ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυκτιούν οικονομικά οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

ασφυκτιούν-οικονομικά-οι-ξενοδόχοι-τ-576651

Κοινό αίτημα για σωσίβιο επιβίωσης, καθώς η χρονιά προμηνύεται πιο δύσκολη από το 2020

Στοχευμένα μέτρα στήριξης, που θα τους επιτρέψουν να πάρουν ανάσα, ζητούν οι ξενοδόχοι, εκφράζοντας φόβους ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξίσου ή ακόμη πιο δύσκολη, σε σύγκριση με το 2020. Με την εκκίνηση του τουρισμού στη Μαγνησία να μην έχει δώσει ακόμη τα αναμενόμενα, οι ξενοδόχοι αγωνιούν, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε ευθεία γραμμή με την επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας χτυπούν καμπανάκι για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Δυστυχώς, υπογραμμίζεται στην επιστολή της ΠΟΞ, οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σαιζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Όπως επισημαίνεται, οι κρατήσεις σήμερα είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα. Αυτή είναι η εικόνα του Ιουνίου, αλλά και του Ιουλίου, που ελπίζαμε τα πράγματα να είναι καλύτερα», τονίζεται στην επιστολή.

Η ΠΟΞ ζητεί, μεταξύ άλλων: Τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του έτους, παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31- 10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως την 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών, απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, που χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ, επισημαίνοντας ότι: «Τα ανωτέρω μέτρα τα έχουμε προτείνει και στο παρελθόν. Δυστυχώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται ενόψει της τουριστικής περιόδου καθιστούν την υιοθέτησή τους πιο αναγκαία από ποτέ».

Προβληματισμός στη Μαγνησία

Αναφερόμενος στο σωσίβιο σωτηρίας, που ζητούν οι ξενοδόχοι, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οικονομικά, πολλοί ξενοδόχοι της περιοχής μας, όπως και πολλοί ξενοδόχοι στην Ελλάδα, είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν αυτά τα βοηθήματα με διάφορους τρόπους, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις, γιατί απ’ ότι φαίνεται, αυτό πηγαίνει για τις 15 Ιουνίου, τέλη Ιουνίου στις μεγάλες περιοχές, και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας, συν όλα τα άλλα ζητήματα που υπάρχουν».

Σύμφωνα με το συμπέρασμα που εξήχθη, στο μεταξύ, σε κοινή σύσκεψη Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και ΠΟΞ, και ακολούθως σε τηλεδιάσκεψη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, η Ευρώπη έχει την πρόθεση να δώσει πόρους στα κράτη μέλη για την ενίσχυση των επιχειρήσεών τους, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Μαγνησίας, να επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να ληφθούν με βάση τα τωρινά δεδομένα.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «κάποιοι δεν έχουν δουλέψει καθόλου για έναν και πλέον χρόνο», γεγονός που καθιστά επιτακτική την θέσπιση μέτρων σωτηρίας, που θα δώσουν ανάσα στον κλάδο.

Αναμονή στη Σκόπελο

Τον προβληματισμό της καταθέτει και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, η οποία επισημαίνει ότι «εάν δεν δοθούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, στην επανεκκίνηση του τουρισμού, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν παραπέρα οι επιχειρήσεις».

Εξίσου δύσκολη και η φετινή χρονιά, με την πρόεδρο να επισημαίνει ότι «περιμένουμε να μπουν στην ανανεωμένη λίστα η Ελλάδα και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά δεν παύει να επηρεάζει τους πελάτες η συνολική εικόνα. Η ανανέωση της λίστας είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία, κυρίως για τους πελάτες. Τα μοριακά τεστ επιβαρύνουν το κόστος των διακοπών για τους επισκέπτες και οι συνθήκες που διαμορφώνονται, επηρεάζουν άμεσα τις κρατήσεις, οπότε δεν θα είναι πλέον στο λεπτό όπως παλιά, αλλά στο δευτερόλεπτο».

Είναι προφανές ότι «φέτος δεν πάμε για κέρδος. Προσπαθούμε να καλύψουμε λίγο πάνω από τα έξοδά μας. Μην φανταστείτε ότι θα είναι μια κερδοφόρα χρονιά. Πώς να προχωρήσουμε όταν προστίθεται συνέχεια δανεισμός. Είναι απαραίτητη η τόνωση της ρευστότητας με την μορφή επιχορήγησης. Είναι αναγκαία τα μέτρα που ζητούμε», σημείωσε η πρόεδρος των Ξενοδόχων της Σκοπέλου.

Με κομμένη την ανάσα

Με ψυχραιμία παρακολουθεί τις εξελίξεις ο ξενοδόχος Γιάννης Γιολδάσης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, επισημαίνοντας ότι «τα μηνύματα δεν είναι θετικά και περιμένουμε. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο 30 με 40% του 2019, θα είναι επιτυχία. Δεν προσδοκούμε καλύτερα νούμερα. Θα ξεκινήσουμε ουσιαστικά τον Ιούλιο, γιατί του Αγίου Πνεύματος κάποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Σε κοινή γραμμή πλεύσης με την ΠΟΞ και τα μέτρα που ζητεί από την κυβέρνηση, ο κ. Γιολδάσης, επισημαίνει ότι «πρέπει να πάρουμε οξυγόνο, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Εάν δεν δοθούν αυτά τα μέτρα, δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και αυτό δεν είναι μόνο σε επίπεδο τοπικό, είναι σε πανελλήνιο. Ο κλάδος μας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, υπάρχουν τεράστια έξοδα και χωρίς το σωσίβιο σωτηρίας, δεν μπορώ να φανταστώ, από που μπορούμε να αντλήσουμε κεφάλαια, για να λειτουργήσουμε».

Προβληματισμός στην Αλόννησο

Κλίμα προβληματισμού και στην Αλόννησο, με την Αγγελική Μαλαματένιου, πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, να υπογραμμίζει ότι «έχουμε ζητήσει από πέρυσι το σωσίβιο σωτηρίας και το αίτημα είναι κοινό».

Σε οικονομική ασφυξία οι ξενοδόχοι, ενώ όπως τονίζει η πρόεδρος: «Ζητάμε επιχορήγηση, γιατί έχουμε ένα μείον από πέρυσι, η επιστρεπτέα θα δοθεί πίσω σε ποσοστό 50%, και στο μεταξύ πρέπει να καλυφθούν τα περσινά έξοδα, τα φετινά και να μείνει απόθεμα και για του χρόνου. Οι επιχειρήσεις που έχουν δάνεια, εννοείται ότι είναι σε δύσκολη θέση. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους, αλλά όλους τους κλάδους. Τα μικρά μαγαζιά με τουριστικά είδη δεν δούλεψαν πέρυσι. Ο Ιούνιος είναι νεκρός, οπότε ξεκινάμε τον Ιούλιο με έλληνες τουρίστες. Περιμέναμε να ανοίξει τον Ιούνιο η Αγγλική αγορά, αλλά η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και βρισκόμαστε σε αναμονή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου