ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίφθηκε η προσφυγή 11 δημοτικών συμβούλων

απορρίφθηκε-η-προσφυγή-11-δημοτικών-συμ-577953

Για την κατεδάφιση σπιτιού με αμίαντο από το Δήμο, σε περιοχή στη Ν. Ιωνία

Απορρίφθηκε η προσφυγή που είχαν καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο 11 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου, με αφορμή κατεδάφιση σπιτιού με αμίαντο στη Ν. Ιωνία. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν δέχθηκε τους λόγους της προσφυγής και την απέρριψε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης, δεν προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων ή της δημόσιας υγείας εξαιτίας της αποξήλωσης του αμιάντου. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία συσκεύασε, απομάκρυνε και μετέφερε σε αδειοδοτημένη αποθήκη στην Αθήνα τα αμιαντούχα υλικά και τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιήθηκαν (μάσκες, φόρμες κ.λπ.) για την εκτέλεση των εργασιών αφαίρεσης του ελενίτ. Επιπλέον, οι πλάκες αφαιρέθηκαν ολόκληρες, χωρίς να τρυπηθούν ή να θρυμματιστούν, και συσκευάστηκαν σε ειδικούς σάκους. Έγινε προετοιμασία και σήμανση του χώρου τις ημέρες πριν την εκτέλεση των εργασιών, ενώ πλέον της διαβροχής των υλικών, επιλέχθηκε ημέρα εκτέλεσης των εργασιών που έβρεχε και εκμηδενίστηκε ο κίνδυνος διαρροής σκόνης αμιάντου.

Στην προσφυγή τους, οι 11 επικαλούνταν διαγωνισμό εν ισχύ για τη μίσθωση μηχανημάτων ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε, προκειμένου να ανατεθεί η εργασία σε συγγενή αντιδημάρχου. Στην απόφασή της, η Αποκεντρωμένη αποφαίνεται ότι η κατεδάφιση οικείας αμιάντου φέρεται «να συνιστά εξειδικευμένη εργασία και δύναται να ανατεθεί με αυτοτελή πράξη ανάθεσης».

Τέλος «νόμω αβάσιμος» κρίθηκε και η συγγένεια του εργολήπτη με αντιδήμαρχο.

Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

Από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η λεπτομερώς και με εμπεριστατωμένο τρόπο αιτιολογημένη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, με την οποία άλλη μια προσφυγή των γραφικών εκπροσώπων των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου απορρίφθηκε, αυτή τη φορά εκείνη που αφορά την απομάκρυνση λυόμενου – παράγκας από αμίαντο στη Νέα Ιωνία, αποτελεί ένα νέο κόλαφο σε εκείνες τις δυνάμεις της διαπλοκής που συνεχίζουν να υπονομεύουν και να συκοφαντούν το έργο της Δημοτικής Αρχής.

Ασφαλώς και δεν περιμένουμε να ντραπούν, έστω και λίγο, με την εξέλιξη αυτή, καθώς αυτό θα προϋπέθετε την ύπαρξη, από μέρους τους, μιας μίνιμουμ ευαισθησίας και υπευθυνότητας έναντι της πόλης και των πολιτών. Τους καλούμε ωστόσο να προσφύγουν τώρα στην Επιτροπή του άρθρου 152 και αν δεν «δικαιωθούν» κι εκεί και στον Άρειο Πάγο, μήπως και βρει κάποιο νόημα η μίζερη παρουσία τους.

Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας και δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά: Την κρίση και την αξιολόγηση των πολιτών και μόνο σεβόμαστε και υπολογίζουμε και φυσικά όχι αυτούς, τους καταστροφείς της πόλης και τους κατά καιρούς ευκαιριακούς «συμμάχους» τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου