ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα του Νίκου Καρδούλα: Περισσότεροι εμβολιασμοί, αν υπήρχε επιλογή

ερευνα-του-νίκου-καρδούλα-περισσότερ-581575

Το ποσοστό των ατόμων, που θα εμβολιάζονταν, θα ξεπερνούσε το 70%, που είναι το επιθυμητό για το χτίσιμο της ανοσίας αγέλης – Το 55% των Ελλήνων επιλέγει ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια

Το ποσοστό των Ελλήνων, που θα επέλεγε να εμβολιαστεί έναντι του COVID-19, θα ήταν υψηλότερο, αν υπήρχαν διαθέσιμα και τα έξι εμβόλια, που έχουν εγκριθεί παγκοσμίως. Σήμερα, το 55% των Ελλήνων επιλέγει ένα από τα τέσσερα εμβόλια, που είναι εγκεκριμένα και χορηγούνται στην Ελλάδα, το ποσοστό όμως θα αναρριχούταν στο 73%, σε περίπτωση που ήταν διαθέσιμο τόσο το ρωσικό, όσο και το κινεζικό εμβόλιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω δείχνει έρευνα που διενήργησε ο Νίκος Καρδούλας, συνταγματάρχης εν αποστρατεία, αγρονόμος τοπογράφος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εως και προχθές Παρασκευή, στην Ελλάδα είχαν πραγματοποιηθεί 4.814.981 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 3.121.419 εμβόλια αφορούσαν στην πρώτη δόση και 1.768.771 είναι οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (αυτοί δηλαδή που έχουν γίνει και με τη δεύτερη δόση ή οι μονοδοσικοί). Η Μαγνησία βρίσκεται σε αρκετά υψηλή θέση σε αριθμό εμβολιασμών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Εχουν πραγματοποιηθεί 73.202 εμβόλια εκ των οποίων οι 48.347 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 25.435 είναι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Ερευνα του κ. Καρδούλα αποτυπώνει ότι το ποσοστό των εμβολιασμών θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν υπήρχε δυνατότητα επιλογής και μάλιστα με το σύνολο των εμβολίων που έχουν εγκριθεί.

Σήμερα στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί γίνονται σε τέσσερα εμβόλια: Pfizer, AstraZeneca, Johnson και Moderna, δεν διατίθεται όμως το ρωσικό Sputnik-V και το κινεζικό Sinovac.

Η έρευνα

Η έρευνα που εκπόνησε ο κ. Καρδούλας, έγινε με συλλογή απαντήσεων μέσω ερωτηματολογίου στο Facebook. Καλύπτει γεωγραφικά όλη την Ελλάδα και απευθύνεται σε πολίτης ηλικίας από 18 ετών και άνω. Η έρευνα ξεκίνησε στις 17 και ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου. Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απάντησαν 1.054 άτομα με τυχαία δειγματοληψία.

Το 11% των συμμετεχόντων στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.054 άτομα, προέρχεται από την περιοχή της Θεσσαλίας και είναι η τρίτη περιφέρεια σε ποσοστό συμμετοχής. Το 53,3% των συμμετεχόντων ήταν από την Αττική και το 17% από την Κεντρική Μακεδονία, ενώ με μικρότερο ποσοστό συμμετείχαν κάτοικοι άλλων περιφερειών της χώρας.

Ο κ. Καρδούλας επέλεξε συνειδητά την εκπόνηση έρευνας μέσω Facebook. Οπως εξηγεί, «οι

παραδοσιακές μέθοδοι ερευνών της κοινής γνώμης στην Ελλάδα περνούν μια κρίση, διότι ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος δεν έχει σταθερό τηλέφωνο και το ποσοστό αυτών που απαντούν σε μια τηλεφωνική έρευνα είναι πολύ χαμηλό. Έτσι η τυχαιότητα του δείγματος μειώνεται, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην αντιπροσώπευση του δείγματος, αλλά στα αποτελέσματα των ερευνών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ερευνών, η διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα φθάνει στο 92% του πληθυσμού ηλικίας 13-74 ετών και μάλιστα το 75% των Ελλήνων ηλικίας 16-64 ετών έχει τουλάχιστον ένα προφίλ στο Facebook. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το διαδίκτυο σωστά, αντικειμενικά και αμερόληπτα για έρευνες της κοινής γνώμης, τόσο η τυχαιότητα, όσο και η αντιπροσώπευση του δείγματος αυξάνονται δραματικά και τα δείγματα των ερευνών είναι υπερεπαρκή για την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων».

Ο κ. Καρδούλας μάλιστα διευκρινίζει ότι πρόκειται για μία έρευνα μη κερδοσκοπική, τα έξοδά της για την Pollsfor Pages και το Facebook πληρώθηκαν αποκλειστικά από τον ίδιο και απευθύνθηκε στους χρήστες του Facebook στην Ελλάδα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Οι χρήστες του Facebook κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία και μοναδική ερώτηση: «Αν είχατε επιλογή, ποιο εμβόλιο conid-19 θα επιλέγατε;».

H Pfizer κερδίζει τη «μάχη»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το εμβόλιο της Pfizer που ήταν και το πρώτο που εγκρίθηκε και με το οποίο ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το 27,6% δήλωσαν ότι θα επέλεγαν το Pfizer για να εμβολιαστούν έναντι του Covid- 19, το 10,3% θα επέλεγε AstraZeneca, το 10,1% το Johnson και Moderna το 6,9%.

Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό των ατόμων που εμφανίζεται να επιλέγει το ρωσικό εμβόλιο. Στη δεύτερη θέση των επιλογών λοιπόν είναι το Sputnik-V, το οποίο φέρεται να προτιμά το 15,9% των ερωτηθέντων, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 2% θα επέλεγε το Sinovac.

«Όσον αφορά τους πολίτες που επέλεξαν κάποιο από τα έξι εμβόλια, πρώτο στις προτιμήσεις είναι το εμβόλιο της Pfizer με ποσοστό 27,6%, δεύτερο το Ρωσικό Sputnik-V με ποσοστό 15,9%, τρίτο της AstraZenecaμε ποσοστό 10,3%, τέταρτο της Johnson & Johnson με ποσοστό 10,1%, πέμπτο της Moderna με ποσοστό 6,9% και τελευταίο το Κινέζικο Sinovac ποσοστό 2%. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα τα εμβόλια covid-19 που χρησιμοποιούνται είναι τέσσερα (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna και Pfizer), το ποσοστό των Ελλήνων που θα επέλεγε ένα από αυτά τα εμβόλια είναι 54,9%. Αν στο μέλλον εγκριθούν για την Ελλάδα και τα εμβόλια Sputnik-V και Sinovac, το ποσοστό των Ελλήνων που θα επέλεγε να εμβολιασθεί είναι 72,9%, μεγαλύτερο από το επιθυμητό 70% για ανοσία αγέλης», σημειώνει ο κ. Καρδούλας.

Σχεδόν τρεις στους δέκα είναι αρνητές

Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει κι ένα ακόμη στοιχείο. Σχεδόν τρεις στους δέκα εμφανίζονται ως αρνητές των εμβολίων. «Το 27,1% των πολιτών απάντησε ότι δεν θα επέλεγε κανένα εμβόλιο από τα έξι», αναφέρει ο κ. Καρδούλας, αποτυπώνοντας στην έρευνά του ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν, αυτό του να πειστούν και οι τελευταίοι αντιεμβολιαστές για τη σημασία του εμβολίου στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου