ΤΟΠΙΚΑ

Αφετηρία νέων αγώνων

αφετηρία-νέων-αγώνων-851206

Με δύο ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά με αιτήματα που δεν έχουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους, θα τιμήσουν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα.
Η πλειοψηφία του ΕΚΒ και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας θα τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στην Πλατεία Ελευθερίας στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στις 9 το πρωί.
Το Πανεργατικό Μέτωπο Μαγνησίας έχει προγραμματίσει την απεργιακή του συγκέντρωση στην Πλατεία του Δημαρχείου Βόλου στις 9.30 το πρωί.
Μετά τις ομιλίες τα συνδικάτα και από τις δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Γκλαβάνη, τόπο θυσίας των καπνεργατών του 1936.
Για τα επίκαιρα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς εξέδωσαν ανακοινώσεις το ΕΚΒ και η ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικές παρατάξεις και κοινωνικοί φορείς.

Δεν θα
υποχωρήσουμε…

Το ΕΚΒ στην διακήρυξή του κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί την οικονομική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, απαιτεί να μπει φρένο στις απολύσεις και ζητά την ενίσχυση της απασχόλησης στη Μαγνησία με τη συνέχιση και αποπεράτωση των μεγάλων έργων αλλά και τη δρομολόγηση των έργων που εντάσσονται στους Μεσογειακούς Αγώνες.
“Οι εργαζόμενοι απαιτούμε πολιτικές που θα βελτιώνουν τις θέσεις μας. Πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα και δεν θα φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων , των συνταξιούχων και των κοινωνικά ασθενέστερων, τα βάρη της οικονομικής κρίσης που δημιούργησαν άλλοι, επισημαίνεται στην διακήρυξη.
Η φετινή Πρωτομαγιά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι τη ληστρική και άπληστη πολιτική ολόκληρου του πολιτικού – οικονομικού συστήματος που άλλοι εφήρμοσαν, δεν θα ανεχτούν να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και επιτέλους να φτάσουν τα χρήματα που δόθηκαν στις Τράπεζες σε αυτούς που είναι τα πραγματικά θύματα της κρίσης.
Προειδοποιούμε τους βιομηχάνους και τους εργοδότες να σταματήσουν τις απολύσεις και να ανακαλέσουν όλες όσες έγιναν με πρόσχημα την κρίση”.
“Η Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας” αναφέρει το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ και συνεχίζει: “Σήμερα που κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το μεγάλο κεφάλαιο επιτίθεται λυσσαλέα στην εργατική τάξη, αφαιρώντας κεκτημένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ο αγώνας των εργαζομένων γίνεται για κατάργηση της μερικής απασχόλησης, κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, εξασφάλιση της σωτηρίας των ταμείων κ.α.
Κάλεσμα να συμμετέχουν στην σημερινή 24ωρη απεργία και την συγκέντρωση του ΕΚΒ στην Πλατεία Ελευθερίας απευθύνει με ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Μαγνησίας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων του Νομού Μαγνησίας που αναφέρει ότι πρέπει τα συνδικάτα να βροντοφωνάξουν ΝΑΙ στην ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, την συναδέλφωση των λαών, αλλά και να αντιδράσουν στην ανεργία και τις απολύσεις.
“Αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει να ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα
με την ανοχή και διευκόλυνση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εργατική αυθαιρεσία, που με την κάλυψη TOU ΣΕΒ αλλά και με τις κυβερνητικές παροτρύνσεις εφαρμόζει μισή δουλειά – μισός μισθός -μισή ζωή.
Παλεύουμε για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα είναι ισχυρό, γιατί θα είναι ασυμβίβαστο, ενωμένο, αυτόνομο από κυβέρνησεις εργοδοσία και κόμματα. Γι αυτό αποκρούουμε και τις
συμβιβαστικές πολιτικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) αλλά και την διασπαστική πρακτική του ΠΑΜΕ.
Ανακοίνωση εξάλλου με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το παρών στην συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

ΤΟ ΠΑΜΕ

Aυξάνονται επισημαίνεται στη διακήρυξη του ΠΑΜΕ Μαγνησίας- οι στρατιές των εξαθλιωμένων, των φτωχών, των ανέργων, των ανασφάλιστων. Το δικαίωμα σε ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας, στην ανάπαυση, στον πολιτισμό, γίνεται αντικείμενο αγοραπωλησίας και Γολγοθάς για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Οι εργαζόμενοι παράγουν όλο και περισσότερα, όλο και περισσότερο πλούτο και η ζωή τους χειροτερεύει, απολαμβάνουν όλο και λιγότερα. Τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο έχουν τόσο πολύ γιγαντωθεί, που μπροστά στο κέρδος τσαλαπατούν ζωές, ισοπεδώνουν δικαιώματα. Επιζητούν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.”
Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι αυτή η τακτική “είναι η αιτία της κρίσης που εναγωνίως προσπαθούν να κρύψουν όλοι οι οικονομικοί υποστηρικτές του καπιταλισμού, που παρουσιάζουν την κρίση ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών και καταγγέλει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ για εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και ότι στήριξαν πλουσιοπάροχα αυτές τις πολιτικές και τις ανατροπές σε όλα τα βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.”

Η Ν.Ε του ΚΚΕ Μαγνησίας που θα δώσει το παρών στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και γενικότερα τους πολίτες να ξεπεράσουν αποφασιστικά ταλαντεύσεις και διλήμματα, να αποκρούσουν με την πάλη τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας και να γυρίσουν την πλάτη στις αποπροσανατολιστικές σειρήνες των εταίρων του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, επισημαίνει η Νομαρχιακή Οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση, για να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια! Και μας ανήκουν πολλά, όλα αυτά που παράγουμε, αυτά που οικειοποιούνται μια χούφτα πλουτοκράτες.
Οι εργαζόμενοι μπορούν δίχως αυτούς! Αυτοί δεν μπορούν ούτε στιγμή δίχως την εργατική τάξη !”

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας εξάλλου αναφέρει στην ανακοίνωσή του: ”Οι πολιτικές που συναποφασίζονται στην Ε.Ε. και εφαρμόζονται από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας καταργούν εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση στις πολιτικές που μας γυρίζουν πίσω σε συνθήκες εργασίας του περασμένου αιώνα, για τις οποίες οι εργάτες και οι εργάτριες την Πρωτομαγιά του 1886 έδωσαν τη ζωή τους. Την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν εκείνοι που τη δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες.
Η μαζική γυναικεία συμμετοχή στον εορτασμό της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς στην απεργία, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες μπορεί να γίνεί ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης σε όλους αυτούς που αυγατίζσυν τα κέρδη τους και με τη διπλή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης των γυναικών.”

Τέλος το Ενωτικό Πανελλήνιο Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος επισημαίνει ότι “η Πρωτομαγιά των εργατών και η Πρωτομαγιά των αγροτών στο Κιλελέρ συμβολίζουν το ξύπνημα του κοιμισμένου θηρίου που λέγεται αγροτιά και εργατιά. Να γιατί οι σημερινοί εργάτες και αγρότες πρέπει να καθοδηγούνται από την Ουσία και τη σφαγή των αγωνιστών εργατών και αγροτών και να γιατί στρέφονται με ευγνωμοσύνη τις σκέψεις στους ήρωες και αθάνατους νεκρούς εργάτες του Σικάγου το 1886.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου