ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει η αυλαία του πολιτισμού –Προετοιμασία φορέων στη Μαγνησία

ανοίγει-η-αυλαία-του-πολιτισμού-προε-582519

Με την αυλαία του πολιτισμού να ανοίγει σταδιακά, στις 28 Μαΐου ξεκινούν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε ανοιχτά θέατρα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι υποδέχονται ήδη επισκέπτες, ενώ τα θερινά σινεμά προσφέρουν και πάλι διεθνή θεάματα στους σινεφίλ.

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μετά το εξάμηνο lockdown που προηγήθηκε, ο πολιτισμός επιχειρεί να ανακτήσει τον βηματισμό του, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που συνθέτει η πανδημία.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η Μαγνησία, που ευθυγραμμίζεται με το άνοιγμα του πολιτισμού, με τους φορείς και τους τοπικούς συλλόγους να έχουν σηκώσει τα μανίκια, καταρτίζοντας το καλοκαιρινό πρόγραμμα, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, λόγω της πανδημίας.

Πολλά έχουν αλλάξει από την αρχή της πανδημίας, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες, με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ωστόσο, να δημιουργεί σκέψεις για σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και η πορεία των εμβολιασμών.

Στον Δήμο Βόλου

Επανεκκίνηση των θερινών θεάτρων από τις 28 Μαΐου με την μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία θεατών στο 50%, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, και το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, να είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τους φίλους του πολιτισμού. Στο μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει φέτος για το κοινό το θερινό θέατρο του Βόλου, λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνται στον χώρο του κλειστού θεάτρου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργος Βλιώρας.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται, στο μεταξύ, από εταιρείες παραγωγής, προκειμένου να παρουσιάσουν στον Βόλο θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που θα περιοδεύσουν στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων, που καταρτίζεται, εκτείνεται από τις 7 Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όλες οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν, είναι μετακλητές». Εντός δεκαημέρου θα κυκλοφορήσει το πρόγραμμα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Βλιώρας, «η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 1.300 άτομα, γεγονός που συνεπάγεται ότι με βάση την επιτρεπόμενη πληρότητα στο 50%, οι θεατές υπολογίζονται σε 650 σε κάθε παράσταση».

Παρά τον προβληματισμό που προκαλεί στις εταιρείες παραγωγής ο μειωμένος αριθμός θεατών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εντούτοις, υπάρχει ενδιαφέρον, μετά την μακρά περίοδο απραξίας, που προηγήθηκε, με τον κ. Βλιώρα να επισημαίνει ότι «ξεκινάμε σταδιακά, να μπαίνουμε στους ρυθμούς της καλοκαιρινής πολιτιστικής δράσης».

Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Ανοιξαν, στο μεταξύ, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. «Ελπιδοφόρο» χαρακτηρίζει το άνοιγμα, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο lockdown, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου, ενώ εκτιμά ότι «θα μπορούσε να είχε δοθεί νωρίτερα αυτή η δυνατότητα, διότι τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας στους δικούς μας χώρους».

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για άνοιγμα των χώρων πολιτισμού με την φυσική παρουσία κοινού, ενώ όπως αποκάλυψε η κ. Μπάτζιου «βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με φορείς και θα συνεργαστούμε για ποιοτικές εκδηλώσεις και συναυλίες, από τα μέσα καλοκαιριού και μετά. Θα έχουμε τη χαρά να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί σε αγαπημένους χώρους, στην αυλή του μουσείου, στο αρχαίο θέατρο, στις Φθιώτιδες Θήβες και να χαρούμε τους χώρους και τις καλλιτεχνικές παραστάσεις που προετοιμάζονται γι αυτό τον σκοπό».

Ανοίγει η «Εξωραϊστική»

Ταυτόσημος με τα καλοκαίρια στην πόλη ο θερινός κινηματογράφος «Εξωραϊστική», ο μοναδικός που απέμεινε, συνεχίζοντας να γράφει ιστορία. Δροσερές βραδιές, με ταινίες ευχάριστες, που καλύπτουν τις προτιμήσεις των σινεφίλ, θα «παρελάσουν» και φέτος από την μεγάλη οθόνη της «Εξωραϊστικής», που αναμένεται να υποδεχθεί το κοινό στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου το αργότερο.

Το σήμα εκκίνησης θα δοθεί ανάλογα με την διάθεση του καιρού, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στάθης Μοσχίδης, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης, «είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι φέτος θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι. Μέχρι στιγμής η πληρότητα είναι στο 75% και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει, αλλά εκτιμώ ότι η φετινή σεζόν θα κυλίσει ομαλά, όπως και πέρυσι».

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή των σινεφίλ, με τον κ. Μοσχίδη να αναφέρει ότι «έχουμε αρκετά πλάνα, αλλά μάλλον μετατίθενται για του χρόνου».

Στον πολιτισμό των αφηγήσεων

Το επερχόμενο καλοκαίρι του 2021 το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» κλείνει δέκα ολόκληρα χρόνια από το 2011, όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκε δοκιμαστικά, τότε, στο χώρο των λιγοστών φεστιβάλ του είδους στην ελλαδική επικράτεια, διοργανώνοντας ένα τριήμερο παραμυθιακών οργανώσεων στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας.

Φέτος δρομολογεί την ενδέκατη διοργάνωση του, σε πολυήμερη βάση ως πρόταση πολιτιστικής συνδιοργάνωσης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Σποράδων, στο διάστημα 1-8 Αυγούστου. «Η περυσινή διαχείριση μιας ανάλογης περιόδου εντός πανδημικής κρίσης, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, οργανωτική αλλά παράλληλα και με ασφάλεια για όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, φιλοξενώντας μία μόνο εκδήλωση ανά ημέρα σε μεγάλους ευρύχωρους ανοιχτούς κατάλληλα επιλεγμένους για το κοινό χώρους, τροφοδότησε με πολύτιμη εμπειρία τους διοργανωτές που τούτο το καλοκαίρι ακολουθούν ξανά όλα τα προτεινόμενα από την πολιτεία υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν με την απαιτούμενη προφύλαξη», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αφηγητής Δημήτρης Προύσαλης, «ψυχή» του Φεστιβάλ.

Το 11ο φεστιβάλ «κινείται πάλι σε μια αντί Covid-19 λογική», συνεχίζει ο Δημήτρης Προύσαλης, για να προσθέσει ότι χρωματίζεται από αφηγήσεις που αφιερώνονται και εμπνέονται από το επετειακό πνεύμα των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία με αφιερώματα στον Θ. Κολοκοτρώνη και την Τουρκοκρατία στην Κρήτη, λαϊκά παραμύθια και μυθολογικές ιστορίες για την προστασία του περιβάλλοντος, συναντήσεις των Λεσχών Αφήγησης Αθήνας και Βόλου, αφηγήσεις για την παρουσία των σκύλων στη ζωή του ανθρώπου μέσα από τις προφορικές παραδόσεις, προβολή ταινίας και καλλιτεχνικές εκθέσ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου