ΤΟΠΙΚΑ

Απώλεια για τον πολιτισμό

απώλεια-για-τον-πολιτισμό-576897

Ο Παλαιολόγος Θεολόγου σφράγισε ανεξίτηλα τον εικαστικό χώρο

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα το άγγελμα του θανάτου του διακεκριμένου Βολιώτη ζωγράφου Παλαιολόγου Θεολόγου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Γνωστός στην κοινωνία του Βόλου αλλά και Πανελλήνια για το καλλιτεχνικό του έργο και τους πολιτικούς του αγώνες, ο πάντα σεμνός και διακριτικός Παλαιολόγος Θεολόγου, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ως δημιουργός αλλά και ως άνθρωπος και διακρίνονταν για το ταλέντο, την καλοσύνη και το μεγαλείο της ψυχής του.

Γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1930 στη Νέα Ιωνία Βόλου και εξέφρασε από νωρίς το εικαστικό του ταλέντο, καθώς άρχισε να ζωγραφίζει σε ηλικία 12-13 χρόνων. Σε ηλικία 20 ετών ασχολήθηκε επαγγελματικά με επιγραφές και διαφημιστικά πανό και το 1955 δίνει εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και κατατάσσεται ανάμεσα στους 20 επιλαχόντες. Επιστρέφει στο Βόλο και συνεχίζει να ζωγραφίζει.

Το 1958 παντρεύεται την Τούλα Χασάπη και αποκτούν έναν γιο, τον Παναγιώτη. Τον ίδιο χρόνο εξορίζεται για 18 μήνες στον Αι Στράτη. Επιστρέφοντας το 1960 παίρνει μέρος σε διαγωνισμό αφίσας και φτιάχνοντας το Τραινάκι του Πηλίου κερδίζει το βραβείο των 5.000 δραχμών. Συνεχίζει να εκθέτει σε διάφορες αίθουσες μέχρι τον Απρίλη του 1967 οπότε συλλαμβάνεται μαζί με την γυναίκα του και εξορίζεται για τρία χρόνια στην Γυάρο και στη Λέρο. Μετά την επιστροφή του μένει στην Αθήνα και εκθέτει στις «Νέες Μορφές». Το 1975 γίνετε ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών».

Το 1982 επιστέφει στο Βόλο όπου συνεχίζει να δημιουργεί, πραγματοποιώντας εκθέσεις σε τοπικές γκαλερί αλλά και σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ το 1988 άρχισε να διδάσκει στα Ελεύθερα Εργαστήρια του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Παράλληλα γίνονται τιμητικές εκθέσεις στο Δήμο Βόλου, Δήμο Νέας Ιωνίας, Δήμο Αθηναίων και Δήμο Λάρισας. Το 2013 κάνει δωρεά στο Δήμο Βόλου 50 έργα του που τοποθετούνται σε μόνιμη έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας όπου λειτουργεί και εργαστήρι ζωγραφικής και σχεδίου με το όνομα του.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ, όπου οικείοι, συγγενείς και φίλοι θα απευθύνουν το τελευταίο αντίο στο σπουδαίο ζωγράφο, ο οποίος άφησε σημαντική εικαστική παρακαταθήκη.

Υστατος χαιρετισμός στον Παλαιολόγο Θεολόγου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή το θάνατο του «γνωστού και φημισμένου για το έργο του ζωγράφου και αγωνιστή της αριστεράς και της δημοκρατίας» στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι : «Μοναδική υπήρξε και η κοινωνική και αγωνιστική του προσφορά για τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της αριστεράς. Η νέα γενιά διαπαιδαγωγείται από τα οράματα και τους αγώνες του Παλαιολόγου Θεολόγου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο γιο του, Παναγιώτη».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το θάνατο του Παλαιολόγου Θεολόγου, ο πρώην δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος, ενώ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι : «Αισθάνομαι τυχερός γιατί, ως δήμαρχος Βόλου, μου έλαχε η ξεχωριστή τιμή να αποδεχθώ, στις 29 Μαΐου 2013, μια σπουδαία δωρεά του Παλαιολόγου προς τον Δήμο. Τριάντα πέντε (35) πίνακες ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, που αντιπροσωπεύουν την έγκυρη, προσωπική καλλιτεχνική γραφή του, στην οποία αποτυπώνονται οι βιωματικές εμπειρίες και οι εναγώνιες αναζητήσεις του μιας ολόκληρης ζωής. Οι πίνακες αυτοί, που επιλέχθηκαν με σύμφωνη γνώμη του ζωγράφου και με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Δραντάκη, αποτελούν μόνιμη έκθεση έργων τέχνης σε χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας». Την ίδια ανακοίνωση ο κ. Σκοτινιώτης ανατρέχει σε παλαιότερη δήλωση καρδιάς του Παλαιολόγου Θεολόγου : «Τα ζωγραφικά έργα ή δείχνουν από μόνα τους και συγκινούν ή όσες επεξηγήσεις και να δώσεις, δεν έχει σημασία. Να είστε σίγουροι ότι σας αγάπησα, με αγαπήσατε και αγάπησα όλους τους ανθρώπους και θα ήθελα να γραφτεί κάπου ότι «άνθρωποι σας αγάπησα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου