ΤΟΠΙΚΑ

Αδιαφορία για τη ρύπανση στον Ξηριά

αδιαφορία-για-τη-ρύπανση-στον-ξηριά-851206

Εγγραφα επί εγγράφων βρίσκονται στο παρασκήνιο της αφόρητης δυσοσμίας που επικρατεί στην κοίτη του χειμάρρου Ξηριά, στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας, από την ιλύ που έχει αναμειχθεί με ανεπεξέργαστα αστικά λύματα που έχουν επικαθήσει στη κοίτη. Η ΔΕΥΑΜΒ επιχειρεί να παραπέμψει το θέμα στη Νομαρχία, η τελευταία δηλώνει αναρμόδια, αλλά και οι αρμόδιοι φαίνεται να επιδεικνύουν παντελή αδιαφορία.
Προχθές η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αναστασία Κολιού απέστειλε έγγραφο στη Νομαρχία με θέμα την απόσμηση εκβολής του Ξηριά, τονίζοντας πως το τελευταίο 15νθήμερο στις εκβολές του Ξηριά παρατηρείται έντονη δυσοσμία.
Συγκεκριμένα τονίζει πως «παρά τις προσπάθειές μας με διοχέτευση καθαρού νερού ποσότητας 150 m3/h δεν κατέστη δυνατός ο περιορισμός της όχλησης. Εκτιμούμε ότι η λύση θα δοθεί μέσω διοχέτευσης στον Ξηριά μεγάλων ποσοστήτων νερού από την Κάρλα για χρονικό διάστημα ενός 24ωρου».
Μόλις χθες σε απάντησή της η αρμόδια αντινομάρχης κ. Νατάσα Οικονόμου αναφέρει πως η διοχέτευση νερών από τη Κάρλα δεν είναι αρμοδιότητα της Νομαρχίας και το αίτημα πρέπει να υποβληθεί στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Μάλιστα η κ. Οικονόμου στο έγγραφό της επισημαίνει στην κ. Κολιού πως το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Μαγνησίας (ΚΕΠΠΕ) προτείνει λύσεις με έκθεσή του στις 13 Απριλίου και προτείνει στην ΔΕΥΑΜΒ να ακολουθήσει τις συγκεκριμένες οδηγίες.
Στην έκθεση του ΚΕΠΠΕ αναφέρεται λοιπόν ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας όχι μόνο υφίσταται, αλλά γίνεται συνεχώς εντονότερο λόγω της σταδιακής αύξησης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, της μη ροής των υδάτων του χειμάρρου κ.α.
Επισημαίνεται ότι ενόψει των θερινών μηνών και της επικείμενης κολυμβητικής περιόδου, καθώς και της έναρξης τουριστικής περιόδου, η μη επίλυση του εν λόγω προβλήματος θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης, με επιπτώσεις τόσο στο άμεσο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, κάτι για το οποίο οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες έχουν ήδη ξεσηκωθεί.
Να σημειωθεί ότι το ΚΕΠΠΕ στην πρότασή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρίχνει το βάρος στην ΔΕΥΑΜΒ και αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει «να προβεί άμεσα η ΔΕΥΑΜΒ στην λήψη των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων και ενεργειών για την αντιμετώπιση της προκληθείσας δυσοσμίας και ρύπανσης της περιοχής από τη διάθεση στο χείμαρρο Ξηριά το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου και να προβλεφθούν τα αναγκαία και μόνιμα μέτρα και μέσα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του χειμάρρου σε περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής διάθεσης ανεπεξέργαστων ή επεξεργασμένων λυμάτων από τις εγκαταστάσεις των ΕΕΛ».
Η έκθεση του ΚΕΠΠΕ κατατέθηκε την Δευτέρα 13 Απριλίου. Οι διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες της οδού Αθηνών και από περίοικους έγιναν χθες Τρίτη 14 Απριλίου και εφόσον η ΔΕΥΑΜΒ είχε παραλάβει τα απαντητικά έγγραφα της Νομαρχίας και την έκθεση του ΚΕΠΠΕ, αλλά ακόμα η κατάσταση στον Ξηριά φαίνεται ανεπίλυτη…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου