ΤΟΠΙΚΑ

Μπήκε φρένο στην πτώση της οικοδομής

μπήκε-φρένο-στην-πτώση-της-οικοδομής-851206

Οχι μόνον αντιστρέφεται η κατάσταση στην οικοδομή, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η οικοδομική δραστηριότητα παίρνει και πάλι την ανιούσα. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα οποία αν αληθεύουν (αν δηλαδή η τάση είναι μόνιμη και όχι συγκυριακή, κάτι που θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες), θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα ότι η ελληνική οικονομία, η οποία ως γνωστόν έχει ως ατμομηχανή ανάπτυξης την οικοδομή εδώ και πολλές δεκαετίες, ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι αναμενόταν, μεσούσης μάλιστα της κρίσης στην παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Το Μάρτιο που μας πέρασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, που μετριέται με τον όγκο των οικοδομών ο οποίος αναγράφεται στις εκδοθείσες άδειες, αυξήθηκε κατά 28% σε σχέση με το Μάρτιο του 2008. Το πρώτο τρίμηνο τα πράγματα αλλάζουν, αφού η οικοδομή ήταν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, καθώς τα νοικοκυριά εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικά να προχωρήσουν στην αγορά ή την κατασκευή διαμερίσματος ή οικοδομής, μπροστά στην αβεβαιότητα που σάρωσε όλο τον πλανήτη. Το πρώτο τρίμηνο λοιπόν κατεγράφη μείωση στον οικοδομικό όγκο κατά 16%.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τηρουμένων των αναλογιών, ισχυρίζεται ότι ισχύουν και για τη Μαγνησία ο επί σειράν ετών πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών κ. Νίκος Παπαγεωργίου. Έχει σταματήσει, λέει, η θεαματική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας των προηγούμενων μηνών. Πολλοί συνάδελφοι τους μήνες που προηγήθηκαν πούλησαν σημαντικό μέρος από το απόθεμα των διαμερισμάτων που παρέμεναν απούλητα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι θετικό, προσθέτει, ότι υπάρχει κάμψη της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα κυμανθεί η τάση και μέσα στους επόμενους μήνες, αν και πιο ασφαλή συμπεράσματα, όπως λέει, θα εξαχθούν στα τέλη του χρόνου. Ωστόσο, όπως τονίζει, δειλά – δειλά αυξάνεται ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών που εκδίδονται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και το Νομό, ενώ είναι ισομοιρασμένος ο αριθμός τους με τον αντίστοιχο αριθμό παραθεριστικής κατοικίας, που επλήγη λιγότερο τους προηγούμενους μήνες σε σχέση με την κατασκευή πρώτης κατοικίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου