ΤΟΠΙΚΑ

«Κεσάτια» το πρώτο τρίμηνο σε καταλύματα και εστίαση σε Μαγνησία και Σποράδες

κεσάτια-το-πρώτο-τρίμηνο-σε-καταλύμ-580533

Δραματική μείωση τζίρου, που αγγίζει το 80%, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε χερσαία και νησιωτική Μαγνησία

Γροθιά στο στομάχι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, με την μείωση να ξεπερνά το 83% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Κεσάτια, παράλληλα και στον κλάδο της εστίασης, με την αντίστοιχη μείωση να αγγίζει το 60% κατά μέσο όρο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δραματική η εικόνα που προκύπτει για την περιοχή, με τους επαγγελματίες να την χαρακτηρίζουν αναμενόμενη, λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονταν σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον κλάδο των καταλυμάτων, στην περιοχή της Μαγνησίας καταγράφεται μείωση κύκλου εργασιών σε ποσοστό 83,2%, με την περιοχή των Σποράδων να καταγράφει μείωση 27,8%.

Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών εστίασης, η μείωση του πρώτου τριμήνου του 2021 αγγίζει το 62,8% στη Μαγνησία και το 33,9% στις Σποράδες, αντίστοιχα.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας, επισημαίνει ότι «είναι αυτονόητη η μείωση, γιατί το συγκεκριμένο διάστημα ήταν όλα κλειστά. Σε επίπεδο Μαγνησίας ξεπεράσαμε αυτό το ποσοστό, δεδομένου ότι ήταν μηδενικά τα έσοδα για τον κλάδο μας. Πέρυσι μέχρι τις απόκριες δουλέψαμε, είχαμε κόσμο. Την Καθαρή Δευτέρα υπήρχε πολύ κίνηση για όλο τον κλάδο μας, ενώ φέτος ήταν όλα κλειστά».

Εμφανώς προβληματισμένος, ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «ο κλάδος μας ήταν φέτος στο μηδέν και συνεχίζει βέβαια. Είμαστε στο στάδιο της αναμονής, με πάρα πολύ μεγάλη αισιοδοξία, μήπως βελτιωθούμε. Κάνουμε όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας, έχουμε παροτρύνει τα μέλη μας να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς, για να νιώθουν ασφάλεια και αυτοί και οι πελάτες που θα έρχονται, τηρούνται τα πρωτόκολλα υγιεινής και ελπίζουμε από τον Ιούλιο να αρχίσουμε να κινούμαστε αξιοπρεπώς».

Μεταφέροντας την κατάσταση στον κλάδο της εστίασης, ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης στη Μαγνησία, υπογραμμίζει ότι «το αντίστοιχο περσινό διάστημα υπήρχε κινητικότητα, γιατί το πρώτο τρίμηνο δουλεύαμε. Πέρυσι είχαμε κλείσει 13 Μαρτίου. Το πρώτο τρίμηνο είχαμε δουλειά και πολύ δουλειά μάλιστα». Με τα καταστήματα που διαθέτουν εξωτερικά τραπέζια να λειτουργούν, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι «τα κλειστά μαγαζιά με εσωτερικούς χώρους, έχουν να ανοίξουν από πέρυσι το Μάρτιο. Αρα περιμένουμε από την κυβέρνηση κάποια μέτρα στήριξης, για την επιβίωση των επαγγελματιών που εντάσσονται στην συγκεκριμένη κατηγορία».

Επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης αναπτύσσει ο Μιχάλης Καλογιάννης, αντιδήμαρχος Αλοννήσου, επισημαίνοντας ότι «είναι αναμενόμενη η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών, καθώς ήταν όλα κλειστά το συγκεκριμένο διάστημα». Ο ίδιος προσδοκά, ωστόσο, ότι «θα εξελιχθεί καλύτερα από πέρυσι η σεζόν». Με τις επιχειρήσεις του νησιού να επαναλειτουργούν σταδιακά και το κλίμα αβεβαιότητας από το εξωτερικό να διατηρείται, ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι «εάν αρχίσει, τελικά, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, θα τονωθεί η κίνηση από τη Βόρεια Ελλάδα και θα κινηθούμε λίγο καλύτερα από πέρυσι, με δεδομένο ότι και τον Σεπτέμβριο υπάρχει ενδιαφέρον για τουρισμό».

Προβληματισμένος εμφανίζεται, παράλληλα, ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, επισημαίνοντας ότι: «Ηταν μια δύσκολη περίοδος και περιμέναμε να μας ανοίξουν για να δουλέψουμε, έστω και το τελευταίο τριήμερο του Μαΐου. Είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα της έρευνας κι εμείς το έχουμε δει στην πράξη. Δυστυχώς ισχύει η μεγάλη μείωση που καταγράφεται και αισιοδοξούμε, περιμένουμε το καλοκαίρι να δουλέψουμε το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος. Μέχρι στιγμής λαμβάνουμε κάποιες κρατήσεις, αλλά περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεζόν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου