ΤΟΠΙΚΑ

Μουσείο αποκτούν οι Μηλιές Πηλίου

μουσείο-αποκτούν-οι-μηλιές-πηλίου-582845

Τιμήθηκε προχθές στο χωριό η επέτειος των 200 ετών από την ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στη Θεσσαλομαγνησία τον Μάιο του 1821

Εμβληματικό κτίριο στις Μηλιές, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο ενώνεται με καλντερίμι με την επονομαζόμενη «Αγία Λαύρα» του Πηλίου, τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Διδάσκαλος του Γένους Ανθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση, θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μηλεών. Η προέγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έγινε γνωστή προχθές, στο περιθώριο της επετείου της Υψωσης της Σημαίας της Επανάστασης της Θεσσαλομαγνησίας, στις Μηλιές.

Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία τιμήθηκε χθες στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών. Τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, ο οποίος απηύθυνε κήρυγμα, ενώ στο τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός και ο πρώην υπουργός και τέως αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Ανθίμου Γαζή, στον αύλειο χώρο της ιστορικής Βιβλιοθήκης των Μηλεών.

Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν παρουσία των βουλευτών Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, Αθανασίου Λιούπη και Κατερίνας Παπανάτσιου, του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού, του γ.γ. Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και περιορισμένου αριθμού προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλε κλιμάκιο του Βυζαντινού Χορού του Μουσικού Σχολείου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του υποδιευθυντή και καθηγητή βυζαντινής μουσικής, θεολόγου Ευαγγέλου Παυλίδη.

Γιώργος Σούρλας: Ιστορικό ορόσημο η Επανάσταση στο Πήλιο

Στις επετειακές εκδηλώσεις για την Επανάσταση της 7ης Μαΐου 1821 στις Μηλιές Πηλίου κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας χαρακτήρισε ιστορικό ορόσημο την Επανάσταση στο Πήλιο.

Ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου και επεσήμανε ότι «διατρέχοντας την μακρά αυτή ιστορική διαδρομή των απελευθερωτικών αγώνων αισθάνεσαι συγκίνηση, περηφάνια, θαυμασμό για την αυτοθυσία, την αυταπάρνηση, και την βαθιά προσήλωση των επαναστατών στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, την πατρίδα και την ορθοδοξία».

«Η κήρυξη της Επανάστασης της 7ης Μαΐου για την απελευθέρωση της Μαγνησίας αποδείχθηκε αναγκαία και χρήσιμη ιδίως για τη στήριξη στους μαχόμενους Έλληνες άλλων περιοχών. Επομένως, όσοι επέκριναν εκείνους που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση της 7ηςΜαΐου, και ιδιαίτερα τον Άνθιμο Γαζή, τελικά βιάστηκαν να εξαγάγουν συμπεράσματα και σίγουρα τους αδίκησαν. Τους δικαίωσε όμως η ιστορία και τους κατέταξε στο πάνθεον των μεγάλων ηρώων και αγωνιστών», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Τώρα, που οι διεθνείς εξελίξεις προσδίδουν άλλη διάσταση στην έννοια του έθνους πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να χαράξουμε τα σύνορα της πατρίδας πέρα από τον χάρτη και στην καρδιά μας. Τον δρόμο αυτό τον φωτίζουν ιστορικά γεγονότα, όπως αυτό της 7ης Μαΐου 1821».

Τιμητικές διακρίσεις

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τη προχθεσινή ημέρα «ιστορική» και αναφερόμενος τόνισε την αξία της Παιδείας τόνισε ότι «ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις να διαπρέψει στην διασπορά, ως σπουδαίος διανοούμενος, λόγιος, και διαπρεπής κληρικός, εντούτοις επέστρεψε στην πατρίδα του, για να προσφέρει Παιδεία στα παιδιά, γιατί γνώριζε ότι χωρίς αληθινή Παιδεία Ελευθερία δεν υπάρχει. Γι’ αυτό, είμαστε ευγνώμονες σε όσους επιστρέφουν στην πατρίδα, σε όσους κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πηλίου».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Ιγνάτιος απένειμε τιμητικές πλακέτες, εκ μέρους του Ναού στο ζεύγος Σπυρίδωνα Μαράτο, δικηγόρο και Ιουλία Μαλαμίτση, πυρηνική ιατρό, για τη συνεισφορά τους στην ανακαίνιση του καθολικού της παλαιάς Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μηλεών, και στον γιατρό Νικόλαο Παπαθεοδώρου, για τη συγγραφή του βιβλίου με την ιστορία του Ναού των Ταξιαρχών.

Δρομολογείται έργο 330.000 ευρώ

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία για την περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας ξεκίνησε από τις Μηλιές, συνοδεύτηκε από την προέγκριση της χρηματοδότησης του νέου Μουσείου Μηλεών από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Οπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» θα υποβάλει πρόταση, προκειμένου να ιδρύσει και δημιουργήσει το νέο Μουσείο Μηλεών.

Η πρόταση προεγκρίθηκε με σκοπό να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 330.000,00 € με ΦΠΑ. Μάλιστα ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτιν Σίμιτσεκ, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό βεβαιώνει πως η πρόταση που τέθηκε υπόψη της επιτροπής για την ίδρυση και δημιουργία του Μουσείου Μηλεών εμπίπτει στην σκοπιμότητα της πρόσκλησης, δεδομένου ότι συνάδει με τον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Αθλητισμός».

Το Μουσείο Μηλεών θα στεγαστεί στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, ένα εμβληματικό κτήριο στην κεντρική πλατεία του χωριού των Μηλεών, που ενώνεται με παραδοσιακό καλντερίμι με τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Το Μουσείο Μηλεών θα εκτείνεται και στους τρεις ορόφους του κτηρίου. Στον ισόγειο όροφο θα αναπτυχθεί η συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων της Ενορίας του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Παράλληλα, μέσω ψηφιακής απεικόνισης θα παρουσιάζεται η ιστορία του ναού και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών έχει χαρακτηριστεί, ως η «Αγία Λαύρα» του Πηλίου. Και αυτό γιατί στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Διδάσκαλος του Γένους Ανθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση.

Στο νέο Μουσείο θα μπορεί με ηλεκτρονικά μέσα (video wall, κάμερες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές) να αποτελέσει χώρο φιλοξενίας μικρών συζητήσεων και διαλέξεων των 10 έως 15 ατόμων αλλά και απομακρυσμένα (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας π.χ. zoom, webex κ.ά.) για εκπαιδευτικές δράσεις.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός «ευχαριστεί θερμά τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνό, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών π. Κωνσταντίνο, καθώς και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την εκπόνηση της τεχνικής έκθεσης και την προμελέτη του έργου, το οποίο με τη λειτουργία του θα δώσει προστιθέμενη αξία στο πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο του Δήμου Νοτίου Πηλίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου