ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

ξεκίνησαν-οι-αιτήσεις-851206

Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την πρόσληψη περίπου 60.000 επιδοτούμενων ανέργων.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά στην πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων, σε θέσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση, για όσο χρόνο διαρκεί η τακτική επιδότηση τους λόγω ανεργίας. Με το πρόγραμμα αυτό μπορούν να καλυφθούν και εποχικές ανάγκες των εργοδοτικών επιχειρήσεων και φορέων.

Οι προϋποθέσεις ένταξης
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι οι κάτωθι:
* Για τον εργοδότη:
Για να ενταχθεί μία επιχείρηση ή φορέας, του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να παρουσιάζει μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο εξάμηνο πριν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής. Επίσης, οι εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεσμεύονται να μην προβούν σε μείωση του προϋπάρχοντος προσωπικού τους, χωρίς σπουδαίο λόγο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Επίσης, δεν είναι δυνατή η υπαγωγή επιχείρησης και φορέα στο πρόγραμμα για επιδοτούμενο άνεργο τον οποίο είχε απασχολήσει το προηγούμενο εξάμηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
* Για τον άνεργο που προσλαμβάνεται:
Για να ενταχθεί ένας άνεργος στο πρόγραμμα θα πρέπει:
– Να έχει εγκριθεί η τακτική επιδότησή του λόγω ανεργίας.
– Να έχει ακολουθήσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους επιδοτούμενους ανέργους που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του εργοδότη, έχουν τη μεγαλύτερη απομένουσα διάρκεια επιδότησης.

Διάρκεια και ύψος επιχορήγησης
Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι ίση με το χρονικό διάστημα που θα απασχοληθεί ο επιδοτούμενος άνεργος στην επιχείρηση ή το φορέα. Δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο της διάρκειας της επιδότησης που έχει εγκριθεί για τον συγκεκριμένο άνεργο.

Το μηνιαίο ποσό της επιχορήγησης για πλήρη απασχόληση, 25 ημερών το μήνα, είναι ίσο με το μηνιαίο ποσό του βασικού επιδόματος ανεργίας (454,25 ευρώ). Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Στην επιχείρηση καταβάλλονται επίσης ως επιχορήγηση και τα ποσά που έχουν εγκριθεί για δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, εφόσον αυτά καταβληθούν στον απασχολούμενο που προσλαμβάνεται μέσω του προγράμματος.

Η επιχορήγηση θα καταβάλλεται κανονικά σε περίπτωση δικαιολογημένης -λόγω ασθένειας η οποία θα αποδεικνύεται από δικαιολογητικά δημόσιου φορέα – απουσίας του προσληφθέντος επιδοτούμενου ανέργου, που δεν υπερβαίνει τις πέντε ημέρες.

Σε περίπτωση που απολυθεί ο επιχορηγούμενος πριν από τη λήξη της χρονικής διάρκειας επιδότησής του λόγω ανεργίας, τότε θα έχει τη δυνατότητα να λάβει το επίδομα ανεργίας για το υπόλοιπο διάστημα, εφόσον δεν επανατοποθετηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα ή δεν προσληφθεί από άλλη επιχείρηση και φορέα.

Διαδικασία υπαγωγής
Η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα γίνεται ηλεκτρονικά στον δικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr. Στην περίπτωση που η επιχείρηση και ο φορέας δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του ΚΠΑ ή ΚΠΑ 2 του Οργανισμού ή μέσω των ΚΕΠ (Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών).

Καταβολή επιχορήγησης
Έντυπη κατάσταση που θα περιλαμβάνει:
– το ονοματεπώνυμο των προσληφθέντων βάσει του προγράμματος,
– τις ειδικότητες,
– την ημερομηνία πρόσληψης,
– το συνολικό ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης,
– το συνολικό ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ανά μήνα ο εργαζόμενος και σε στήλη υπεύθυνης δήλωσης, τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών, ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.
Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται:
– Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού
– Η διατήρηση του απασχολούμενου προσωπικού
– Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και
Βεβαίωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, όπου απαιτείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου