ΤΟΠΙΚΑ

Θλιβερή εξαίρεση ο Νομός Μαγνησίας στις ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων

θλιβερή-εξαίρεση-ο-νομός-μαγνησίας-στ-851206

Διαφημίστηκαν και παρουσιάσθηκαν ως η μεγάλη παρέμβαση για την ανακούφιση των επαγγελματιών, για την τόνωση της αγοράς προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση και ως η φροντίδα της κυβέρνησης και της πολιτείας προς τους μικρομεσαίους. Μόνο που, όπως φαίνεται, τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για όλους.
Τουλάχιστον όχι για τη Μαγνησία, που μένει εκτός των περιοχών ισχύος των μέτρων στήριξης και ευνοϊκών ρυθμίσεων για δυσβάστακτα τραπεζικά δάνεια, που ευνοούν εκατοντάδες επαγγελματίες.
Πρόκειται για τις ρυθμίσεις παλαιών τραπεζικών δανείων με εγγύηση Δημοσίου, ώστε να δεχθούν οι Τράπεζες να αναλάβουν το βάρος των νέων δανείων.
Η εγγύηση του Δημοσίου προς τις Τράπεζες αφορά στη ρύθμιση οφειλών που προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν σε βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου, που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν μόνο στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Δήμους Ενιππέα, Ναρθακίου, Πολυδάμαντα και Φαρσάλων του Νομού Λάρισας, στους Νομούς Γρεβενών και Πιερίας, καθώς και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στον “ύπνο” πιάστηκε ως φαίνεται το Επιμελητήριο Μαγνησίας, αγνοώντας προφανώς ότι η κυβέρνηση μετά από αίτημα Επιμελητηρίων προχωρά σε ρύθμιση, παρέχοντας εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών που προέρχονται από δάνεια, αφού ήδη η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα, που πολιτεύεται στα Τρίκαλα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ουσιαστικά θα αποτελέσουν ένα νέο δάνειο δεκαετούς διάρκειας με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% και με περίοδο χάριτος δύο ετών. Η πρώτη δόση θα είναι καταβλητέα την 31-12-2010 και η τελευταία την 30-6-2019. Το υπόλοιπο των οφειλών θα αποτελέσει ένα νέο δάνειο, με δεκαετή διάρκεια, που θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με πρώτη δόση στις 31/12/2010 και τελευταία στις 30/06/2019. Οι τόκοι μάλιστα της περιόδου χάριτος κεφαλαιοποιούνται στις 30/06/2010.
Πέρα από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, πρέπει υποχρεωτικά να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν σε ετήσια βάση κατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας και όλες τις τυχόν μεταβολές της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επιπλέον, με την ίδια απόφαση παρέχεται η δυνατότητα για σύναψη νέων κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω δάνεια είναι 10ετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος, εξοφλούμενα σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος έως 31/12/2010. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30/06/2011 και η τελευταία την 30/06/2016. Να σημειωθεί ότι οι τόκοι της περιόδου χάριτος βαρύνουν τις επιχειρήσεις.
Βέβαιο είναι ότι οι τοπικές επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που παρέχουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Αποκλεισμός της Μαγνησίας

Το γεγονός ότι η Μαγνησία εξαιρέθηκε από μία τέτοια ευνοική ρύθμιση
έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των επαγγελματιών.
“Με ποια κριτήρια αποκλείστηκε η Μαγνησία;” αναρωτιούνται οι περισσότεροι, που αποδίδουν ευθύνες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, το οποίο θα έπρεπε -όπως τονίζουν- να κινηθεί υποβάλλοντας σχετικό αίτημα από τη στιγμή που υπήρξε η σχετική πολιτική βούληση από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
“Η αγορά βογκάει, βάζουμε υποθήκη ό,τι έχουμε και δεν έχουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ρευστότητα σημειώνουν οι επαγγελματίες, δεν είναι δυνατόν να μας πιάνουν στον ύπνο και να ευνοούνται μόνο ορισμένες επιχειρήσεις από την υπόλοιπη Θεσσαλία και να αγνοείται η Μαγνησία”.
Ερωτηθείς πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας σχετικά με την επιλογή των νομών όπου δίνονται οι εγγυήσεις, απάντησε ότι η στήριξη παρέχεται κατόπιν αιτημάτων Επιμελητηρίων και Συνδέσμων Βιομηχάνων και αφού αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και έρχεται, όπως επισήμανε ο ίδιος, αφενός να ικανοποιήσει τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων, αφετέρου να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας, βοηθώντας ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την οικονομική δυσπραγία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου