ΤΟΠΙΚΑ

Στη Δανία μαθητές του ΓΕΛ Αγριάς

στη-δανία-μαθητές-του-γελ-αγριάς-58005

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus

Στην Κοπεγχάγη στη Δανία ταξίδεψαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Αγριάς, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus «Τα μαθηματικά τριγύρω μας». Πρόκειται για τους μαθητές Γεώργιο Αγορίτση από τη β’ τάξη, Αθηνά Κούκιου και Μαρία Βλάχου από την α’ τάξη και τους συνοδούς καθηγητές τους, Αναστασία Κουμούτση χημικό και Γεώργιο Καμπλιώνη καθηγητή θρησκευτικών.

Οι υπόλοιπες, εκτός της Ελλάδας χώρες, που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, είναι οι εξής: Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής: τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2016-2017.

Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι η αύξηση των κινήτρων των μαθητών σχετικά με την ενασχόληση και μελέτη των μαθηματικών, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Ο κυριότερος ωστόσο στόχος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του προγράμματος, είναι να αναδείξει τη διασύνδεση των μαθηματικών με άλλα αντικείμενα όπως τις επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία), τις τέχνες, τη μουσική, τη γεωγραφία, την πληροφορική, το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου και διήρκησε ως τις 18 Μαρτίου 2016.Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του ενταγμένου στο πρόγραμμα, προτύπου στον τομέα του περιβάλλοντος, σχολείου της Δανίας «Borupgaard Gymnasium». Μαθητές και καθηγητές παρακολουθούσαν, σε καθημερινή βάση μαθήματα σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, όπως το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου», τη «Διαχείριση των αποθεμάτων νερού στον πλανήτη» και τις «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αφού το θέμα της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν η εφαρμογή των μαθηματικών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «DHI», μίας συμβουλευτικής εταιρίας που εξειδικεύεται στην έρευνα στον τομέα του νερού και του υδάτινου περιβάλλοντος. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν ορισμένα προγράμματα που εκπονούνται στην συγκεκριμένη εταιρία, όπως για παράδειγμα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ακτές και τη θάλασσα, τις κλιματικές αλλαγές, καθώς επίσης και τα οικοσυστήματα.

Επιπλέον, επισκέφτηκαν το Πολυτεχνείο της Δανίας, το οποίο αναδεικνύει την έρευνα σε τομείς που αφορούν τις τεχνολογικές και φυσικές επιστήμες , ειδικότερα αυτές που επικεντρώνονται στη χρησιμότητα στην κοινωνία, στην εργασία και στη βιωσιμότητα. Επιστήμονες παρουσίασαν στους επισκέπτες τις ερευνητικές ομάδες εργασίας τους και τα πειράματα που διεξάγονται.

Εντυπωσιάστηκαν από την επιβλητικότητα του «Κάστρου Κρόνμποργκ», χαρακτηριζόμενο από την «Unesco» ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τους Δανούς. Το συγκεκριμένο κάστρο έπαιξε ρόλο-κλειδί στην ιστορία της Βόρειας Ευρώπης από το 16ο έως το 18ο αιώνα, αφού αποτελεί σύνορο μεταξύ της Βαλτικής και Βόρειας θάλασσας. Η κατασκευή του αναγεννησιακού ρυθμού κάστρου ολοκληρώθηκε το 1585, παραμένει άθικτο ως σήμερα και έχει μείνει γνωστό γιατί ο Σαίξπηρ τοποθέτησε εκεί, στο «Κάστρο της Ελσινόρης», τα γεγονότα της τραγωδίας του «Άμλετ».

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης στην Κοπεγχάγη, τη μαγευτική πόλη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με το όμορφο λιμάνι που περιβάλλεται από γραφικά αρχοντικά, ανάμεσα στα δεκάδες κανάλια της και προσεγμένους λιθόστρωτους δρόμους και πολλά πάρκα, οι Έλληνες συμμετέχοντες εκτίμησαν τη διάκριση της πόλης σαν μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις, διάσημη για την ποδηλατική κουλτούρα της. Δικαίως θεωρείται ως μία από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη, σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και τόπος ανάπτυξης της επιστήμης, των τεχνολογιών και της πληροφορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου