ΤΟΠΙΚΑ

Στο πιάνο της Κάλλας διεθνής Βολιώτης συνθέτης [video]

στο-πιάνο-της-κάλλας-διεθνής-βολιώτης-576614

Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα μουσική διαδρομή του Δημήτρη Σκύλλα αποτέλεσε το ρεσιτάλ που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, παίζοντας στο ιστορικό πιάνο που ταυτίστηκε με μια θρυλική προσωπικότητα. Στο ιστορικό πιάνο που έπαιζε η Μαρία Κάλλας όταν βρισκόταν στη θαλαμηγό «Χριστίνα», ο 29χρονος ανερχόμενος Βολιώτης συνθέτης και πιανίστας ερμήνευσε αποσπάσματα από το έργο του «Abyss», περιτριγυρισμένος από ανεκτίμητα έργα τέχνης. Το Ιδρυμα Ωνάση άνοιξε για πρώτη φορά το ιστορικό πιάνο της Μαρίας Κάλλας, καλώντας το Βολιώτη συνθέτη που κάνει διεθνή καριέρα να παρουσιάσει το μουσικό του έργο, το οποίο, σημειωτέον, κάνει το γύρο του κόσμου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ηταν έκπληξη για μένα η συγκεκριμένη πρόσκληση. Σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι διαφορετικό με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για την παρουσίαση του έργου «Άβυσσος» το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μουσείο Βικτόριαν Αλμπερτ του Λονδίνου. Στη συνέχεια σκεφτόμουν πως θα φέρω το έργο στην Ελλάδα, για να κάνω την Ελληνική του πρεμιέρα και σε ποιο χώρο και με ποια συνθήκη θα μπορούσε ένα έργο, που παίχτηκε σε ένα τόσο μεγάλο μουσείο του Λονδίνου, να μεταφερθεί στην Ελλάδα σε μια αντίστοιχη συνθήκη, για να μπορέσει να συνεχίσει με την ίδια πορεία. Προετοιμάζοντας με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση κάποιες ιδέες, δεν είχα φανταστεί τότε ότι θα γίνει στο πιάνο της Κάλλας, οπότε ξαφνικά με ρώτησαν αν θα ήθελα να το κάνω στο πιάνο της Κάλλας, για να γίνει το άνοιγμα του πιάνου στο ευρύ κοινό» αναφέρει ο Δημήτρης Σκύλλας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μέσω του συγκεκριμένου ρεσιτάλ που βρέθηκε -όπως ήταν φυσικό- στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ο Βολιώτης δημιουργός, ο οποίος έχει ως βάση το Λονδίνο και καλλιτεχνική δράση σε όλο τον κόσμο, έδειξε το ταλέντο του σε επίπεδο σύνθεσης και σολιστικής δεξιοτεχνίας. Γύρω του, ανεκτίμητοι πολιτιστικοί και ιστορικοί θησαυροί που κοσμούν τον χώρο, έργα El Greco, Πουλάκη, Χαλεπά, η Χάρτα του Ρήγα, αλλά και περισσότερα από 3.000 βιβλία που αντιπροσωπεύουν τον πνευματικό πλούτο της Ελλάδας από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, συνέθεσαν το ιδιαίτερο ύφος της συναυλίας που δικαιολογημένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορική.

Το ερώτημα πως αισθάνθηκε παίζοντας στο πιάνο της Κάλλας, προκύπτει αβίαστα και όπως επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Αισθάνθηκα πάρα πολύ ωραία, νομίζω ότι ξεκίνησε αυτή η αίσθηση πριν παίξω και πριν πάω στο χώρο. Αισθάνθηκα μια μεγάλη φυσικότητα για αρχή, μια πάρα πολύ όμορφη φυσικότητα. Κατ’ αρχάς το έργο μου βρήκε το πιο όμορφο όργανο που θα μπορούσε να βρει αυτή τη στιγμή, λόγω ιστορικής αξίας και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που επέλεξαν εμένα να εκπροσωπήσω αυτό το πιάνο και το άνοιγμά του στο ευρύ κοινό».

Τα συναισθήματά του, περιγράφονται με τρεις λέξεις, δέος, μεγάλη ικανοποίηση «και επειδή το ίδιο μου το έργο έχει να κάνει με τη νοσταλγία, ένιωσα νοσταλγία όντας και εγώ ένας από τους εκατομμύρια θαυμαστές της Μαρίας Κάλλας. Είναι πολύ όμορφο να σκέπτεσαι ότι μια καλλιτέχνιδα που τόσο πολύ εκτιμάς έχει στιγματίσει την όπερα, τόσο παγκοσμίως όσο και για σένα τον ίδιο, έπαιζε σε αυτό το πιάνο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Διεθνής καριέρα

Ο Δημήτρης Σκύλλας, έχει ήδη διανύσει μια μακρά μουσική διαδρομή, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ο χαρισματικός γιός του Γιάννη και της Αλεξάνδρας Σκύλλα, έχει εμφανιστεί σε μεγάλες διεθνείς αίθουσες όπως το Ρόγιαλ Αλμπερτ Χωλ του Λονδίνου, το περίφημο Αββαείο του Γουέστμινστερ (που έχει ταυτιστεί με ιστορικές στιγμές), το Μέγαρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και αλλού, πραγματοποιώντας συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Λονδίνο, τη Σκωτία, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής και το Ωδείο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με το Kyklos Ensemble (Athens).

«Χωρίς ουσιαστικά να το έχω επιλέξει, η μουσική μου σαν ενέργεια παίρνει ένα χαρακτήρα λόγω των εμβληματικών κτηρίων, χώρων και συνθηκών στον οποίο παρουσιάζεται» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Ως συνθέτης έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ στην Αγγλία, την Ελλάδα και πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, σε εκκλησία στο Μανχάταν, όπου παρουσιάστηκε έργο του σε επίσημη πρώτη, ένα τραγούδι για πιάνο και φωνή από Γιαπωνέζα σοπράνο, το οποίο, σημειωτέον, έκανε την ασιατική του πρεμιέρα στο Τόκιο.

Ο ίδιος εκπροσωπεί τη σύγχρονη κλασική μουσική, αλλά είναι εμφανείς οι επιρροές του από διάφορα ετερόκλιτα στοιχεία, όπως η ποπ, η παραδοσιακή μουσική, η λογοτεχνία, το σινεμά, ο χορός, το θέατρο. «Παίρνω πολλά δραματουργικά στοιχεία από όλες τις άλλες τέχνες» επισημαίνει ο ίδιος, για να προσθέσει παράλληλα ότι «μέσω της μουσικής δοκιμάζω τα όριά μου. Η μουσική μου είναι μια αναπαράσταση της δικής μου ζωής. Η ζωή μου και η μουσική είναι ένας άξονας. Η μουσική παίρνει στοιχεία από την ίδια του τη ζωή και την καθημερινότητά μου».

Με αφετηρία το Βόλο

Ο Δημήτρης Σκύλλας είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Βόλου και έχει στο ενεργητικό του σπουδές στο Ωδείο Καρκάλα, πιάνο και μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον του Λονδίνου, σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ενώ είναι κάτοχος πολλών σημαντικών υποτροφιών.

Το κεντρικό Λονδίνο είναι η βάση του αλλά ταξιδεύει διαρκώς σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας ρεσιτάλ και συναυλίες.

Η σκέψη της επιστροφής στα πάτρια υπάρχει πάντα, ενώ όπως ομολογεί ο ίδιος, θα ήθελε να εμφανιστεί στο Βόλο, εφόσον υπάρξει η ανάλογη πρόσκληση. Παράλληλα, δηλώνει τυχερός «διότι μπορώ και ταξιδεύω, ενώ μέσα από τις συναυλίες μου, έχω τη δυνατότητα να περνάω περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Χαίρομαι διπλά γιατί συνεργάζομαι με ανθρώπους και εξελίσσομαι, αλλά παράλληλα έχω τη δυνατότητα βρίσκομαι στη χώρα μου, με τους δικούς μου ανθρώπους».

Κάθε φορά που έρχεται στο Βόλο, επισκέπτεται το διαμέρισμά του, εκεί όπου συνέθεσε το πρώτο του έργο. «Κάθε φορά που επιστρέφω στο Βόλο, περνάω χρόνο σε εκείνο το διαμέρισμα και κάθε φορά είναι σαν να μην έχει περάσει μια μέρα. Θυμάμαι τον εαυτό μου στην παιδική ηλικία να είμαι στους δρόμους του Βόλου. Κάθε φορά που γυρνάω είναι σαν να κάνω μια ανακατάταξη της ζωής μου, σαν να ξαναγυρνάω στη βάση μου και να σκέφτομαι τι έχει προηγηθεί και πόσα έχουν συμβεί και τι θα έρθει μετά» αναφέρει ο ανερχόμενος συνθέτης, ο οποίος διευρύνει τα όρια της μουσικής και εμπλουτίζει, παράλληλα, τις γνώσεις του με νέες, πολύτιμες εμπειρίες.

Δραστήριος δημιουργός

Ο Δημήτρης Σκύλλας κατέχει επάξια τον τίτλο του πιο δραστήριου δημιουργού της γενιάς του. Η μουσική του παρουσιάζεται τόσο σε ιστορικούς χώρους, καθεδρικούς ναούς, μουσεία όσο και σε εναλλακτικές σκηνές. Ζει και εργάζεται στην πολυπολιτισμική πόλη του Λονδίνου, με τη μουσική του να αφομοιώνει ποικίλες καλλιτεχνικές επιρροές τις οποίες αναζητά εναγωνίες να εκφράσει στην πατρίδα του, σε συνδυασμό με τον πλούτο των συναισθημάτων που συναντά. Το Σεπτέμβριο του 2016 συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη κεραμικής Ματ Σμιθ για τη δημιουργία του έργου «Abyss/Spode: A thirty one note love song». Η ιδέα προέκυψε όταν ο Ματ Σμιθ περιηγήθηκε στην πρώην βιομηχανία κεραμικών Spode στην Αγγλία, η οποία λειτουργούσε αδιάκοπα από το 1776 έως το 2008. Ο καλλιτέχνης συγκέντρωσε τα απομεινάρια των κεραμικών από την εγκαταλελειμμένη βιομηχανία και τα μετέτρεψε σε νέα αντικείμενα, για τα οποία ο συνθέτης δημιούργησε ένα μουσικό έργο ως φόρο τιμής στη θρυλική βιομηχανία. Το έργο Abyss φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Globe Gallery του Μουσείου Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο. Επιλέχθηκε και από το Ίδρυμα Ωνάση για να εγκαινιάσει την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Το έργο παρουσιάστηκε στο ίδιο πιάνο από την συνθέτη, όπου συνήθιζε να παίζει η Μαρία Κάλλας κατά την παραμονή της στη θαλαμηγό «Χριστίνα», συμβολίζοντας την πρώτη παγκόσμια προβολή του ιστορικού οργάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου