ΤΟΠΙΚΑ

Εκατόμβη νεκρών στην Ιταλία

εκατόμβη-νεκρών-στην-ιταλία-851206

Βαρύς ο φόρος αίματος από τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα στην κεντρική Ιταλία. Οι νεκροί ανέρχονται στους 100 και πλέον, δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, χιλιάδες οι άστεγοι. Επιχείρηση απεγκλωβισμού έλληνα φοιτητή. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

“Ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων, έχει προκαλέσει επίσης μέχρι τώρα τον “τραυματισμό 1.500 ανθρώπων” δήλωσε το μεσημέρι ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την Ακουίλα, την πρωτεύουσα της οροσειράς των Αμπρούτσι, η οποία επλήγη σφόδρα από τον σεισμό. “Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων είναι από την Τσεχική Δημοκρατία” πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

“Θέλω να πω κάτι σημαντικό, κανένας δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του”, σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε επίσης για “χιλιάδες” αστέγους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας κάνει λόγο για 45.000 ως 50.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι αυτήν τη στιγμή στήνεται ένα χωριό με σκηνές, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει από 16.000 ως 20.000 ανθρώπους.

Ελληνες φοιτητές

Επιχείρηση απεγκλωβισμού του Ελληνα φοιτητή Βασίλη Κουφολιά πραγματοποιούσαν χθες όλη τη μέρα τα ιταλικά διασωστικά συνεργεία. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι σωστικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν επικοινωνήσει με τον Ελληνα φοιτητή που βρίσκεται εγκλωβισμένος.

Τραυματισμένοι ελαφρώς είναι η Διονυσία Κουφολιά, αδελφή του εγκλωβισμένου φοιτητή, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και η Ιωάννα Γιάγιου, με κάταγμα στο χέρι. Και οι τρεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Ένας ακόμα έλληνας φοιτητής απεγκλωβίστηκε από την οικία του, ωστόσο δεν τραυματίστηκε και δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Το τηλέφωνο επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη είναι +390 6808 2030. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο πανεπιστήμιο της πόλης φοιτούν περισσότεροι από 500 Ελληνες φοιτητές.
Ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων που πραγματοποιούν πολυήμερες σχολικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:30 (04.30 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο 95 χλμ. ανατολικά της Ρώμης και σε εστιακό βάθος 10 χλμ. Από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το μέγεθος του σεισμού αρχικά ανακοινώθηκε ότι είναι 6,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια διορθώθηκε σε 6,3 Ρίχτερ. Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει την Ιταλία από το 1980, όταν μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών είχε προκαλέσει το θάνατο 2.735 ανθρώπων στις νότιες περιοχές της χώρας.

Στη λίστα των θυμάτων βρίσκονται πέντε παιδιά, τέσσερα από τα οποία σκοτώθηκαν στο ίδιο κτίριο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων εντοπίζεται στην πόλη Λ’ Ακουίλα, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Ρώμης, με πληθυσμό 68.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, περισσότερα από δέκα χιλιάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το ιστορικό κέντρο της Λ Ακουίλα επλήγη σημαντικά. Μια εκκλησία κατέρρευσε, καθώς και τμήμα της φοιτητικής εστίας. Επίσης ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε για το φόβο των μετασεισμών.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη φοβούμενοι πιθανούς μετασεισμούς. Με βαλίτσες και κουβέρτες, εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο συντονιστή των επιχειρήσεων διάσωσης. Ο Μπερλουσκόνι ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα και αναχώρησε για την Λ Ακουίλα.

Ο σεισμός που έπληξε την κεντρική Ιταλία “σχεδόν κατέστρεψε” ολόκληρες πόλεις ενώ έχει απαγορευτεί η είσοδος σε 15.000 κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, δήλωσε ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου Τζανφράνκο Φίνι. Εξάλλου οι Θέρμες του Καρακάλλα, ένα επιβλητικό συγκρότημα δημόσιων οικοδομημάτων του 3ου αιώνα μ.Χ., επλήγη από τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με αξιωματούχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ρώμης.

Τα ερείπια αυτού του συγκροτήματος των 110 στρεμμάτων, που βρίσκεται στους πρόποδες του Αβεντίνου λόφου, στο κέντρο της πόλης, το οποίο περιλάμβανε τα λουτρά, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις και βιβλιοθήκες, είναι από τα καλύτερα συντηρημένα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Το ΥΠΕΞ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ Κασσίμης δήλωσε ότι ή ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη βοήθεια των Ελλήνων φοιτητών που έχουν ανάγκη από έγγραφα ή άλλη βοήθεια. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές επίσης οργανώνονται για την επιστροφή των ελλήνων φοιτητών προς την Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν, ενώ για τον σκοπό αυτό υπάρχει προσφορά της Aegean για δωρεάν μεταφορά τους.
Με απόφαση του υπουργού Μεταφορών οι “Ολυμπιακές Αερογραμμές” αλλά και η AEGEAN θα εμπλακούν ενεργά στη μεταφορά στην Ελλάδα των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται στην ιταλική πόλη Λ΄ Ακουίλα, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες ιταλικές αρχές και συγκεντρώνει πληροφορίες για την κατάσταση των Ελλήνων που βρίσκονται στην περιοχή που επλήγη σήμερα το πρωί από ισχυρή σεισμική δόνηση.
Στην πόλη Λ Ακουίλα μετέβη κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας, προκειμένου να συνδράμει τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί. Το τηλέφωνο επικοινωνίας της Πρεσβείας στη Ρώμη είναι: +390 6808 2030 Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Μουζάς είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του.
Η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο κορυφής της “Συμμαχίας Πολιτισμών”, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό της κ. Φράνκο Φρατίνι στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παράσχει βοήθεια, με ειδικές σωστικές μονάδες, εφόσον της ζητηθεί.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε στον Ιταλό ομόλογό του συλλυπητήρια επιστολή για τα θύματα από το σεισμό, που έπληξε την κεντρική Ιταλία.
Σε αυτή τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα, έχοντας υποφέρει από σεισμούς στο παρελθόν, είναι έτοιμη να παράσχει στην Ιταλία αρωγή για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου