ΤΟΠΙΚΑ

Αυτόματο σύστημα ξενάγησης στη Μακρινίτσα σε δυο γλώσσες

αυτόματο-σύστημα-ξενάγησης-στη-μακρι-575546

Χώρος τουριστικής πληροφόρησης οργανώθηκε και λειτουργεί στη Μακρινίτσα από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την παροχή μέσων και υπηρεσιών για την ξενάγησή τους σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Στο χώρο που πρόσφατα διαμορφώθηκε εντός του δημοτικού καταστήματος Μακρινίτσας, σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία του οικισμού, φιλοξενείται έντυπο και οπτικό υλικό που βοηθά τους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή και να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της.

Η καινοτομία στις υπηρεσίες που παρέχονται στους επισκέπτες αποτελεί το αυτόματο σύστημα ξενάγησης στα αξιοθέατα. Πρόκειται για ένα σύστημα 10 ατομικών συσκευών με ηχογραφημένες περιγραφές των σημείων αναφοράς της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί να παραλάβει δωρεάν μία συσκευή από το χώρο τουριστικής πληροφόρησης, μαζί μ’ ένα χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι προτεινόμενες διαδρομές και αριθμημένα τα σημεία ενδιαφέροντος. Ακολουθώντας την πορεία του χάρτη, μέσα από τα καλντερίμια του χωριού, ο επισκέπτης ενημερώνεται για τα αρχοντικά που συναντά, τις κρήνες, τις εκκλησίες και τα γεφύρια, μαθαίνει την τοπική ιστορία και ανακαλύπτει, έτσι, κάθε γωνιά της Μακρινίτσας. Το σύστημα ξενάγησης προτείνει τρεις διαφορετικές διαδρομές: έναν σύντομο περίπατο μέσα στο χωριό, μια μακρύτερη ξενάγηση σε σημεία με όμορφη θέα και, τέλος, μια μακρινή διαδρομή πεζοπορίας που περνά απ’ όλες τις εκκλησίες.

Στην ξενάγηση περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 σημεία και είναι διαθέσιμη σε δυο γλώσσες. Βασικό σημείο το οποίο περιλαμβάνεται σε όλες τις διαδρομές είναι το Αρχοντικό Τοπάλη όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου. Πρόκειται για Λαογραφικό Μουσείο – αναπαράσταση παραδοσιακού αρχοντικού, με πλήρη οικιακό εξοπλισμό, εικόνες, κοσμήματα, ενδυμασίες, φιρμάνια, βιβλία, εργαλεία, αρχεία της κοινότητας, λάβαρα, λίθινες προτομές και όπλα.

Επισημαίνεται ότι η εμπειρία της αυτόνομης ξενάγησης δεν απευθύνεται μόνο στους επισκέπτες, αλλά και σε όλους τους κατοίκους, ιδιαίτερα στους μαθητές, που επιθυμούν να ξαναδούν την περιοχή με άλλη ματιά.

Το σύστημα ξενάγησης, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στα μεγάλα μουσεία παγκοσμίως, αποκτήθηκε με χρηματοδότηση από πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της συνεργασία της τέως Κοινότητας Μακρινίτσας και του Προέδρου κ.Γ.Κερασιώτη με τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το σύστημα ξενάγησης, αποφασίστηκε η δημιουργία του σημείου πληροφόρησης, στο οποίο παρέχονται στους επισκέπτες τουριστικές πληροφορίες για την περιοχή. Για τη δημιουργία του χώρου συνεργάστηκαν το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου και τα στελέχη του Δήμου που εργάζονται στο γραφείο Μακρινίτσας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια του Προέδρου του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας κ.Δημ.Πέτση.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ.Σ.Μπαρτζιώκα, «η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα μέσα προκειμένου να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα βελτιώσουν την διαχείριση και παρουσίαση των πληροφοριών με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Η αρχή έγινε από τη Μακρινίτσα που αποτελεί ένα από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς, μοναδικής ομορφιάς, διεθνώς αναγνωρισμένο. Το νέο σύστημα ξενάγησης θα βοηθήσει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν το «μπαλκόνι του Πηλίου», όμως προτείνουμε στους συμπολίτες μας να επισκεφθούν τη Μακρινίτσα και να τη γνωρίσουν ξανά…μέσα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου