θυμίσουμε τις αδυναμίες του κράτους που έρχονται από παλιά, αλλά η ώρα της απόφασης για το τι αστυνομία θέλουμε».

«Θέλουμε αστυνομία, η οποία μέσα στα πλαίσια του νόμου να εφαρμόζει το νόμο και να τον τηρεί ή θέλουμε μια αστυνομία που να παρακολουθεί με τα χέρια στις τσέπες;», αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής.

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί μια ομάδα ή μερικές ομάδες να καταλύουν τον νόμο και όποτε επεμβαίνουν οι αστυνομικοί να τους κατηγορούμε και να τους στήνουμε στα τρία μέτρα».

Λάβρος εμφανίστηκε ο γραμματέας τη ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης απαντώντας σε ερώτηση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Όσοι παρανομούν, όσοι καταστρέφουν, όσοι βανδαλίζουν, όσοι τραυματίζουν πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται, είτε φορούν, είτε δεν φορούν κουκούλα». «Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν: Είναι με τους κουκουλοφόρους που παρανομούν ή με τον κόσμο; Είναι με τη νομιμότητα ή όχι;», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος είπε ότι «θα έκανε καλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκατέλειπε την πολιτική της ακινησίας και της άρνησης. Μια πολιτική, μια τακτική, η οποία φαίνεται πια να διαπερνά οριστικά όλες τις εκφράσεις της».

Ξεπεσμένη η ΝΔ

Με την ξεπεσμένη αριστοκράτισσα του ελληνικού κινηματογράφου που έπαιρνε κρέας από το χασάπη, προκειμένου να ζήσει αλλά ντρεπόταν και να τον δείξει παρομοίασε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

«Έτσι είναι ξεπεσμένη η ΝΔ. Παίρνει τις ιδέες μας, αλλά δεν θέλει να ξέρει ότι είναι από εμάς», τονίζοντας πως ο ίδιος τον περασμένο Δεκέμβριο περιέλαβε στις προτάσεις του το ιδιώνυμο της κουκούλας και κατηγορήθηκε ως «ακραίος».

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα για τα μέτρα αντιμετώπισης των κουκουλοφόρων.
Η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως «ό,τι επεισόδια γίνονται, ανεξάρτητα αν γίνονται από παιδιά αγανακτισμένα, πιεσμένα κοινωνικά, είτε από συγκεκριμένους οργανωμένους κύκλους της κουκούλας, όλα αυτά τα επεισόδια θα αξιοποιηθούν για να διαμορφωθεί ένα κράτος της πιο άγριας καταστολής».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αυτό θα προσπαθήσουν να το μεταφέρουν προς τα κάτω, να οργανώσουν και τους ίδιους τους κατοίκους σε διάφορες μορφές οργάνωσης, με στόχο τάχα την καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας, στην πραγματικότητα, όμως, στη διάδοση ενός πνεύματος τρομοκρατίας και αλληλοκαρφώματος».
Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για κινδυνολογία και τρομοφοβία που καλύπτει τα πάντα ενώ έκανε λόγο και για πολιτικές σκοπιμότητες.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν είναι δυνατό να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες […] και να περιμένουμε να έχουμε τάξη και ασφάλεια».
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαλέγει «επικίνδυνο δρόμο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης αμφίεσης στις διαδηλώσεις».
«Η ποινικοποίηση της χρήσης αμφίεσης συνιστά μια άκρως προβληματική επιλογή που πλήττει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης και της έκφρασης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα του ασύλου
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι θα διερευνηθεί η καταγγελία του αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου ότι η ΕΛΑΣ αρνήθηκε να συλλάβει κουκουλοφόρους που είχαν καταφύγει στο πανεπιστήμιο μετά τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Γιάννη Πανούση παρά το ότι οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την άρση του ασύλου στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Το θέμα είχε θέσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι ο αντιπρύτανης έκανε τη σχετική καταγγελία σε τηλεοπτική εκπομπή αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο.
Βαρύ κλίμα στην Κυβερνητική
Το βαρύ κλίμα, υπό το οποίο συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για να εγκρίνει αυστηρότερες ποινές για τους κουκουλοφόρους, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατακραυγή για την ελλιπή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αντιδράσεις του νομικού κόσμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ υπάρχουν φωνές για χαρακτηρισμό της χρήσης της ως ιδιώνυμο αδίκημα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, κορυφαίοι υπουργοί δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και έστρεψαν τα βέλη τους κατά του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ενώ δεν έλειψαν οι φωνές που ζήτησαν να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση κουκούλας.
Πολλοί ήταν, δε, οι υπουργοί που εξέφρασαν ανοιχτά την έντονη δυσφορία τους για το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης.
Την τεταμένη ατμόσφαιρα επιχείρησε να εκτονώσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου- παρενέβη, δηλώνοντας:
«Θα σας παρακαλούσα να μην ανοίξουμε σήμερα γενικότερα τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας. Έχω ζητήσει να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί. Ας επικεντρωθούμε σήμερα μόνο στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε προβληματισμός από κορυφαίους υπουργούς σχετικά με τη στάση της αστυνομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε πως «οι συζητήσεις εντός της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν ανακοινώνονται και δεν θα επιβεβαιώσω διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία δεν αποτυπώνουν πολλές φορές αυτά τα οποία συζητούνται στην Επιτροπή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου