ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια διάκριση Βολιώτη ερευνητή

παγκόσμια-διάκριση-βολιώτη-ερευνητή-577355

Αρθρο του Δημήτρη Τσιώτα δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, του περιοδικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας

Παγκόσμια διάκριση συνιστά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Βολιώτη ερευνητή Δημήτρη Τσιώτα η δημοσίευση ερευνητικού του άρθρου στα Πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ενός επιστημονικού περιοδικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας έρευνας. Ο 40χρονος Βολιώτης μηχανικός αεροπορικών εγκαταστάσεων στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και διδάκτωρ του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συγκεκριμένη δημοσίευσή του «πέταξε» στα ύψη της παγκόσμιας ερευνητικής δραστηριότητας και συγκαταλέγεται στην «αφρόκρεμα» των επιστημόνων που έχουν καταφέρει να δουν δημοσιευμένο άρθρο τους σε ένα περιοδικό, στο οποίο μόλις το 14% των επιστημονικών – ερευνητικών άρθρων παγκοσμίως συμπεριλαμβάνεται στις σελίδες του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η συγκεκριμένη επιτυχία δεν αποτελεί μόνο προσωπική καταξίωση για τον μηχανικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποτελεί διάκριση για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που μέσα από το έμψυχο δυναμικό τουκαταφέρνει να διακρίνεται επιστημονικά στο παγκόσμιο στερέωμα. Μάλιστα η δημοσίευση του άρθρου έχει γίνει αποδεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια από την ακαδημαϊκή οικογένεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η μόνιμη εργασία μου ως μηχανικού στην 110 Π.Μ. μου επιτρέπει να ασκώ και ακαδημαϊκή δράση. Υπάρχουν όμως πολλοί Ελληνες επιστήμονες που ακόμη και χωρίς χρηματοδότηση που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή έρευνας, με όπλο τους την αγάπη, το μεράκι και την άριστη κατάρτισή τους κάνουν με τις δημοσιεύσεις τους τα Πανεπιστήμιά μας ανταγωνιστικά», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο Δημήτρης Τσιώτας είναι διδάκτωρ Χωροταξίας από το 2016 οπότε και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με τίτλο «Μοντελοποίηση διαπεριφερειακών συστημάτων μεταφορών με χρήση ανάλυσης σύνθετων δικτύων και στατιστικής μηχανικής». Η συνεισφορά του στον ακαδημαϊκό χώρο αφορά στο «πάντρεμα» των μαθηματικών, της οικονομικής γεωγραφίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Με αφορμή το διδακτορικό του, το οποίο επέβλεψε ο καθηγητής πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος Σεραφείμ Πολύζος, ένας άνθρωπος που αποτελεί έμπνευση για τον 40χρονο σήμερα Βολιώτη, όπως λέει ο ίδιος, ο Δημήτρης Τσιώτας έστειλε το ερευνητικό του άρθρο – με τίτλο «Ανίχνευση διαφορετικών τοπολογιών που ενυπάρχουν στα δίκτυα άνευ κλίμακας με την ίδια κατανομή βαθμού» – προς δημοσίευση στοχεύοντας ψηλά, στα Πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National AcademyofSciences- PNAS).

Το PNAS αποτελεί το επιστημονικό περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ το οποίο δημοσιεύει από το έτος ίδρυσής του, το 1914, έρευνα αιχμής, επιστημονικές ειδήσεις, σχόλια, οπτικές, επισκοπήσεις καθώς και ακαδημαϊκά άρθρα και δράσεις της NAS.

Διάκριση ανάμεσα σε 23.000 άρθρα

Η θεματολογία του PNAS είναι διεπιστημονική καλύπτοντας ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων από τις βιολογικές, τις φυσικές και τις κοινωνικές επιστήμες και τυγχάνει παγκόσμιας αποδοχής. Επιδίωξη του PNAS αποτελεί η δημοσίευση έρευνας υψηλού επιπέδου, η οποία υποβάλλεται σε αυστηρή διαδικασία κρίσης (peer-review) και αποδοχής από μέλος της NAS προ της δημοσίευσης.

Από την ίδρυσή του, το PNAS έχει δημοσιεύσει άρθρα ορόσημα που άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου και προήγαγαν την επιστημονική γνώση, όπως (ενδεικτικά) του John Nash (τομέας: Μαθηματικά), του Lloyrd Shapley (Μαθηματικά), του Robert Briggs (Βιολογία), του Edwin Hubble (Αστρονομία) [2], αλλά και πιο σύγχρονων εγνωσμένου κύρους επιστημόνων, όπως του Albert Laslo Barabasi (Στατιστική Φυσική, Ιατρική), του Mark Newman (Στατιστική Φυσική), του Eugene Stanley (Οικονομική Φυσική), του Mark Barthelemy (Στατιστική Φυσική).

Ως προς τις μετρικές του περιοδικού, αναφέρεται ενδεικτικά ότι ο συντελεστής απήχησης του PNAS είναι 9.54 (2017), το ποσοστό αποδοχής άρθρων προς δημοσίευση υπήρξε της τάξεως του 14% για το έτος 2017 και η κατάταξή του στην κατηγορία «multidisciplinary» είναι 3/116 (έπειτα από τα περιοδικά Nature και Science). Ετησίως, στο PNAS δημοσιεύονται περισσότερα από 3.200 ερευνητικά άρθρα, ενώ υποβάλλονται περισσότερα από 23.000.

Με τη «σφραγίδα» του κορυφαίου επιστήμονα Terry Sejnowski

Το άρθρο του Δημήτρη Τσιώτα που δημοσιεύτηκε στις 15/3/19 στο PNAS, επισημαίνει όπως αναφέρει ο ίδιος «ότι δεν προκύπτουν όλα τα δίκτυα (μαθηματικά μοντέλα συστημάτων επικοινωνίας) άνευ κλίμακας (scale-free, SF) μέσω του μηχανισμού της επιλεκτικής προσάρτησης (preferential attachment) των Barabsi- Albert (BA). Αν και είναι προφανές από τη βιβλιογραφία, το γεγονός αυτό συχνά παραβλέπεται από πολλούς ερευνητές. Για το σκοπό αυτό, αποδεικνύεται, με προσομοιώσεις, ότι τα καθιερωμένα μέτρα τοπολογίας δικτύου δε μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των δικτύων ΒΑ και άλλων SF δικτύων (τυχαία/random-like και τύπου δικτυώματος/lattice-like) με την ίδια κατανομή βαθμού. Επιπρόσθετα, εξετάζεται το κατά πόσο μια υφιστάμενη μετρική αυτο-ομοιότητας (self-similarity) είναι ικανή να διακρίνει διαφορετικές SF τοπολογίες με την ίδια κατανομή βαθμού. Προκειμένου να συμβάλει σε αυτή τη διάκριση, το άρθρο εισάγει μια φασματική μετρική, η οποία εμφανίζεται περισσότερο ικανή να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών SF τοπολογιών με την ίδια κατανομή βαθμού, σε σύγκριση με τα υφιστάμενα μέτρα». Το άρθρο του βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς εφαρμοσμένων επιστημών, από τη βιολογία μέχρι το διαδίκτυο.

Τη συντακτική επιμέλεια του άρθρου του Δ. Τσιώτα ανέλαβε ο Prof. Terrence (Terry) Joseph Sejnowski, καθηγητής του Salk Institute for Biological Studies (Καλιφόρνια), ο οποίος είναι διακεκριμένος επιστήμονας στους τομείς της υπολογιστικής νευροεπιστήμης (computational neuroscience) και τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), έχοντας περισσότερες από 130.000 ετεροαναφορές στο ενεργητικό του και είναι από το 2010 μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (NAS).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου