ΤΟΠΙΚΑ

Κατάνυξη στους ναούς

κατάνυξη-στους-ναούς-576598

Αύριο θα ψαλεί η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στο Λόφο της Παναγίας Ξενιάς

Αύριο Μεγάλη Παρασκευή, στις 8.30 π.μ. θα ψαλούν στους ναούς της Μητροπολιτικής περιφέρειας οι Μεγάλες και Βασιλικές Ωρες και στις 10.30 ο Μέγας Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Η Τελετή της Αποκαθηλώσεως θα πραγματοποιηθεί και φέτος, κατά την παράδοση, στο Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, στις 3 μ.μ., από το Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, τον οποίο θα πλαισιώνει ο Ιερός Κλήρος της επαρχίας Αλμυρού.

Στο νέο Διαδημοτικό Κοιμητήριο θα πραγματοποιηθεί η έξοδος και η λιτάνευση του Επιταφίου, στη 1.30μ.μ., προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση του Επιταφίου στο παλαιό Κοιμητήριο του Βόλου, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου.

Στο νέο Κοιμητήριο

Στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του νέου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Βόλου θα τελεστούν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα: Αύριο Μεγάλη Παρασκευή θα ψαλούν: ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως 10:00 – 11.30 π.μ, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου 11:30 π.μ. – 1:30 μ.μ, η Εξοδος του Επιταφίου και η Λιτάνευση εντός του Κοιμητηρίου 1:30 μ.μ.

Τρισάγια επί του τάφου θα τελούνται από τους Εφημερίους του Κοιμητηρίου από τις 12.30 έως τις 6 μ.μ.

Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα ψαλεί στις 9.30 μ.μ.

Κάθε Σάββατο, στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Λαζάρου θα τελείται η Ακολουθία του Ορθρου και η Θεία Λειτουργία, από τις 7.30-9.30 π.μ.

Στον οικισμό Αστέρια

Η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Χριστού θα πραγματοποιηθεί αύριο Μεγάλη Παρασκευή στις 4.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον οικισμό Αστέρια της ΔΕ Αγριάς. Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου στο λόφο του «Γολγοθά», είναι στημένοι τρεις τεράστιοι Σταυροί, εκ των οποίων ο μεσαίος φέρνει το Σώμα του Εσταυρωμένου Ιησού. Σκοπός της Διοικητικής – Διαχειριστικής Επιτροπής είναι να αποτελέσει θεσμό η αναπαράσταση στο λόφο του Γολγοθά, για την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας τους κατοίκους όλου του Βόλου.

Στην Αγ. Μαρίνα Αφήσσου

Η ενορία της Αγίας Μαρίνης, στο γραφικό χωριό της Αφήσσου, είναι έτοιμη και φέτος να αναβιώσει τα πάθη του Κυρίου μας, που θα κορυφωθούν αύριο Μ. Παρασκευή, με το δικό της ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Σήμερα Μ. Πέμπτη στην ενορία, θα στολιστεί σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Επιτάφιος του Εσταυρωμένου Ιησού, με κλαδιά ελιάς από τους ενορίτες μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πιστοί προσέρχονται στο ναό, για να προσευχηθούν δίπλα στο Σταυρό.

Αύριο, Μ. Παρασκευή το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια του χωριού, ενώ οι πιστοί ψάλλουν τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου. Ολοι οι δρόμοι του χωριού κατακλύζονται από τις ψαλμωδίες και όλοι συνοδεύουν την περιφορά, η οποία θα καταλήξει στη θάλασσα. Εκεί οι νέοι του χωριού τοποθετούν τον επιτάφιο μέσα στη θάλασσα καθαγιάζοντας τα νερά.

Ακολουθία των Αχράντων Παθών

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου. Κατά την Ακολουθία των Αχράντων Παθών ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, στις 7 μ.μ.

Ο Ιησούς ανεβαίνει στο Σταυρό για να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανέβουμε στον ουρανό. Το φοβερό όργανο της θανατικής καταδίκης, από τη στιγμή που πορφυρώνεται από το άχραντο αίμα του Θεανθρώπου, γίνεται για τους Χριστιανούς λάβαρο νίκης, προμήνυμα αιώνιας ζωής, το κλειδί του Παραδείσου. Ο άνθρωπος ειρηνεύει με τον Θεό και ανακαλύπτει και πάλι την γεμάτη αγάπη και στοργή αγκαλιά του Θεού – Πατέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου