ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίδες «Ανάστασης» και στην αγορά

ελπίδες-ανάστασης-και-στην-αγορά-851206

Με πυρετώδεις ρυθμούς κινείται η αγορά της πόλης, καθώς πλησιάζουμε στην Κυριακή του Πάσχα. Οι καταναλωτές, αν και δεν έχουν ξεκινήσει τις αγορές τους καθώς περιμένουν το δώρο του Πάσχα, παρόλα αυτά πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, όμως φέτος δηλώνουν πως θα αρκεστούν στα απαραίτητα, καθώς η οικονομική κρίση έχει επισκιάσει τα οικονομικά τους.

Αμνοερίφια
Φέτος η τιμή των αμνοεριφίων ξεκινά από 9,80 ευρώ το κιλό και φτάνει μέχρι και τα 10,80 ευρώ, ενώ στα κρεοπωλεία της Μαγνησίας πωλούνται μόνο ντόπια κρέατα. Οι συκωταριές για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι συνοδεύουν τα αρνιά και τα κατσίκια, ενώ τα έντερα κοστίζουν από 5,50 έως και 5,80 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Ν. Μαγνησίας κ. Πέτρο Μουστάκα η κίνηση για την αγορά κρέατος είναι ικανοποιητικότερη απ’ ότι περίμεναν οι κρεοπώλες, ενώ θα κορυφωθεί την Μ. Τετάρτη και την Μ. Πέμπτη. Πάντως, οι καταναλωτές που θα αργήσουν να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι τους, θα το βρουν ακριβότερο, όπως σημείωσε ο κ. Μουστάκας, καθώς κάθε χρόνο οι τιμές αυξάνονται όσο πλησιάζει το Πάσχα.
Λαμπάδες – παιδικά παπούτσια και ρούχα
Την τιμητική τους το Πάσχα έχουν βαφτιστήρια, στα οποία οι πνευματικοί γονείς τους παίρνουν παπούτσια και λαμπάδες. Η αγορά του Βόλου διαθέτει πολλά καταστήματα, στα οποία πωλούνται λαμπάδες παιδικές αλλά και για μεγαλύτερους. Οι τιμές ξεκινούν από 6-8 ευρώ, ενώ οι χειροποίητες λαμπάδες κυμαίνονται από 12 έως και 25 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν κι αυτές με τα παιδικά παιχνίδια μεγάλων εταιριών, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 45 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα παιδικά παπούτσια, οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ το ζευγάρι και φτάνουν ακόμη και τα 80 ευρώ. Στα παιδικά ενδύματα, τα αγορίστικα κοστουμάκια κυμαίνονται από 15 έως και 40 ευρώ, ενώ τα κοριτσίστικα φορεματάκια κοστίζουν από 20 περίπου ευρών μέχρι και 50. Ωστόσο υπάρχουν και πολύ πιο ακριβά παπούτσια και ρούχα ανάλογα με την ποιότητά τους, το υλικό κατασκευής τους αλλά και την μάρκα τους. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός δήλωσε αισιόδοξος για την αγοραστική κίνηση της Μ. Εβδομάδας, ωστόσο σημείωσε πως «αν και η κίνηση θα αυξηθεί με την καταβολή των δώρων του Πάσχα, παρόλα αυτά δεν θα μπορέσει να καλύψει τον χαμένο τζίρο των προηγούμενων ημερών». Το θετικό όμως, όπως επεσήμανε και ο κ. Μαγαλιός, είναι πως οι Βολιώτες πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες έρευνα αγοράς, πράγμα που σημαίνει πως διαμορφώνεται μια σωστή καταναλωτική συνείδηση.
Τσουρέκια και οπωροκηπευτικά
Σχεδόν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στα παραδοσιακά τσουρέκια και τα οπωροκηπευτικά, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού. Έτσι το τσουρέκι 500 γραμμαρίων κοστίζει 7,50 ευρώ περίπου και του ενός κιλού 14,50 ευρώ. Τα βασικά οπωροκηπευτικά που θα συνοδεύσουν το παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι είναι ντομάτες, που κοστίζουν από 1,80 έως και 2,20 το κιλό, πατάτες που φτάνουν τα 0,80 ευρώ το κιλό, μαρούλι, το οποίο στοιχίζει από 1,60 έως και 2,50 ευρώ το κιλό, αγγουράκια που αγγίζουν τα 0,70 ευρώ και τα κρεμμυδάκια φρέσκα, που κοστίζουν περίπου 2,50 ευρώ το κιλό.

Οδηγίες από την Ενωση Καταναλωτών Βόλου
Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες που
αφορούν στα κύρια πασχαλινά είδη, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι να
αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.
Κρέατα: Αγοράζουμε κρέατα από καταστήματα που εμπιστευόμαστε, γιατί
έτσι διασφαλίζουμε τη ποιότητα και τον έλεγχο και όχι από παραγωγούς ή
πλανόδιους προμηθευτές. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά πρέπει
να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές
των μηρών, οι οποίες δηλώνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός
έλεγχος. Τα εντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής
Ένωσης έχουν σφραγίδα με χρώμα τυρκουάζ που αναγράφεται η χώρα
προέλευσης, HELLAS ή EL ή GR για τα ντόπια ή τα αρχικά του ονόματος
της κοινοτικής χώρας. Τα προερχόμενα από τρίτες χώρες – εκτός Ευρωπαϊκής
Ένωσης- έχουν σφραγίδα με χρώμα «καστανό», όπου αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης
Aυγά: Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Να γίνεται καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.
Παιχνίδια: Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα συμμόρφωσης «CE» τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα και τις ηλικίες για τις
οποίες προορίζονται. Αποφεύγουμε γενικά τα παιχνίδια που περιέχουν
PVC ή φθαλικά.
Πασχαλινές λαμπάδες: Ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με
παιχνίδια με μικρά κομμάτια που μπορούν να αποσπαστούν ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας ή τρόμου και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών. Αποφεύγουμε επίσης λαμπάδες που μοιάζουν με τρόφιμα ή που στολίζονται με παιχνίδια που μοιάζουν με τρόφιμα.
Για καταγγελίες, παράπονα στο Γραφείο Καταναλωτή Α. Γαζή 164 -Γαμβέτα
τηλ. 15186.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου