ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Πειραματικής Αλιείας στον Παγασητικό

ολοκληρώθηκε-το-πρόγραμμα-πειραματι-579696

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες Τρίτη η δράση του Προγράμματος Πειραματικής Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η πειραματική αλιεία αποτελεί ένα σημαντικό και αναπόσπαστο εργαλείο της αλιευτικής έρευνας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων χρονοσειρών αλιευτικών δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει είδη θαλάσσιων οργανισμών, όπως και τις ποσότητες τους, ώστε να γνωστοποιηθεί ως ένα βαθμό αφενός το μέγεθος των αποθεμάτων στην περιοχή αυτή και αφετέρου η οικονομική βιωσιμότητα της εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

Το Πρόγραμμα Πειραματικής Αλιείας πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 24-25 Μαΐου εντός του Παγασητικού Κόλπου με τη συνδρομή αδειοδοτημένου αλιευτικού σκάφους τύπου Μηχανότρατα που μίσθωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας συμμετείχε η επιστημονική ομάδας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, με επικεφαλής τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος κ. Δημήτριο Βαφείδη και την κα Νίκη Ματζαφλέρη, ιχθυολόγο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ενώ συμμετείχαν οι καθηγητές Κλαουδάτος Δημήτρης, Νεοφύτου Νίκος και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αλέξιος Λόλας.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο αλλά και με όλες τις νόμιμες διατάξεις σε τρεις σταθμούς αλιείας. Τα ευρήματα μετά τη περισυλλογή μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τα αλιεύματα που δε χρησιμοποιήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς διανεμήθηκαν αυθημερόν στα Ιδρύματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε σχετικά: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με τη συμβολή μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα της Πειραματικής Αλιείας, μετά από παύση επτά ετών, προκειμένου να συλλεχθούν πολύτιμα δεδομένα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών πεδίων. Συμμετέχοντας ενεργά στη δράση, είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω από κοντά την εφαρμογή και υλοποίηση του Προγράμματος για την έρευνα στον Παγασητικό Κόλπο και τη μελέτη των αλιευτικών δεδομένων, με κύριο γνώμονα τη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου