ΤΟΠΙΚΑ

Δεν μπορώ να κάνω τίποτα…

δεν-μπορώ-να-κάνω-τίποτα-578415

Με ψήφους 22 -18 η δημοτική πλειοψηφία ενέκρινε χθες βράδυ κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών και διέγραψε οφειλές του Δήμου προς ιδιώτες συνολικού ύψους 175.000 ευρώ που χρονολογούνται από τις αρχές του 1999 μέχρι και τα τέλη του 2007. Πρόκειται για 250 συνολικά τιμολόγια πολλά από τα οποία είναι μικρής οικονομικής τάξης, ωστόσο αρκετά από αυτά υπερβαίνουν τα χίλια ευρώ, ενώ μερικά φτάνουν μέχρι και τα 3.300 ευρώ.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Ξηρακιάς εισηγούμενος το θέμα είπε ότι τα τιμολόγια αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν από το Δήμο ακόμη και αν ίδιος επιθυμεί το αντίθετο, καθώς κάτι τέτοιο, όπως πρόσθεσε, αντίκειται στο γράμμα του νόμου που προβλέπει ότι μετά από πέντε χρόνια προβλέπεται παραγραφή των χρεών του Δήμου προς τους ιδιώτες. Δεν τα εγκρίνει ο Επίτροπος, είπε ο κ. Ξηρακιάς.

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των παρατάξεων της μειοψηφίας οι οποίες ρώτησαν τον Αντιδήμαρχο Ηλία Ξηρακιά αν ο Δήμος ειδοποίησε τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες που είχαν εκδόσει τιμολόγια, είτε στον πρώην Δήμο Βόλου, είτε στους πρώην Δήμους που από 1.1. 2011 συγκρότησαν το νέο ενιαίο Δήμο Βόλου. Όχι, είπε ο κ. Ξηρακιάς, γιατί έχει παρέλθει η πενταετία ακόμη και για τα τιμολόγια που έληξαν στις 31.12. 2007. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο αν τα τιμολόγια για τα οποία πλησιάζει ο χρόνος της παραγραφής τους είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να τα αναρτά ικανό διάστημα πριν την παρέλευση της πενταετίας στο «Διαύγεια», όπως υποστηρίζεται από νομικούς της πόλης. Ο κ. Ξηρακιάς σε ερώτηση που του έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, είπε ότι σε μία εποχή κρίσης οι επαγγελματίες θα έπρεπε να είναι πιο επιμελείς για την είσπραξη των οφειλών τους. Ακόμη ο κ. Ξηρακιάς ρωτήθηκε αν υπάρχει από το Δήμο αυτό που προβλέπεται από το μνημόνιο, ότι δηλαδή μέχρι 31.12. 2013 θα πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιούργησε ο Δήμος μέχρι τις 30.6. 2012. Όπως είπε ο κ. Ξηρακιάς μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί 3.600.000 προς όλους τους προμηθευτές, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πληρωθεί ακόμη ένα ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ, που είναι, όπως είπε, χρήματα που αφορούν απαλλοτριώσεις και για τις οποίες έχουν εκδοθεί ήδη δικαστικές αποφάσεις. Για τις απαλλοτριώσεις οι υποχρεώσεις του ενιαίου Δήμου Βόλου, είπε ο κ. Ξηρακιάς, είναι κατά προσέγγιση 8.000.000 ευρώ από τα οποία τα 4.000.000 ευρώ αφορούν την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης της Αγριάς.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου