ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι απόγνωσης για την υποστελέχωση ~ Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας

καμπανάκι-απόγνωσης-για-την-υποστελέ-580535

«Αμεσα προσλήψεις γιατρών, πριν η λειτουργία του Νοσοκομείου γίνει επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους», προειδοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τον κίνδυνο που επισείει για τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου η υποστελέχωση των κλινικών επισημαίνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας, εκπέμποντας ουσιαστικά SOS για τα προβλήματα, που προκαλεί η έλλειψη γιατρών σε νευραλγικά τμήματα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ανοιχτή επιστολή, που έχει αποδέκτες τη διοίκηση και τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας και της 5ης ΥΠΕ, ζητούν να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στο Αχιλλοπούλειο, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η λειτουργία του Νοσοκομείου καθίσταται επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία η νέα διοίκηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας χρησιμοποιεί τόσο σκληρή γλώσσα κατά των προαναφερθέντων λειτουργών του ΕΣΥ. Tους κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς για εγκληματική αδιαφορία, ενώ ακόμη υπενθυμίζει πως έχει συμπληρωθεί ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που έκρουσε για πρώτη φορά καμπανάκι κινδύνου ζητώντας άμεσα προσλήψεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εισακουστεί.

Η ΕΙΝΚΥΜ ζητά συνολικά την πρόσληψη 30 νοσοκομειακών γιατρών, 15 για να καλυφτούν τα κενά στο Νοσοκομείο Βόλου και επιπλέον 15 για τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

«Αμεσος ο κίνδυνος για τη ζωή των συμπολιτών μας»

Ειδικότερα, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών σημειώνει: «Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην κάλυψη των προγραμμάτων 24ωρης κάλυψης διαφόρων Τμημάτων του Νοσοκομείου. Επίσης, να επισημάνουμε τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τους άμεσους κινδύνους, που μπορεί να προκύψουν για τη ζωή των συμπολιτών μας. Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών πριν η λειτουργία του Νοσοκομείου γίνει επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΚΥΜ, οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γιατροί συνταξιοδοτούνται, ενώ νέοι γιατροί μετακινούνται σε μόνιμες ή άλλες θέσεις σε άλλα Νοσοκομεία.

«Ετσι χάνουμε έναν νευροχειρουργό, μία παιδίατρο και ένα αν όχι δύο παθολόγους, μία νεφρολόγο κ.λπ., όλοι τους νέοι επιστήμονες. Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα τουλάχιστον 15 θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο και ακόμη 15 για τα Κέντρα Υγείας! Μέχρι την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, πρέπει να προκηρυχθούν και νέες θέσεις επικουρικών γιατρών», συνεχίζει η Ενωση θέτοντας προ των ευθυνών όλους τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας, που έχουν την ευθύνη για το Αχιλλοπούλειο και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

Αντιδράσεις και για τις εφημερίες

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών θέτει επίσης το ζήτημα των απλήρωτων εφημεριών, αναφέροντας: «Δεν φτάνει που αναγκαζόμαστε να εφημερεύουμε και να καλύπτουμε εξαντλητικά προγράμματα, κάποιοι από εμάς κάνοντας 10 ή ακόμη και 11 εφημερίες τον μήνα, τώρα μας λέτε ότι δεν θα τις πληρωθούμε όλες. Αυτό το δικαιολογείτε λέγοντας ότι ξεπερνούν το αυθαίρετο όριο του 9% για τις υπερβάλλουσες εφημερίες. Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει…», υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του υπουργείου και των άλλων εμπλεκομένων με το ΕΣΥ να στηρίξουν το προσωπικό, που εργάζεται με αυταπάρνηση, αψηφώντας τις όποιες δυσκολίες.

«Δεν είναι δυνατόν τα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας να σηκώνουν συνεχώς το βάρος της κάλυψης διαφόρων κλινικών του Νοσοκομείου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη δούμε και εκείνη τη στιγμή, που θα υπάρχουν νευραλγικά τμήματα, στα οποία θα εφημερεύει ένας ειδικευόμενος μόνος του, ενώ ο εξουθενωμένος πια ειδικός θα είναι στο σπίτι του σε εφημερία ετοιμότητας και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα είναι στο έλεος του Θεού, της τύχης τους και της εγκληματικής αδιαφορίας κάποιων. Οι ελλείψεις των κλινικών του Νοσοκομείου σάς είναι γνωστές, οι ελλείψεις των Κέντρων Υγείας επίσης. Τι περιμένετε; Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας μας. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, πριν να είναι αργά», καταλήγει ο θεσμικός εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου