ΤΟΠΙΚΑ

Η παράμετρος Οικολόγοι Πράσινοι

η-παράμετρος-οικολόγοι-πράσινοι-851206

Είναι επόμενο όλη η πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών να κινείται σε ρυθμούς Ευρωεκλογών, από τη στιγμή που σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα φανεί κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μεγάλη αποχή και αδιαφορία της κοινής γνώμης για το τι διακυβεύεται από τα αποτελέσματα της κάλπης στις 7 Ιουνίου, καθώς και από την άνοδο των Οικολόγων Πράσινων.
Καθένα από αυτά έχει τη δική του αξία, καθώς η μεγάλη αποχή θα καθορίσει τα ποσοστά των κομμάτων, ενώ από την άλλη η άνοδος των Οικολόγων Πράσινων θα καθορίσει κατά πόσον μπορεί η επόμενη Ελληνική Βουλή να είναι εξακομματική, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Αν αποτυπωθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τότε είναι φανερό ότι η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών θα είναι μία διαφορετική μέρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ποιο θα είναι αυτό; Ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Κανένα δεν θα έχει εκείνο το… ρεύμα νίκης που θα το οδηγεί με βεβαιότητα και στην πολυπόθητη κυβερνητική αυτοδυναμία και από την άλλη ένα νέο κόμμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι, που το ενδεχόμενο επανάληψης των ποσοστών τους και στις εθνικές εκλογές θα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας τους με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Κυριακάτικα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι είναι πολύ πιθανόν οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν περί τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν το άνοιγμα της Βουλής, ως μία προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μη συρθεί εκ νέου από την οριακή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών και από την πιθανή παραπομπή στην Εθνική Αντιπροσωπεία υποθέσεων που αφορούν στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα.
Γιατί καταγράφονται όλα τα παραπάνω; Για τον απλούστατο λόγο ότι υπό προϋποθέσεις μπορούμε από το ερχόμενο φθινόπωρο να γίνουμε μάρτυρες αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων ή διεργασιών, που μετά από πολλά χρόνια θα οδηγήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Εκεί ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας; Θα συνεργαστεί το πρώτο με μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, που προς το παρόν δεν φαίνονται να ενθουσιάζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ που μέχρι πρότινος τον χαρακτήριζε ακραίο κόμμα; Ή τέλος και οι δύο με προθυμία θα συνεργαστούν με τους Οικολόγους Πράσινους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη κυβερνητική αυτοδυναμία; Ή θα οδηγηθούμε σε μία προσπάθεια μέγιστης εθνικής συναίνεσης με τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων
Όπως και να ’χει, το βέβαιο είναι ότι την επόμενη των Ευρωεκλογών θα φανεί, ενδεχομένως, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, πώς θα διαγραφούν οι εσωτερικές εξελίξεις από το ερχόμενο φθινόπωρο. Με την έννοια αυτή η ψήφος στις Ευρωεκλογές έχει μεγαλύτερη σημασία από την αδιαφορία που φαίνεται να επιδεικνύουν μέχρι σήμερα πολλοί από τους πολίτες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου