ΤΟΠΙΚΑ

Οβελίας κατά παραγγελία

οβελίας-κατά-παραγγελία-574722

Σε πείσμα της κρίσης Βολιώτες αναθέτουν σε επαγγελματίες το ψήσιμο του αρνιού

Περίοπτη θέση κατέχει ο οβελίας στο εορταστικό μενού, παρά την οικονομική κρίση, με τους επαγγελματίες που διαθέτουν ψησταριές και ταβέρνες, να διανύουν περίοδο προετοιμασίας ενόψει Πάσχα. Μεγαλύτερης ηλικίας οικογενειάρχες τηρούν κατά βάση το έθιμο, αναθέτοντας σε εξπέρ του είδους, το ψήσιμο του αρνιού, το οποίο απολαμβάνουν στη συνέχεια, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Οι παραγγελίες κινούνται σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της κάθε εποχής, ενώ ακόμη και σε περιόδους κρίσης, η θράκα των ψητοπωλείων ανάβει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι παραγγελίες των πελατών. Το ψημένο αρνί πωλείται κατά μέσο όρο 25 ευρώ ανά κιλό και το κοκορέτσι 25-28 ευρώ το κιλό, την μέρα του Πάσχα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Μιμίκος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, αναφέρει ότι οι παραγγελίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, το οποίο διατηρείται, όπως όλα δείχνουν, χάριν του εθίμου. Ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, επισημαίνει ότι δεν θα λείψουν οι παραγγελίες της τελευταίας στιγμής.

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη διάθεση του καταναλωτικού κοινού, παράλληλα με τα οικονομικά δεδομένα, ενώ όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης τοπικής ταβέρνας Απόστολος Κακαβάς «παρά τη σχετική μείωση που υπάρχει στο συνολικό αριθμό των παραγγελιών, σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, διατηρείται αναλλοίωτη η παράδοση».

Η προετοιμασία αρχίζει από το Μεγάλο Σάββατο, για να ψηθούν έγκαιρα οι δεκάδες παραγγελίες των πελατών, οι οποίοι είτε αναχωρούν νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα για τον τόπο καταγωγής τους, είτε παραμένουν εντός και επί τα αυτά.

Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Γιάννης Ορφανός υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «ο κόσμος επηρεάζεται αρκετά την περίοδο της κρίσης, αλλά η θράκα θα ανάψει και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες μας, οι οποίοι παραγγέλνουν αρνί αλλά και κοκορέτσι».

Ο Γιώργος Φράγκος, ο οποίος διατηρεί επίσης ψητοπωλείο στην περιοχή μας, αναφέρει ότι οι παραγγελίες είναι λιγότερες σε σύγκριση με τις εποχές πριν από την κρίση. Η διαφοροποίηση της καθημερινότητας των επαγγελματιών άρχισε να γίνεται αισθητή από το τέλος του 2011, ενώ «το μέλλον είναι αβέβαιο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου